ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY

Amari Green Festival 2024

Μια μεγάλη γιορτή ετοιμάζει και φέτος ο Δήμος Αμαρίου Ρεθύμνης, ένας από τους μικρούς ορεινούς Δήμους της Κρήτης, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των μικρών χωριών του. Το 9ο Amari Green Festival, που θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 22 Ιουλίου 2024, περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα 49 εκδηλώσεων που προάγει την πολιτιστική κληρονομιά, την κυκλική οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πεζοπορικές διαδρομές, ενημερωτικές ομιλίες, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια κατασκευής παραδοσιακής κούκλας και πηλού, εκθέσεις, προβολές ταινιών και πρωταθλήματος 5Χ5 μεταξύ των χωριών. Μια από τις κεντρικές θεματικές του φεστιβάλ είναι ο κρητικός γάμος, με πολλές εκδηλώσεις αφιερωμένες στα έθιμα και τις παραδόσεις του.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Δήμο Αμαρίου με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου και με την υποστήριξη της ΑΜΑΡΙ ΜΑΕ – ΟΤΑ, του ΙΔΑΙΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ, του Γεωπάρκου Ψηλορείτη UNESCO, τη ΔΗΩ, το ΕΛΜΕΠΑ, την ΕΣΕΕ, τον Οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού» και με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγων των χωριών Αγίου Ιωάννη, Κουρουτών, Αποστόλων, Γερακαρίου, Φουρφουρά, Μεσσονησίων, Άνω Μέρους, Λοχριάς, Βολιώνων, Βισταγής, Νίθαυρης, Θρόνους, Αποδούλου, Πλατάνου και Πατσού.

Σε όλες τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα του φεστιβάλ υπάρχει ελεύθερη είσοδος.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

9:00 – 12:00: Ξεκλειδώνοντας το σεντούκι του χρόνου με τις αναμνήσεις του Γάμου μιας άλλης εποχής – Σχολή Ασωμάτων: Μαζεύουμε γαμήλιες φωτογραφίες, βιβλία για ανταλλαγή, τραγούδια και μαντινάδες του γάμου ή και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]
17:00 – 19:00: Προκριματικοί αγώνες 5Χ5 σε Πλάτανο, Φουρφουρά, Μέρωνα.
18:30 – 19:30: Πλάτανος: Ξενάγηση στο Μουσείο Σχολικής Ζωής
18:30 – 19:30: Πεζοπορικές διαδρομές στη Φύση, τον Πολιτισμό και την Ιστορία μας – ΓΕΡΑΚΑΡΙ: Πρώτη πεζοπορική διαδρομή – ανάβαση στον Προφήτη Ηλία.
19:30 – 20:00: Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου: Ομιλία με θέμα «Διαχείριση Υδάτων». Εισηγήτρια: Μαρία Μπατή – ΔΗΩ.
ΠΛΑΤΑΝΟΣ – Δημοτικό Σχολείο:
20:00 – 20:30: Ομιλία με θέμα «Αναγεννητική Γεωργία και παρουσίαση του προτύπου ORA». Εισηγητής: Νικήστρατος Δεμέτζος – ΔΗΩ.
20:30 – 21:00: Προβολή ντοκιμαντέρ “Kiss the Ground” (Φίλα τη Γη)
21:30: Βραδιά Θερινού Σινεμά!!! Προβολή ταινίας
ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ – Δημοτικό Σχολείο:
20:00 – 20:30: Ομιλία με θέμα «Γεωπάρκο Ψηλορείτη και τα Επιχειρηματικά βήματα της UNESCO». Εισηγητής: Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και μέλος του Συμβουλίου του προγράμματος του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO, πρόεδρος ΔΙΚΤΥΟΥ ΙΔΑΙΩΝ.
20:30 – 21:00: Ομιλία με θέμα «Απαντήσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων». Εισηγητής: Γιώργος Σαββάκης – Αναγγενητικός Γεωπόνος Εφαρμογών.
21:00 – 21:30: Ομιλία με θέμα «Φωνές: Η προφορική ιστορία στο προσκήνιο». Εισηγητής: Ματθαίος Φρατζεσκάκης.
21:30: Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά: Θεατρική παράσταση «Ο κόσμος είναι πλάνη» του σατιρικού ποιητή Γεώργιου Σουρή σε σκηνοθεσία της Βαλεντίνας Κιαγιά. Μία καυστική σάτιρα για το προξενιό και την προίκα!!!
Συντελεστές: Ψωρίλης: Θωμάς Μάσκας, Μαριορή: Άννα Μαρίνα Καργιωτάκη, Κοπρίτης: Constantino Costa.
20:00: Πλατεία Γερακαρίου: Ομιλία με θέμα «Το θέατρο στο Ρέθυμνο και στο Αμάρι τον 20ο αιώνα. Η περίπτωση του ηθοποιού Σάββα Γενεράλη».
Πρόκειται για τον πρώτο επαγγελματία Ρεθεμνιώτη ηθοποιό ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1930 άφησε το Γερακάρι για να σπουδάσει ηθοποιός στην Αθήνα. Επιστρέφοντας χάρισε στο Ρέθυμνο μία ανθηρή περίοδο με τη θεατρική δράση του. Αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του θεάτρου στην επαρχία αλλά και γενικότερα στην Κρήτη.
Εισηγήτρια: Δρ Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηθοποιός – θεατρική ερευνήτρια Άννα Τζανιδάκη
21:30: Πλατεία Γερακαρίου: Βραδιά Θερινού Σινεμά!!! – Προβολή ταινίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ