ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Πανώλη στην Κρήτη: Ξεκινά η θανάτωση των ζώων

0

Σε ταχύτατες δράσεις προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανώλης στα αιγοπρόβατα με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων σε ποιμνιοστάσια στην Εθιά και Παρανύμφους του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων προχωρούν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρεια Κρήτης. Η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς το ενδεχόμενο να μολυνθούν και άλλα ζώα θα επιφέρει ολοκληρωτική καταστροφή στην κτηνοτροφία του νησιού.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη η προϊσταμένη της διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρεια Κρήτης Σοφία Λαμπρινίδου περιέγραψε τις αγωνιώδεις προσπάθειες για να στηθεί ο μηχανισμός που θα προχωρήσει όλες τις κατεπείγουσες διαδικασίες δηλ το επιτελείο διαχείρισης της κρίσης αλλά και το τι θα γίνει από τώρα και στο εξής.

Ειδικότερα η κ. Λαμπρινίδου είπε ότι το επιχειρησιακό κέντρο στήθηκε στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής ενώ ακόμη και σήμερα βρίσκεται στο Ηράκλειο ο γ.γ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος που συντονίζει όλο το σχέδιο αντιμετώπισης της πανώλης ενώ έχει κατέβει από την Αθήνα και ειδική επιδημιολόγος που θα συνδράμει στην επιχείρηση.

Η κ. Λαμπρινίδου τόνισε ότι άμεσα σήμερα δηλ θα θανατωθούν τα 350 ζώα που βρίσκονται στα δύο ποιμνιοστάσια και στη συνέχεια θα ταφούν υγειονομικά. Παράλληλα σήμερα ξεκίνησαν και οι έλεγχοι σε 1000 εκτροφές αιγοπροβάτων δηλ σε πάνω από 20.000 ζώα, στις περιοχές που έχουν οριοθετηθεί σε ζώνες πέριξ της περιοχής που έχει μολυνθεί με την πανώλη. Αρχικά οι έλεγχοι από τους κτηνιάτρους θα γίνει στη ζώνη των τριών χιλιομέτρων και στη συνέχεια θα επεκταθούν στα δέκα χιλιόμετρα. Πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση την οποία συνδράμουν κτηνίατροι από Αθήνα Κρήτη και άλλες περιοχές.

Ο γενικός γραμματέας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Περιφέρεια Κρήτης, τόνισε ότι στοίχημα του υπουργείου είναι η εκρίζωση της ασθένειας και επεσήμανε ότι είναι κρίσιμος ο συντονισμός όλων των φορέων και των κτηνοτρόφων για να μην εξαπλωθεί.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, σημείωσε πως η Περιφέρεια Κρήτης και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες και το προβλεπόμενο πρωτόκολλο για τη διαχείριση της κατάστασης σημειώνοντας ότι δεν θα γίνει ούτε ένα βήμα πίσω προκειμένου να σωθεί η κτηνοτροφία της Κρήτης ενώ σημείωσε ότι είχε και τηλ επικοινωνία με τον πρωθυπουργό για το θέμα αυτό.

Στο Ράδιο Κρήτη μίλησε και ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, ο οποίος αφού εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις τόνισε ότι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες γιατί κινδυνεύει με αφανισμό η κτηνοτροφία.

Την ίδια ώρα καταγράφεται αντίδραση από την πλευρά των κτηνοτρόφων για τη θανάτωση ζώων που δεν έχουν νοσήσει καθώς όπως υποστηρίζουν η αποζημίωση που θα πάρουν είναι μικρότερη του κόστους των ζώων. Επίσης βγήκε και η απόφαση για αποζημίωση των κτηνοτρόφων που υπέστησαν τη ζημιά στις περιοχές του Δήμου Αρχανών που θα είναι 125 ευρώ το ζώο και αντικατάσταση του κοπαδιού σε λίγους μήνες όπως προβλέπεται από τον κανονισμό.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο πρώην πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης τόνισε ότι θα πρέπει οι συνάδελφοί του να είναι προσεκτικοί και με το παραμικρό σύμπτωμα που παρατηρήσουν να ειδοποιούν τις αρχές ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός στη θανάτωση ζώων.

ekriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ