ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ελληνική γλώσσα και πολιτισμός μέσα από τα μάτια Αυστραλών φοιτητών

0

Την τρίτη εβδομάδα διανύει το πρόγραμμα του (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ) Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών του Παιδαγωγικού τμήματος Δ.Ε Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα: «τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας 2024».

Θεσμό για το Πανεπιστημίου Κρήτης αποτελεί το πρόγραμμα LOGOS που ξεκίνησε από το 2015, με μια μικρή διακοπή το 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Φέτος, για έκτη χρονιά φιλοξενούνται φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας οι οποίοι έχουν ως στόχο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στο κέντρο LOGOS του Flinders University συνοδευόμενοι από τους καθηγητές Παλακτσόγλου Μαρία και Λίτινα Αντώνη. Οι φοιτητές έρχονται στην Ελλάδα κάθε Ιούλιο για τρεις εβδομάδες, προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας καθώς και να κατανοήσουν καλύτερα τον ελληνικό πολιτισμό, μέσω της μυθολογίας που διδάσκονται καθώς και να ενημερωθούν για τις στενές σχέσεις Ελλάδας- Αυστραλίας.

Ο μέσος όρος φοιτητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι συνήθως 16 ωστόσο φέτος, το πανεπιστήμιο Κρήτης υποδέχθηκε λιγότερους (8) φοιτητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κέντρο LOGOS δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Μιχάλη Τζιανίκα, που έχει αποσυρθεί τη δεδομένη στιγμή, ενώ χρηματοδοτήθηκε από την Κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας καθώς και από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Το κέντρο LOGOS έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ταυτόχρονα διοργανώνει σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο Κρήτης θερινά μαθήματα για την Ελλάδα και χειμερινά για την Αυστραλία. Τα μαθήματα αποτελούν βασικό άξονα για την ολοκλήρωση των σπουδών των Αυστραλιανών φοιτητών, στο οποίο έχουν ενεργή συμμετοχή καθώς τους παρέχεται η δυνατότητα να παρευρεθούν στην Ελλάδα και να γίνουν αποδέκτες της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Παράλληλα οι φοιτητές, γνωρίζουν καλύτερα τα μέρη του τόπου, ιδιαίτερα της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα του Ρεθύμνου. Ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Λίτινας, που διδάσκει το μάθημα της ελληνικής γλώσσας και δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά ανέφερε: «Οι δεσμοί της Κρήτης με της Αυστραλίας πάνε πολύ πίσω γι’ αυτό και μια από τις επισκέψεις που γίνονται πρώτα είναι το συμμαχικό νεκροταφείο, για να καταλάβουν οι φοιτητές τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θυσιάστηκαν προκειμένου να ανακτηθεί η ελευθερία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».  Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι φοιτητές καλύπτουν μόνοι τους τα έξοδά τους, από τα εισιτήρια τους μέχρι οτιδήποτε άλλο απαιτείται για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού. «Φέτος, με την ευγενική χορηγία του “Hellenic Studies Foundation”, ίδρυμα το οποίο φροντίζει για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη νότια Αυστραλία και την προώθηση του νέου ελληνικού πολιτισμού, καλύφθηκαν τα έξοδα τα οποία αφορούν τη διδασκαλία και τη διαμονή στο Ρέθυμνο», πρόσθεσε ο κ. Λίτνας. Σημαντική επίσης , θεωρείται η συμβολή του ΚΤΕΛ Ρεθύμνης  μέσω της οποίας δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να έχουν μειωμένο εισιτήριο για να γίνεται πιο εύκολη η μεταφορά των φοιτητών εφόσον αυτοί διαμένουν στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου στο Γάλλο. Το προβλεπόμενο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει μόνο μαθήματα γλώσσας αλλά γίνεται πιο δια δραστικό με τις εκδρομές σε σημαντικά αξιοθέατα όπως είναι το Παλάτι της Κνωσσού, το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου καθώς και το μνημείο της μάχης 42ης οδού, σημαντικό για το Flinders, καθώς ο κοσμήτορας της σχολής έχει γράψει σχετικό βιβλίο. 

Αβίαστα, λοιπόν, οδηγούμαστε στη διαπίστωση ότι το πρόγραμμα αυτό έχει βλέψεις για μελλοντική συνέχεια καθώς είναι τεράστια τιμή τόσο για τους φοιτητές, οι οποίοι το έχουν «αγκαλιάσει» σε πολύ μεγάλο βαθμό, όσο και οι καθηγητές.

ΣΟΛΩΜΟΥ ΤΖΟΓΙΑ

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ