ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Προσέλευση ψηφοφόρων σε όλο τον κόσμο: ποιες χώρες έχουν τους περισσότερους πολίτες που ψηφίζουν στις εκλογές;

0

 Η ομάδα της Picodi Ελλάδα εξέτασε τα στατιστικά στοιχεία για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων σε 187 χώρες του κόσμου και δημιούργησε μια κατάταξη με τις πολυπληθέστερες πόλεις.

Για τους σκοπούς αυτής της έρευνας, συλλέξαμε τα στοιχεία για την εκλογική συμμετοχή στις τρεις τελευταίες γενικές προεδρικές ή/και βουλευτικές εκλογές και στη συνέχεια με βάση αυτές υπολογίσαμε τη μέση συμμετοχή. Σε περίπτωση που οι εκλογές δεν επιλύθηκαν μετά τον πρώτο γύρο, υπολογίσαμε το μέσο όρο με βάση τη συμμετοχή σε δύο γύρους.

Προσέλευση των ψηφοφόρων στην Ελλάδα

  •     βουλευτικές εκλογές 2023 (Ιούνιος) – 53,74%
  •     βουλευτικές εκλογές 2022 (Μάιος) – 61,76%
  •     βουλευτικές εκλογές 2019 – 57,78%

Η μέση προσέλευση των ψηφοφόρων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι 57,76%. Αυτό τοποθετεί την Ελλάδα στη 128η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Παρόμοιο ποσοστό πολιτών με δικαίωμα ψήφου προσέρχεται στις κάλπες σε χώρες όπως η Λετονία (57,60%) και η Ιρλανδία (57,29%).

Στην ευρωπαϊκή κατάταξη, η Ελλάδα βρίσκεται στο κάτω μισό της κατάταξης – στη 32η θέση. Για σύγκριση, στη Γερμανία η μέση συμμετοχή είναι 74,75%, στο Ηνωμένο Βασίλειο – 67,41% και στην Κύπρο – 70,30%.

Ο παγκόσμιος ηγέτης στη συμμετοχή είναι το Βιετνάμ – κατά μέσο όρο το 99,10% των πολιτών του ψήφισαν στις εκλογές. Στη συνέχεια στο βάθρο ήταν το Λάος και η Ρουάντα, όπου η μέση συμμετοχή ήταν 98,55% και 96,65%, αντίστοιχα. Στην Ευρώπη, τα υψηλότερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται από το Λουξεμβούργο (90,58%), τη Μάλτα (90,21%) και το Βέλγιο (88,99%).

Η Αϊτή βρισκόταν στην τελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης – τα τελευταία χρόνια μόνο το 21,58% των Αϊτινών ψήφισε στις εκλογές. Ελαφρώς υψηλότερα αποτελέσματα καταγράφηκαν στη Νιγηρία (29,15%) και στο Αφγανιστάν (32,71%). Το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στην Ευρώπη καταγράφηκε στα Βαλκάνια – στη Ρουμανία (40,92%), στη Βουλγαρία (42,07%) και στο Κόσοβο (44,84%).

Υψηλή προσέλευση: κοινωνική συμμετοχή ή εξαναγκασμός;

Όταν εξετάζουμε τα στατιστικά στοιχεία για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων, πρέπει να έχουμε υπόψη οτι το υψηλό επίπεδο δεν υποδηλώνει πάντα υψηλή πολιτική ανάμειξη της κοινωνίας και υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στις κρατικές αρχές. Ορισμένες χώρες όπως το Λουξεμβούργο, Βέλγιο, η Βολιβία και η Ουρουγουάη, έχουν εισαγάγει την αρχή της υποχρεωτικής ψηφοφορίας, σύμφωνα με την οποία μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις σε πολίτες που δε συμμετέχουν στις εκλογές. Π.χ. με τη μορφή χρηματικής ποινής. Ορισμένες κυβερνήσεις ενδέχεται επίσης να κάνουν κατάχρηση εξουσίας και να χειραγωγήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών συμμετοχής.

picodi.com

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ