ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Τι αλλάζει στο νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης

0

Tο νέο ασφαλιστικό σύστημα άφορα υποχρεωτικά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 ενώ μπορούν να ενταχθούν σε αυτό εφόσον το επιλέξουν οι νέοι κάτω των 35 ετών, εξήγησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση γίνονται διότι αλλάζουν τα δημογραφικά στοιχεία ενώ στο νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης δεν αλλάζουν οι εισφορές αλλά ο τρόπος που αυτές επενδύονται.

Ο κ Χατζηδάκης τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι το νέο ταμείο θα είναι δημόσιο, με δημοσιά εποπτεία και εγγυήσεις και δε θα έχει την ευελιξία που έχει η ιδιωτική ασφάλιση ενώ ξεκαθάρισε ότι σε σχέση με τις επικουρικές συντάξεις που δίνονται σύστημα, με το νέο σύστημα θα μπορούμε να έχουμε επικουρικές συντάξεις αυξημένες από 43% έως 68%.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, όταν ξεκίνησε το ισχύον διανεμητικό σύστημα 4 εργαζόμενοι τυπικά επρόκειτο να πληρώνουν τη σύνταξη ενός συνταξιούχου, εντούτοις σήμερα η αναλογία είναι 1, 7 εργαζόμενοι να πληρώνουν τη σύνταξη ενός συνταξιούχου.

Επομένως, είναι αναγκαία η μετάβαση σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, στο οποίο κάθε εργαζόμενος θα έχει έναν προσωπικό λογαριασμό, έναν προσωπικό κουμπάρα οπού θα επενδύει τα χρήματα του.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός εξήγησε πως κάθε εργαζόμενος θα είναι σε θέση να επιλέξει από τρία διαφορετικά επενδυτικά προφίλ και κάθε 5 χρόνια θα μπορεί να αλλάζει προφίλ, εφόσον το θελήσει.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ