ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυναμική είσοδος της Παγκρήτιας στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση

0

Η δυναμική είσοδος της Παγκρήτιας Τράπεζας στη ναυτιλία αποτελεί σημαντικό πυλώνα του στρατηγικού μας σχεδιασμού, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Παγκρήτιας Τράπεζας, Αντώνης Βαρθολομαίος, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» και στον Μιχάλη Ψύλο.

«Η Παγκρήτια από την πρώτη στιγμή της δραστηριοποίησής της στη ναυτιλιακή τραπεζική προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των ναυτιλιακών εταιρειών, με λύσεις και προϊόντα προσαρμοσμένα στις εξειδικευμένες ανάγκες τους», σημειώνει κ. Βαρθολομαίος.

«Επιδίωξή μας είναι η Παγκρήτια να είναι η τράπεζα που θα στηρίζει ουσιαστικά τον μικρό, τον μεσαίο επιχειρηματία και τον ελεύθερο επαγγελματία», υπογραμμίζει ο κ. Βαρθολομαίος.

Αναφορικά με την προοπτική συγχώνευσης της Παγκρήτιας με την Attica Bank, ο Αντώνης Βαρθολομαίος τονίζει ότι «είναι μια στρατηγική κίνηση εξαιρετικής σημασίας, που θα δημιουργήσει νέες συνθήκες ανταγωνισμού στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς ο νέος οργανισμός μαζί με τις άλλες μικρότερες τράπεζες θα αποτελέσουν τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα».

Η συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της Παγκρήτιας Τράπεζας, Αντώνη Βαρθολομαίου, στη «Ναυτεμπορική» έχει ως εξής:

Πριν από μερικές μέρες ολοκληρώθηκαν τα Ποσειδώνια 2024, η σημαντικότερη ελληνική έκθεση για τη ναυτιλία. Είδαμε να συμμετέχει στα Ποσειδώνια για πρώτη φορά η Παγκρήτια Τράπεζα. Τι οδήγησε την τράπεζα στο να ασχοληθεί με τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση;

«Ήταν όντως η πρώτη συμμετοχή της Παγκρήτιας στα Ποσειδώνια, επισφραγίζοντας την πολύ καλή εκκίνηση που έκανε η τράπεζά μας στον χώρο του shipping finance. Πριν από έναν χρόνο αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση, δημιουργώντας την Ανώτερη Διεύθυνση Ναυτιλιακής Τραπεζικής, φέρνοντας κοντά μας ικανά και έμπειρα στελέχη. Η δυναμική είσοδος της Παγκρήτιας στη ναυτιλία, σε έναν εξαιρετικά σημαντικό κλάδο που μαζί και με τον τουρισμό θα τον χαρακτήριζα ως την εμπροσθοφυλακή της ελληνικής οικονομίας, δεν ήταν μια τυχαία κίνηση, αλλά σημαντικός πυλώνας του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Η τράπεζά μας, από την πρώτη στιγμή της δραστηριοποίησής της στη ναυτιλιακή τραπεζική, προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των ναυτιλιακών εταιρειών, με λύσεις και προϊόντα προσαρμοσμένα στις εξειδικευμένες ανάγκες τους».

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η Παγκρήτια, με τη Διεύθυνση Ναυτιλίας, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο. Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Παγκρήτιας στον τομέα της ναυτιλιακής χρηματοδότησης;

«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι μέσα σε λίγους ουσιαστικά μήνες η Παγκρήτια κατάφερε να κερδίσει ένα αξιόλογο μερίδιο της ναυτιλιακής αγοράς, με τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου αποτελούμενο από μικρούς, μεσαίους, αλλά και μεγάλους ναυτιλιακούς οίκους. Η τράπεζά μας κατόρθωσε παράλληλα να καταγράψει αύξηση των καταθέσεων και των παράλληλων εργασιών, καλύπτοντας καθημερινές ανάγκες του ναυτιλιακού πελατολογίου με ανταγωνιστικές υπηρεσίες και τιμολογήσεις. Χαρακτηριστική της επιτυχημένης “εισόδου” της Παγκρήτιας στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση είναι η παρουσία της στη λίστα της ετήσιας έκθεσης της Petrofin Research. Εξαρχής, το μεγάλο “στοίχημα” για την τράπεζά μας ήταν η άμεση ανταπόκριση, με ταχύτητα και ευελιξία, στα αιτήματα των πελατών, ένα στοίχημα που μέχρι σήμερα το κερδίζει. Στο προσεχές διάστημα η Παγκρήτια Τράπεζα θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη τόσο του δανειακού χαρτοφυλακίου της όσο και στις παράλληλες εργασίες με συνεχή υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών της αγοράς, ώστε να αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο και συνεργάτη των ναυτιλιακών εταιρειών».

Ποια είναι η βασική στόχευση της Παγκρήτιας, κύριε Βαρθολομαίε, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία, που οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ζητούν στήριξη;

«Κύριε Ψύλο, το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη συζήτηση για το πώς μπορεί να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και κατά πόσο μπορεί αυτόν τον ρόλο να τον επιτελέσει το τραπεζικό σύστημα. Επιδίωξή μας είναι η Παγκρήτια να είναι η τράπεζα που θα στηρίζει ουσιαστικά τον μικρό, τον μεσαίο επιχειρηματία και τον ελεύθερο επαγγελματία. “Κλειδί” για την ενίσχυση του δεσμού μεταξύ της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των τραπεζών είναι η συμβουλευτική και η προσωποποιημένη εξυπηρέτηση. Στοιχεία που για εμάς στην Παγκρήτια αποτελούν καθημερινά εργαλεία. Ταχύτητα, φιλική αντιμετώπιση, αποτελεσματικότητα και εμπιστοσύνη είναι τα χαρακτηριστικά που επιζητούμε σε καθημερινή βάση σε ό,τι έχει να κάνει με τη σχέση μας με τον πελάτη. Η τράπεζά μας θέλει να αποτελέσει έναν πραγματικό σύμμαχο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που μέσα από το εξειδικευμένο προσωπικό της επικεντρώνεται στις ανάγκες και προσφέρει συμφέρουσες λύσεις για τη μικρομεσαία επιχείρηση και τον ελεύθερο επαγγελματία».

Τι σημαίνει το Πρόγραμμα Επιβράβευσης για συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών δανείων;

«Το ότι οι τράπεζες βρίσκονται απέναντι στον πολίτη, είναι μια κριτική την οποία ακούμε συχνά. Μια κριτική που οφείλουμε να την αντιστρέψουμε και έχει έρθει η ώρα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, τόσο κάθε τράπεζα ξεχωριστά όσο και το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που έχουν προκαλέσει οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων την τελευταία περίοδο στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, γι’ αυτό η Παγκρήτια, όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες, στηρίζει έμπρακτα τους δανειολήπτες που έχουν παραμείνει συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους, παρέχοντάς τους προστασία από ενδεχόμενες μελλοντικές αλλαγές των επιτοκίων. Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζά μας επέκτεινε την εφαρμογή μειωμένων επιτοκίων αναφοράς για άλλο ένα έτος, μέχρι δηλαδή και τον Μάιο 2025, και έτσι οι συνεπείς πελάτες μας απολαμβάνουν σταθερότητα αυτή την περίοδο».

Το καλοκαίρι του 2023 η Παγκρήτια απορρόφησε την HSBC Ελλάδας, πετυχαίνοντας, μεταξύ άλλων, να κάνει πιο εμφανή την παρουσία της σε ολόκληρη τη χώρα. Πόσο εύκολη ήταν αυτή η διαδικασία και ποιο ήταν το «κλειδί» για την επιτυχία αυτής της απορρόφησης;

«Η διαδικασία απορρόφησης της HSBC Ελλάδας από την Παγκρήτια ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ισοδυναμεί με έναν “άθλο”. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε ένα έργο που απαιτούσε υψηλού επιπέδου χειρισμούς, μεθοδικότητα, οργάνωση και εξαιρετικά καλή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών. Για να καταλάβετε την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, οι δύο τράπεζες λειτουργούσαν ως δύο διαφορετικοί οργανισμοί μέχρι και την τελευταία στιγμή. Τελικά ενοποιήθηκαν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, αφού φυσικά είχε προηγηθεί μεγάλη προετοιμασία και λεπτομερής επεξεργασία όλων των πιθανών σεναρίων. Μετά την απολύτως επιτυχημένη απορρόφηση της HSBC Ελλάδας, η Παγκρήτια ενίσχυσε το ανθρώπινο δυναμικό και το δίκτυο των καταστημάτων της και ουσιαστικά βελτίωσε κατά πολύ τη θέση της στην τραπεζική αγορά της χώρας μας».

Μετά την απορρόφηση της HSBC Ελλάδας, αιχμή για την Παγκρήτια αποτελεί η παροχή υπηρεσιών διαχείρισης περιουσίας, το λεγόμενο Wealth Management. Τι μπορεί να προσφέρει στον πελάτη σε αυτόν τον τομέα η τράπεζα και ποια είναι τα σχέδιά σας πάνω σε αυτόν;

«Πράγματι, το Wealth Management για την Παγκρήτια αποτελεί κεντρικό πυλώνα της δραστηριοποίησής της, όπως και το shipping finance, που ήδη αναφέραμε. Άξονας των υπηρεσιών Wealth είναι το COBALT Personal Banking, που αποτελεί μια εξατομικευμένη τραπεζική εμπειρία μέσω της οποίας οι πελάτες απολαμβάνουν προνόμια και διαθέτουν πρόσβαση σε επενδυτικές υπηρεσίες, επιλέγοντας μέσα από 9 διεθνείς επενδυτικούς οίκους και περισσότερα από 200 προϊόντα. Κάθε πελάτης έχει στη διάθεσή του συγκεκριμένο, εξειδικευμένο σύμβουλο ο οποίος παρακολουθεί στενά τις παγκόσμιες εξελίξεις και συζητά τις επενδυτικές επιλογές που ταιριάζουν στις ανάγκες του, διαμορφώνοντας από κοινού το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που ανταποκρίνεται στις μοναδικές ανάγκες και προτεραιότητές του. Βασικός στόχος της τράπεζας είναι να ενισχύσει τις σχέσεις με τους πελάτες της μέσα από προηγμένες εξειδικευμένες επενδυτικές υπηρεσίες και να καταστεί ο σύμμαχός τους στον τομέα του Wealth Μanagement, προκειμένου να πλοηγηθούν με ασφάλεια στο σύγχρονο και διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον».

Το τελευταίο διάστημα ακούμε συνεχώς για τη διαδικασία συγχώνευσης Παγκρήτιας και Attica Bank, με τον λεγόμενο πέμπτο τραπεζικό πυλώνα να κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Σε τι θα συνεισφέρει μια τέτοια κίνηση και πώς θα ωφεληθούν οι πελάτες;

«Η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα θα λειτουργήσει αναμφισβήτητα υπέρ του πελάτη, καθώς θα δημιουργήσει ανταγωνιστικότερες συνθήκες στο σύνολο της τραπεζικής αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο η ενδυνάμωση των μικρότερων τραπεζών ή η δημιουργία νέων υποστηρίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι υπέρμαχος και του εγχειρήματος της συγχώνευσης Παγκρήτιας – Attica Bank, όπως άλλωστε και ο κύριος μέτοχός μας, η Thrivest. Η συγχώνευση Παγκρήτιας Τράπεζας και Attica Bank είναι μια στρατηγική κίνηση εξαιρετικής σημασίας, που θα δημιουργήσει νέες συνθήκες ανταγωνισμού στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς ο νέος οργανισμός μαζί με τις άλλες μικρότερες τράπεζες θα αποτελέσουν τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα. Είμαι αισιόδοξος ότι οι σημαντικές προσπάθειες της προηγούμενης περιόδου θα στεφθούν με επιτυχία και η νέα τράπεζα θα είναι σύντομα γεγονός».

 

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ