ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Σε ελεύθερη πτώση οι Κρητικές εξαγωγές

0

 Μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της Κρήτης επιφέρει η μεγάλη πτώση στις Κρητικές εξαγωγές το πρώτο τετράμηνο του έτους, με την οικονομική ζημιά να μεταφράζεται σε 176 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία προβληματίζουν καθώς η πτώση καταγράφεται σχεδόν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, ενώ η χαριστική βολή δόθηκε στον αγρο-διατροφικό τομέα και στο Ελαιόλαδο, με τη μείωση να αγγίζει το 63%.

Αρνητικό πρόσημο για τις Κρητικές εξαγωγές το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου του 2024, με τη μείωση να ανέρχεται στο 40,3% και με τις οικονομικές απώλειες να μεταφράζονται σε 176,7 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023.

Και στο κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της Κρήτης, το ελαιόλαδο, η μείωση είναι τεράστια, στο πρώτο τετράμηνο του 2024, η οποία ωστόσο ήταν αναμενόμενη λόγω της χαμηλής παραγωγής της τελευταίας ελαιοκομικής περιόδου αλλά και της ασυνήθιστα υψηλής τιμής, όπως δήλωσε ο Αλκιβιάδης Καλαμπόκης.

Οι Κρητικές εξαγωγές κινήθηκαν καθοδικά σε αρκετούς κλάδους, με εξαίρεση τα ψάρια και θαλασσινά, τα οποία παρουσίασαν αύξηση 13,5%.

Ενδεικτικά:

Μείωση 53,5% κατέγραψε ο κλάδος των τροφίμων και ποτών,

Μείωση 21,8% τα κηπευτικά,

Μείωση 11,8% τα φρούτα και με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν η κατηγορία των νερών – αναψυκτικών – χυμών, τα γαλακτοκομικά, το κρασί, το κρέας και το μέλι.

Σε εξαγόμενη ποσότητα, οι Νομοί Λασιθίου και Χανίων, παρουσίασαν αύξηση, σε αντίθεση με τους Νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου που παρουσίασαν μείωση.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ