ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Καιρίδης: «Το μέγεθος του μεταναστευτικού θα δείξει αν το νησί χρειάζεται δομή φιλοξενίας - Η Κρήτη δεν είναι μόνη»

0

 Το μέγεθος του μεταναστευτικού προβλήματος θα δείξει αν το νησί χρειάζεται δομή φιλοξενίας, υπογράμμισε από το Ηράκλειο ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης

Υποδομή - που δε θα έχει τον χαρακτήρα μίας μόνιμης δομής φιλοξενίας - ανακοίνωσε χθες από το Ηράκλειο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, αλλά, όπως είπε, αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις ως προς τις μεταναστευτικές ροές, προκειμένου να μην έχουμε κι εδώ εικόνες όπως αυτές που καταγράφηκαν στη Λαμπεντούζα ή τη Σικελία.
«Μιλάμε για μία υποδομή που θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε με ασφάλεια το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους και τη μεγάλη εμπειρία που έχουμε, πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και στον βαθμό που το πρόβλημα επιμείνει», σημείωσε ο υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Όπως ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Καιρίδης, «το βέβαιο είναι ότι θα είναι μια τεράστια αποτυχία όλων μας, εάν έρθει το καλοκαίρι και έχουμε στο λιμάνι των Χανίων ή του Ηρακλείου καταστάσεις όπως είχαμε στην Ιταλία, τη Λαμπεντούζα και τη Σικελία»... Μάλιστα, συνεχίζοντας τη συνέντευξη Τύπου, έκανε λόγο για τοξικότητα σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα... «Μπορώ να γίνω πολύ πιο αυστηρός. Και πολύ πιο βλοσυρός και να μιλήσω για καραγκιόζηδες και τσαρλατάνους, που δεν είναι καν ελληνικό μονοπώλιο. Το ζήτημα το μεταναστευτικό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πολύ τοξικό. Πολύ δηλητηριώδες»...

    Υποδομή - που δε θα έχει τον χαρακτήρα μίας μόνιμης δομής φιλοξενίας - ανακοίνωσε χθες από το Ηράκλειο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης


Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σειρά συσκέψεων που είχε στο Ηράκλειο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης και με αυτοδιοικητικούς και με παραγωγικούς φορείς, όπως επίσης εκπροσώπους Αστυνομίας, Λιμενικού και Στρατού, τέθηκε το ζήτημα δημιουργίας δύο προσωρινών υποδομών στα νότια. Μία στη δυτική και μία στην ανατολική Κρήτη, στις οποίες θα διαμένουν για κάποια μόνο 24ωρα οι μετανάστες, μέχρι να προωθηθούν στα κέντρα της υπόλοιπης χώρας. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων ζήτησαν διασφαλίσεις, ότι όντως αυτές οι δομές θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, «θέλουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο, βάσει του οποίου να μη δούμε προβλήματα όπως αυτά, σε άλλες περιοχές της χώρας. Ένα σύστημα που μέσα από τη συνεργασία και τη συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα μπορούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση».
Σε ό,τι αφορά ωστόσο τα κόστη Δήμων για φιλοξενία και μετακίνηση μεταναστών, ξεκαθαρίστηκε ότι θα καλυφθούν από το υπουργείο, με πρόβλεψη για κονδύλια και γι’ αυτούς που δεν έχουν δομές φιλοξενίας.
«Θα μπορούμε να χρηματοδοτούμε από κοινοτικούς πόρους και Δήμους που δεν έχουν μεταναστευτικές δομές, όπως είναι για παράδειγμα ο Δήμος της Γαύδου», όπως δεσμεύτηκε στη διάρκεια της συνέντευξής του ο Δημήτρης Καιρίδης.

Στην Περιφέρεια Κρήτης

Όλες οι συναντήσεις Καιρίδη με τοπικούς αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς, καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες που εμπλέκονται στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, διεξήχθησαν χθες από το πρωί στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ την προηγούμενη μέρα είχε επισκεφτεί τα Χανιά και τη Γαύδο.
«Θεωρώ ότι με τις συζητήσεις που θα γίνουν σίγουρα και με την καθοδήγηση και τις δικές σας προτάσεις θα βρούμε την καλύτερη λύση ενόψει της τουριστικής περιόδου, που ξεκινά για να μην έχουμε σοβαρά προβλήματα. Πρέπει να υπάρχει συλλογική προσπάθεια και όχι λαϊκισμός. Από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης προσπαθούμε να συμβάλουμε θετικά στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος. Έχουμε αρκετά, αλλά πάντα με τη συνεργασία και τη συνέργεια και διεκδικώντας από την κεντρική εξουσία - γιατί πρέπει να διεκδικούμε πάντα από την κεντρική εξουσία - να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για το νησί μας», επεσήμανε χαρακτηριστικά χθες, καλωσορίζοντας τον υπουργό, ο Σταύρος Αρναουτάκης.

    «Μιλάμε για μία υποδομή που θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε με ασφάλεια το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους και τη μεγάλη εμπειρία που έχουμε, πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και στον βαθμό που το πρόβλημα επιμείνει»


Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο και τον ρόλο της Περιφέρειας Κρήτης στο νησί. Απευθυνόμενος προς τον περιφερειάρχη Κρήτης κι αφού αναφέρθηκε στη σημασία των συσκέψεων εργασίας, σημείωσε: «Έχουμε σήμερα (σ.σ. χθες), μια σειρά από πολύ σημαντικές συζητήσεις. Το κρίσιμο, το επίδικο είναι η καλύτερη δυνατή συνεργασία και νομίζω με τη δική σας ηγεσία αυτό μπορούμε να το εγγυηθούμε. Η Κρήτη δεν είναι μόνη, η Κρήτη έχει δίπλα της όλη την Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες αρρυθμίες σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και κατάσταση την οποία ζούμε. Υπάρχουν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις; Υπάρχουν τα συστήματα, έχουμε την εμπειρία του παρελθόντος, διδαχθήκαμε από τα λάθη του παρελθόντος. Η Κρήτη είναι η βιτρίνα μας, είναι η μεγάλη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού και είναι η πιο δυναμική και εξωστρεφής περιφέρεια της χώρας. Αυτό λένε τα στοιχεία είτε στον πολύ δυναμικό πρωτογενή τομέα, είτε στον τριτογενή στις υπηρεσίες, τον τουρισμό και κατά συνέπεια πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το εύρυθμο και την ευταξία, πάντοτε με προτεραιότητα την ασφάλεια όλων των πολιτών. Νομίζω ότι θα πάμε καλά. Προφανώς υπάρχουν προκλήσεις. Εδώ είμαστε όμως για να τα λύνουμε σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία», επεσήμανε, αναφέροντας και τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης, Γιώργη Μαρινάκη.

Ο Δήμος Φαιστού απαντάει σε σενάρια

Με αφορμή σενάρια που διακινήθηκαν αναφορικά με τις πιθανότητες δημιουργίας Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών στην Κρήτη, η δημοτική Αρχή του Δήμου Φαιστού εξέδωσε χθες το βράδυ την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ουδέποτε τέθηκε ζήτημα από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για δημιουργία δομής στον Δήμο Φαιστού.
Ο Δήμος Φαιστού είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένος και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή.
Ακόμα κι αν δημιουργηθούν προσωρινές δομές στην Κρήτη, αυτές θεωρούμε ότι δεν μπορούν να βρίσκονται σε σημεία που δεν υπάρχει άμεση γειτνίαση με βασικές υποδομές, όπως είναι τα δημόσια νοσοκομεία και τα κεντρικά λιμάνια της Κρήτης για την άμεση μετακίνηση των μεταναστών.
«Έχουμε απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και κατανοούμε πλήρως τον ανθρώπινο πόνο, γι’ αυτό και όσες φορές έχει χρειαστεί ως τώρα έχουμε συμβάλει τα μέγιστα στη διαχείριση των μεταναστών μέχρι και την ασφαλή απομάκρυνσή τους από τον Δήμο μας, χωρίς οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις να εμπίπτουν στις αρμοδιότητες ή τις υποχρεώσεις μας», αναφέρει με δηλώσεις του ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, για να προσθέσει: «Αυτό το κάνουμε ανιδιοτελώς, αναγνωρίζοντας όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτό και μόνο το πλαίσιο λοιπόν, συζητήσαμε με τον κ. υπουργό την πιθανότητα έγκρισης χρηματοδοτήσεων που θα εξασφαλίζουν τους πόρους για τη μετακίνηση των μεταναστών από τον Δήμο μας και την προώθησή τους στα κέντρα υποδοχής, με την ελπίδα ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις που θα δίνουν λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα».

Μία ακόμη “καραβιά” μεταναστών - Σκάφος με 29 άτομα εξέπεμψε SOS ανοιχτά της Γαύδου

Την ώρα πάντως που στο νησί μας πραγματοποιούσε ο αρμόδιος υπουργός τη διήμερη επίσκεψή του, άλλη μία μεταναστευτική ροή σημειώθηκε προς την Κρήτη. Συγκεκριμένα, χθες είχαμε δεύτερη “καραβιά” 29 μεταναστών μέσα σε δύο μέρες. Τις μεσημεριανές ώρες εντοπίστηκε νέο σκάφος με μετανάστες ανοιχτά της Γαύδου, το οποίο έθεσε σε κινητοποίηση το Λιμενικό Σώμα.
Πιο συγκεκριμένα, το σκάφος με τους μετανάστες εξέπεμψε σήμα SOS, ενώ βρισκόταν 23 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. Και τότε σκάφος του Λιμενικού από την Αγία Γαλήνη έσπευσε στο σημείο για να τους περισυλλέξει με ασφάλεια. Ενώ και εμπορικό πλοίο που βρισκόταν στο σημείο έσπευσε για να συμβάλει στη διάσωση των μεταναστών, για να τους μεταφέρει στο λιμάνι της Παλαιόχωρας. Μάλιστα, ήδη από την προηγούμενη μέρα άλλοι 74 μετανάστες εντοπίστηκαν 25 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. Στις 5 το πρωί μεταφέρθηκαν για να φιλοξενηθούν προσωρινά, στο λιμάνι της Παλαιόχωρας και συγκεκριμένα στις παιδικές κατασκηνώσεις του Καλαθά.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ