ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κατατέθηκε «οδικός χάρτης» για τη μείωση κινδύνων από φυσικά φαινόμενα στην Κρήτη

0

Μια ολοκληρωμένη πρόταση, έναν «οδικό χάρτη» αντιμετώπισης των δυνητικών κινδύνων από φυσικά φαινόμενα στην Κρήτη, έχει κατατεθεί και στοχεύει σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, να συμβάλει με συγκεκριμένα βήματα στη μείωση της διακινδύνευσης από σεισμούς, πλημμύρες, κατολισθήσεις και άλλα φαινόμενα, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Όπως ανέφερε από τα Χανιά ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, η πρόταση αυτή που κατατίθεται προβλέπει δράσεις με πρακτική εφαρμογή. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, περιλαμβάνει:

  •     ανάλυση – εκτίμηση κινδύνων σε μια περίοδο εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης,
  •     χαρτογράφηση όλων των κινδύνων σε όλη την Κρήτη
  •     ανάλυση τρωτότητας των συστημάτων από τα υπόγεια νερά μέχρι τις δομές και υποδομές ώστε να δούμε πού «πονάμε» όπως είπε
  •     υπολογισμό της διακινδύνευσης, δηλαδή τι προβλέπουμε ότι θα συμβεί εξαιτίας των τρωτών αυτών σημείων
  •     και τέλος ανάπτυξη δράσεων προσαρμογής ώστε να μετριάσουμε αυτά τα φαινόμενα.

Επιπλέον, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε, στο περιθώριο της 3ης συνεδρίασης της επιτροπής παρακολούθησης προγράμματος «Κρήτη 2021-2027», ότι η Κρήτη αποτελεί το hot spot της κλιματικής κρίσης στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο και ευρωπαϊκό χώρο. «Πρέπει να δούμε με σοβαρότητα τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης που περιλαμβάνουν ξηρασίες, έλλειψη υδάτινων πόρων, έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά και γεωδυναμικά φαινόμενα. Η Κρήτη ουσιαστικά έχει διαμορφωθεί από όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία την έχουν καταστήσει μοναδική στον κόσμο. Όμως αυτή τη στιγμή τα φαινόμενα αυτά ενισχύονται λόγω της κλιματικής κρίσης.»

flashnews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ