ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Πριγκόζιν: Και επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Βάγκνερ - Ταυτοποιήθηκε η σορός του

0

Στην εξέταση του dna των πτωμάτων που εντοπίστηκαν στα συντρίμμια του αεροπλάνου που μετέφερε τον επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, προχώρησαν οι ρωσικές αρχές.

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, από την εξέταση προέκυψε ταυτοποίηση της σορού του ηγέτη της μισθοφορικής Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Τα αποτελέσματα των γενετικών τεστ που πραγματοποιήθηκαν επιβεβαίωσαν ότι οι ταυτότητες των 10 θυμάτων, τα πτώματα των οποίων εντοπίστηκαν μετά τη συντριβή του αεροπλάνου, "αντιστοιχούν στον κατάλογο" επιβατών και μελών του πληρώματος. Ανάμεσά τους ήταν και ο Πριγκόζιν, επεσήμανε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
Η συντριβή του αεροσκάφους

Το αεροσκάφος Embraer πετούσε από το Σερεμέτιεβο της Μόσχας στην Αγία Πετρούπολη όταν για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους συνετρίβη, περίπου μισή ώρα μετά την απογείωσή του. Σε αυτό, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, επέβαιναν τρεις πιλότοι και επτά επιβάτες.

Όπως αναφέρει το TASS, επικαλούμενο τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, το αεροσκάφος έπιασε φωτιά όταν προσέκρουσε στο έδαφος.

Το κρατικό ειδησεογραφκό πρακτορείο RIA Novosti δημοσίευσε βίντεο, το οποίο δείχνει ένα αεροπλάνο που ταιριάζει με το μέγεθος και το σχήμα του Embraer Legacy 600, να πέφτει σχεδόν κάθετα.

Οι ισχυρισμοί ότι το Κρεμλίνο έδωσε εντολή να σκοτωθεί ο Πριγκόζιν ήταν «μεγάλο ψέμα» δήλωσε νωρίτερα στο BBC ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πριγκόζιν: Από φίλοι με τον Πούτιν, εχθροί

Να θυμίσουμε ότι ο ιδρυτής της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Πριγκόζιν ήταν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο, οι σχέσεις τους χάλασαν, με τον Πριγκόζιν να καταγγέλλει έλλειψη υλικοτεχνικής στήριξης από τους αρμόδιους υπουργούς του Πούτιν.

Αποκορύφωμα ήταν η ανταρσία που έκανε διάρκειας μικρότερης των 24 ωρών, τον Ιούνιο, κινούμενος με τους μισθοφόρους του προς τη Μόσχα. Η κίνηση του αυτή έληξε κατόπιν παρέμβασης του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο με παράδοση της Wagner στα χέρια του Πούτιν και "εξορία" του.
Ο πιθανός αντικαταστάτης του Πριγκόζιν και η έκθεση Μυστικών Υπηρεσιών

Μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν, η οργάνωση της Wagner διαλύεται στην Ουκρανία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να έχει σχέδια για τη δράση της στην Αφρική.

«Το τμήμα της Wagner στην Αφρική είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνει εκεί που είναι, επειδή εξυπηρετεί τον σκοπό του προέδρου Πούτιν και τον σκοπό της Ρωσίας γενικότερα» λέει ο αναλυτής του SkyNews σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, Michael Clarke.

Μια έντονη φήμη που έχει προκύψει είναι ότι ο υποστράτηγος Andrey Averyanov, επικεφαλής της Μονάδας Μυστικών Επιχειρήσεων της ρωσικής GRU, θα μπορούσε να είναι έτοιμος να αναλάβει τη θέση του Πριγκόζιν.

Ο Clarke λέει ότι ο Averyanov ασχολείται με τα «βρώμικα κόλπα» της Ρωσίας, όπως η δηλητηρίαση του κατασκόπου Alexander Litvinenko.

Προσθέτει ότι η αντικατάσταση του Πριγκόζιν με τον Averyanov «θα είχε κάποιο νόημα, αφού η GRU ήταν πάντα κοντά στη Wagner λόγω των επιχειρήσεων που αναλάμβαναν».

Η κίνηση αυτή θα «έδινε, επίσης, στον Πούτιν περισσότερη δύναμη και έλεγχο για τις δραστηριότητες της Wagner στην Αφρική, τις οποίες σίγουρα δεν θέλει να σταματήσει».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι βρετανικές και οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκουν τον Averyanov με το αεροπορικό δυστύχημα.

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ