ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Εμβληματικών διαδρομών Κρήτης

0

Τις θέσεις της για το σχέδιο στρατηγικής της «Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Εμβληματικών διαδρομών Κρήτης» θέμα που συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο το προηγούμενο διάστημα γνωστοποιεί η Λαϊκή Συσπείρωση.

«Η Στρατηγική της ΟΧΕ εκπονήθηκε από ιδιωτική μελετητική εταιρεία,  με βάση, βέβαια, τη στρατηγική του ΕΣΠΑ (πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, κλιματική αλλαγή, ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αγροδιατροφή,  κτλ).

Το σχέδιο δεν αφήνει περιθώρια συγχύσεων για τις «προτεραιότητες» της ΟΧΕ που εστιάζονται στο να αναπτυχθούν «θέλγητρα» για την τουριστική κίνηση, με εμπλοκή ΜΚΟ, κτλ, κι αν …ξεφύγει κανένα κονδύλι να διατεθεί για έργα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ορισμένα έργα που έπρεπε να είναι στην κρατική ευθύνη» επισημαίνει.
«Να σημειωθεί ότι κι από αυτά τα περισσότερα αφορούν την ξενάγηση και την αύξηση της επισκεψιμότητας και όχι την προστασία των ίδιων των αρχαιολογικών χώρων. Εστιάζονται, επίσης,  στην αλλαγή χρήσης γης στην κρητική ύπαιθρο, σε βάρος του πρωτογενή τομέα παραγωγής,  κι άλλα …Κι αυτά βέβαια εφόσον και όσο υλοποιηθούν! Είναι επί χάρτου!

Το μόνο σίγουρο, προς το παρόν,  είναι το δωράκι των 210.000 ευρώ για τεχνικό σύμβουλο, που έχει εγκριθεί για χρηματοδότηση (στην οικονομική επιτροπή στις 29-09-2023), για «Υποστήριξη του Χωρικού Φορέα της ΟΧΕ», δηλαδή ιδιωτικά γραφεία - σύμβουλοι, που κατά κανόνα υποκαθιστούν τις υπηρεσίες» προσθέτει.

Αναφορικά με το σχέδιο που εκπονήθηκε από τον σύμβουλο – εταιρεία για τη στρατηγική της  ΟΧΕ,  η  «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης καταψήφισε,  ξεκαθαρίζοντας ότι είναι μακριά και έξω από τις οξυμένες λαϊκές ανάγκες και τα έργα που τις εξυπηρετούν,  με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον λαό.

Επιπλέον, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης ξεκαθάρισε ότι από θέση αρχής θα υπερψηφίζει για κάθε έργο ή πρόταση, δράση, που έστω και μερικά εξυπηρετεί λαϊκές ανάγκες, όταν έρχεται ως θέμα στην περιφερειακή επιτροπή ή στο περιφερειακό συμβούλιο για υποβολή πρότασης χρηματοδότησης. Για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ είτε από το ΕΣΠΑ είτε από άλλες χρηματοδοτικές πηγές,  που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού μας.

Άλλωστε  τα χρήματα αυτά είναι χρήματα των λαών των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προέρχονται από τη φοροαφαίμαξη του λαού, από την περικοπή και εμπορευματοποίηση στοιχειωδών κοινωνικών υπηρεσιών, από την κλοπή του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, τον οποίο το αστικό κράτος αναδιανέμει προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Άλλωστε, διαχρονικά, ως «Λαϊκή Συσπείρωση» παλεύουμε ώστε όσα χρήματα έχουν φύγει από τις τσέπες των εργαζομένων και έχουν διοχετευθεί σε δημοτικούς και περιφερειακούς προϋπολογισμούς ή σε άλλα «χρηματοδοτικά προγράμματα» να αξιοποιούνται για να καλύπτονται λαϊκές ανάγκες.

Γι’  αυτές τις ανάγκες, ωστόσο, δε μας είπε ποτέ η περιφερειακή αρχή γιατί τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν κατευθύνονται για την κάλυψή τους. Γιατί στο ΕΣΠΑ και στα άλλα «χρηματοδοτικά εργαλεία», σήμερα και τόσα χρόνια, δεν είναι προτεραιότητες η σχολική στέγη, η αντισεισμική, αντιπυρική, αντιπλημμυρική ασφάλεια, το καθαρό και επαρκές νερό, το σύγχρονο και ασφαλές αγροτικό δίκτυο,  η προστασία και οι απαραίτητες υποδομές για τους αγρότες και τους ψαράδες, τους κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, τα ΑμΕΑ κ.α. Σε ποια ΟΧΕ θα συμπεριληφθούν αυτά;

Καλούμε τον  λαό της Κρήτης να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα για τις προτεραιότητες ΕΕ - κυβερνήσεων- περιφέρειας, τις προτεραιότητες των «χρηματοδοτικών εργαλείων», που πληρώνει ο λαός και προέρχονται από την αφαίμαξή του και να διεκδικήσει, με αφορμή και την ΟΧΕ (όταν και όσο υλοποιηθεί) να συμπεριληφθούν ΠΡΩΤΑ οι δικές του ανάγκες και όχι επενδύσεις «συμφέρουσες», «αποδοτικές», «ανταγωνιστικές» για τους ομίλους και τα κέρδη τους…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ