ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Η "αστυνομία ηθών" ξεκινάει και πάλι τις περιπολίες για τα χιτζάμπ των γυναικών

0

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η "αστυνομία ηθών" θα επιστρέψει και πάλι στους δρόμους, προκειμένου να αναγκαστούν οι γυναίκες να φορούν το χιτζάμπ τους. Σήμειώνεται ότι ξεκινάει τις περιπολίες της 10 μήνες μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμίνι, καθώς λόγω των μαζικών διαδηλώσεων η αστυνόμευση είχε μειωθεί, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Saeed Montazerolmahdi, είπε ότι η "αστυνομία ηθών" σε περίπτωση που εντοπίσει κάποια γυναίκα, σε δημόσιο χώρο, να μην φοράει το χιτζάμπ της, στην αρχή θα προχωρά σε παρατήρηση και στη συνέχεια θα προφυλακίζεται αν δεν "συμμορφωθεί". Στην Τεχεράνη, άνδρες και γυναίκες αστυνομικοί φαίνονται να περιπολούν στους δρόμους με βαν που φέρουν τα ανάλογα χαρακτηριστικά.

Αυτή η απόφαση των αρχών έρχεται λίγο μετά από τον αποκλεισμό φοιτητρίων, οι οποίες αρνούνταν να φορέσουν την μαντήλα στους πανεπιστημιακούς χώρους, ως μορφή διαμαρτυρίας για τις παρενοχλήσεις που δέχονται τα κορίτσια και οι γυναίκες.

Οι γυναίκες, μετά τη σύλληψη της Μαχσά Αμίνι και τον θάνατό της στις φυλακές του Ιράν, ξεσηκώθηκαν για την αντιμετώπισή τους από τις αρχές και για τον γενικότερο θεοκρατικό χαρακτήρα του καθεστώτος. Οι νεότεροι διαδηλωτές χαρακτήριζαν τους κληρικούς ηγεμόνες της χώρας διεφθαρμένους, καταπιεστικούς και εκτός πραγματικότητας.

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ