ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κώνωπες οι ανωφελείς

0

Με αυτόν τον τίτλο περιέγραφε βιβλίο του Δημοτικού Σχολείου του περασμένου αιώνα τα κουνούπια, στο μάθημα της Ζωολογίας (κεφ. Έντομα).

Τα κουνούπια λοιπόν όπως επισημαίνει και ο παραπάνω τίτλος όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμα (όπως π.χ η μέλισσα) αλλά αντίθετα είναι πολύ επικίνδυνα, διότι εκτός του ότι είναι ενοχλητικά, μεταδίδουν στον άνθρωπο αρκετές σοβαρές ασθένειες ( ελονοσία, ιός του Νείλου) αλλά και άλλες ακόμα σοβαρότερες.

Για να αποφύγουμε τους παραπάνω κινδύνους, οι αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας, μέσω της τοπικής Αυτοδιοίκησης κάθε χρόνο ( Άνοιξη- Καλοκαίρι), περίοδο κατά την οποία γίνεται η παραγωγή και ο πολλαπλασιασμός των κουνουπιών, λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την καταπολέμησή των.

Και επειδή  ο πολλαπλασιασμός των γίνεται σε στάσιμα νερά, ο μόνος τρόπος καταπολέμησης των είναι: α) οι ψεκασμοί με ειδικά εντομοκτόνα, όπου υπάρχουν στάσιμα νερά και β) αυστηρές συστάσεις και οδηγίες στους πολίτες να μην αφήνουν στάσιμα νερά έστω και σε ελάχιστες επιφάνειες που μπορούν να γεννήσουν τα αυγά τους τα κουνούπια, ακόμα και σε πιατάκια που συγκρατούν το νερό από το πότισμα στις γλάστρες των λουλουδιών.

Και εδώ γεννάται το ερώτημα: Πως είναι δυνατόν τώρα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να υπάρχουν στάσιμα λασπόνερα στις «δήθεν λιμνούλες» που υπάρχουν σε όλη την Ανατολική πλευρά του Παλαιοντολογικού Μουσείου (Τζαμί) της οδούς Δημοκρατίας, και κανείς αρμόδιος να μην ενδιαφέρεται;

Προς τι λοιπόν οι λεπτομερείς και αυστηρές οδηγίες και ανακοινώσεις δια των μέσων ενημέρωσης προς τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων αυτών όταν « οι καθ’ όλην αρμόδιοι» δεν τις εφαρμόζουν;

Για να αποφευχθεί η στασιμότητα του νερού και η αντιαισθητική εικόνα των «λασπόνερων» ( μεσούσης της τουριστικής περιόδου), το νερό πρέπει να ρέει συνεχώς στις λίμνες αυτές όπως ίσως υπήρχε πρόβλεψη κατά την κατασκευή τους. Εάν όμως ρέει συνεχώς, μια που δεν είναι δυνατόν να γίνεται ανακύκλωσή του, είναι φυσικό να γίνεται άσκοπα μεγάλη σπατάλη νερού, η οποία δεν θα δικαιολογείται με τα σημερινά δεδομένα της λειψυδρίας.

Επομένως δύο λύσεις υπάρχουν: Να γίνουν παρτέρια οι χώροι αυτοί και να φυτευτούν καλλωπιστικά φυτά, ή να επικαλυφθούν για να φαρδύνει και το υπάρχον στενό και επικίνδυνο πεζοδρόμιο κατά μήκος αυτής της πλευράς του Τζαμιού.

Ελπίζουμε οι παραπάνω επισημάνσεις να βρουν «επήκοα ώτα» και οι αρμόδιοι να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα αυτό των κατοικιών της περιοχής για να προστατευθούμε από τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών, να απαλλαχθούμε από τις σοβαρές αυτές εστίες κουνουπιών αλλά και από την αντιαισθητική εικόνα στην περιοχή.

Χρ. Χριστοφοράκης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ