ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα χλευάζει το Κίεβο: Ικετεύατε τους γείτονές μας να μετέχουν στη Σύνοδο της Ελβετίας

0

Η Ρωσία περιφρόνησε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να προσκαλέσει τους πρώην σοβιετικούς συμμάχους της σε επικείμενη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην Ελβετία, λέγοντας ότι η πρόσκληση απορρίφθηκε από τους γείτονές της.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Γκαλούζιν δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι δυτικοί σύμμαχοί του είχαν «ικετεύσει» τους ηγέτες των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), ενός διακυβερνητικού οργανισμού της Ρωσίας και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, να συμμετάσχουν στη διάσκεψη στην Ελβετία, αλλά  η πρόσκληση απορρίφθηκε.

«Χρησιμοποιήθηκε και το βαρύ πυροβολικό: Ο Ζελένσκι και οι δυτικοί «φίλοι» του άρχισαν να τηλεφωνούν προσωπικά και να παρακαλούν τους ηγέτες των κρατών της Κοινοπολιτείας να συμμετάσχουν σε αυτή τη «συνάντηση». Γνωρίζουμε ότι κανένας από αυτούς δεν υπέκυψε σε αυτή την πίεση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός σε αποσπάσματα συνέντευξης που πρόκειται να δημοσιευθεί ολόκληρη την Τετάρτη.

«Το Κίεβο και οι δυτικοί χειριστές του προσπάθησαν ενεργά να προσελκύσουν εκπροσώπους από τις χώρες του παγκόσμιου Νότου και Ανατολής. Φυσικά, δεν αγνόησαν τους εταίρους μας στην ΚΑΚ. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι τους έστελναν τακτικά προσκλήσεις που έμεναν αναπάντητες», είπε ο Γκαλούζιν.

Η Ρωσία διαφυλάσσει με ζήλο την επιρροή της στην ΚΑΚ, η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Εν τω μεταξύ, οι δυτικές χώρες προσπάθησαν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με αρκετές χώρες μέλη της ΚΑΚ.

Ο Γκαλούζιν υποστήριξε ότι η σύνοδος κορυφής, στην οποία η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί ούτε βέβαια και θα συμμετείχε λόγω Ζελένσκι, ήταν «μια προσπάθεια να συγκροτηθεί βιαστικά ένας αντιρωσικός συνασπισμός και να παρουσιαστεί ένα τελεσίγραφο στη Ρωσία, για τη μη πρακτική «φόρμουλα Ζελένσκι για την ειρήνη», είπε, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση της Μόσχας ότι η σύνοδος κορυφής για την ειρήνη ήταν καταδικασμένη να αποτύχει χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

 

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ