ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Το «κάτεργο» του κρητικού τουρισμού - Σοβαρές καταγγελίες για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και ακόμη και λιποθυμίες στα ξενοδοχεία

0

 Η λαμπερή «βιτρίνα» του κρητικού τουρισμού έχει τα δικά τους θύματα: τους εργαζόμενους, που δουλεύουν μέχρι λιποθυμίας και μάλιστα έναντι πενιχρής αμοιβής.

Ρεκόρ σε λιποθυμίες, εργατικά ατυχήματα από την εντατικοποίηση, άθλιες συνθήκες εργασίας, εργοδοτική αυθαιρεσία και έλλειψη προσωπικού μετρούν στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης από μερίδα εργοδοτών.

Οι καταγγελίες και τα παράπονα στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου για καταστρατήγηση των όρων εργασίας του προσωπικού πέφτουν “βροχή” σε καθημερινή βάση από τους αγανακτισμένους υπαλλήλους. Πολλές όμως είναι, την ίδια ώρα, και οι καταγγελίες και για ατυχήματα εν ώρα εργασίας, που όμως δε δηλώνονται ως εργατικά, με τους κλάδους που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση στα ξενοδοχεία να είναι οι σερβιτόροι, οι μάγειρες, οι ζαχαροπλάστες, οι αποθηκάριοι και ο κλάδος της οροφοκομίας, με την κάθε καμαριέρα να πρέπει να καθαρίσει και 30 δωμάτια την ημέρα και μάλιστα μέσα σε λίγες ώρες.

Καταγγελίες από τη ΔΑΣ

Τις δυσάρεστες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στον χώρο της δουλειάς τους καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, ζητώντας άμεσα να συνεδριάσει το Δ.Σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και να αποφασιστεί πρόγραμμα δράσης και κινητοποιήσεων στα ξενοδοχεία και τις τουριστικές περιοχές.

Όπως αναφέρει ενδεικτικά, «έχουμε φτάσει στα μέσα Αυγούστου, στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, και η κατάσταση για τους εργαζόμενους είναι πιο δύσκολη από ποτέ. Για άλλη μια χρονιά οι ξενοδόχοι αναμένεται να μετρήσουν νέα ρεκόρ σε κέρδη και αφίξεις. Για άλλη μια χρονιά οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μετράμε ρεκόρ σε λιποθυμίες και εργατικά ατυχήματα από την εντατικοποίηση, τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Καθημερινά συναντάμε καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, 10ωρα και 12ωρα με “συμφωνίες”, παράτυπες απολύσεις στη μέση της σεζόν, πνευματική και σωματική εξάντληση των συναδέλφων.

Αυτό είναι το “θαύμα του τουρισμού”, η “βαριά βιομηχανία της χώρας”, για τα οποία είναι τόσο υπερήφανοι ξενοδόχοι και κυβερνήσεις! “Χτίζεται” καθημερινά πάνω στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στον τουρισμό, με κίνδυνο πολλές φορές της υγείας και της ζωής μας! Για ακόμα μια σεζόν δουλεύουμε σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, για να βγάλουμε τον όγκο της δουλειάς, τρέχοντας από πόστο σε πόστο, χωρίς να πάρουμε ανάσα, την ίδια στιγμή που οι ξενοδόχοι απαιτούν να βγει η δουλειά κυριολεκτικά με κάθε κόστος. Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται το σύνθημα “ή οι ζωές μας ή τα κέρδη τους”.

Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων σε κάθε ξενοδοχείο. Δεν αρκούν οι μεμονωμένες καταγγελίες, ούτε η όποια παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών, που με ευθύνη της κυβέρνησης είναι υποστελεχωμένοι και με περιορισμένες δυνατότητες. Ευθύνη έχει και η πλειοψηφία της Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, η παράταξη της ΔΗ.ΣΥ., που αρκείται σε καταγγελίες και δηλώσεις, ενώ αυτό που τώρα απαιτείται είναι οι εργαζόμενοι να οργανώσουμε τον αγώνα μας».

Τα παραδείγματα των συναδέλφων τους στα Σωματεία της Αττικής και της Κέρκυρας, με μαζικές κινητοποιήσεις και απεργίες μέσα στη σεζόν, δείχνουν όπως λένε τον δρόμο, ενώ επισημαίνουν πως «η μόνη λύση απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα που ζούμε είναι να οργανωθούμε και να παλέψουμε για τις δικές μας ανάγκες. Σε κάθε πόστο, σε κάθε ξενοδοχείο, δεν αφήνουμε την εργοδοσία να τσαλαπατάει τα δικαιώματά μας». Καλούν μάλιστα να συνεδριάσει άμεσα το Δ.Σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και να αποφασιστεί πρόγραμμα δράσης και κινητοποιήσεων στα ξενοδοχεία και τις τουριστικές περιοχές.

Τα μέλη της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου απαιτούν καλύτερους όρους δουλειάς και συγκεκριμένα: Εφαρμογή της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, χωρίς εξαιρέσεις. Να βάλουμε τώρα μπροστά το αίτημα για νέα ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, για τις οποίες θα έχουν λόγο οι εργαζόμενοι. Επαναφορά και αύξηση του ταμείου ανεργίας, του εφάπαξ, των βαρέων και ανθυγιεινών. Παράλληλα, όπως λένε, απαιτούν «να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία, να αυξηθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ με ταυτόχρονη ενίσχυσή του σε αναγκαίο προσωπικό και υποδομή. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Υγεία και την Ασφάλεια μέσα στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας. Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και τις ακραίες θερμοκρασίες. Να καθοριστεί η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και ο καθορισμός καθηκόντων για κάθε ειδικότητα στα ξενοδοχεία».

Νίκος Κοκολάκης - «Οι εργοδότες πρέπει να σέβονται τους εργαζόμενους»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκο Κοκολάκη, «λόγω έλλειψης προσωπικού, οι εργαζόμενοι δουλεύουν υπερωρίες, χωρίς ρεπό όλη τη σεζόν και χωρίς να προλαβαίνουν να κάνουν ούτε ένα διάλειμμα, παρά το ότι το δικαιούνται».

Αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να εμφανίζονται εξουθενωμένοι και να σημειώνονται καθημερινά ακόμα και κρούσματα λιποθυμιών.

«Υπάρχει έξαρση της εργοδοτικής παραβατικότητας και αυτό δηλώνουν και τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ και των ελέγχων. Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Οι εργοδότες πρέπει να σέβονται τους εργαζόμενους. Δεν είναι μηχανές. Έχουν ψυχή και ανάγκες. Πρέπει επιτέλους να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και στην προσωπική ζωή του κάθε υπαλλήλου», σημείωσε ο κ. Κοκολάκης, καταλήγοντας στο ότι, με δεδομένο ότι ο τουρισμός αποτελεί τη “ναυαρχίδα” της οικονομίας μας κάθε χρόνο, είναι πλέον καιρός «η Πολιτεία να δει με σοβαρότητα το θέμα, ώστε να λάβει μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και να θεσπίσει θεσμικό πλαίσιο με κριτήρια ποιοτικά και ποσοτικά».
 

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ