ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ηράκλειο, μια πόλη, πολλές ιστορίες

0

Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, 2023

Επιμέλεια: Νίκος Ανδριώτης, Ειρήνη Παπαδάκη

«από τις απαρχές του χώρου έως την αστικοποίησή του»

Ο μεγάλος αριθμός των βιβλιογραφικών σημειωμάτων μου, που έχει φιλοξενηθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, κυρίως της Κρήτης και των Αθηνών, αποκαλύπτει και τον σκοπό του εγχειρήματος, την ολοκλήρωση της απόλαυσης κάθε ανάγνωσης βιβλίου, όταν έχεις την δύναμη να τη μοιράζεσαι με περισσότερους συνανθρώπους σου! Αυτό το προνόμιο μου το δίνει η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, που με τιμά συχνά-πυκνά, με την αποστολή των νέων εκδόσεών της, τις οποίες δεν παραλείπω να παρουσιάζω.

Οι επιλογές των υπεύθυνων, από τον Δήμαρχο, έως τους εντεταλμένους και το προσωπικό, στο σύνολό του, είναι οι καλύτερες. Προσθέτουν νέες γνώσεις και συμπληρώνουν κενά της ιστορίας του τόπου και του χώρου. Το Ηράκλειο, μια πόλη, πολλές ιστορίες, αποτελεί έναν τόμο της διαχρονικής ιστορίας του, από τη γραφίδα άριστων επιστημόνων κάθε ιστορικής περιόδου, μια προσφορά που αναδεικνύει και προβάλλει τις πιο σημαντικές ιστορικές στιγμές. Ό,τι κρίθηκε απαραίτητο να γνωρίσει κάθε Ηρακλειώτης, ιδιαίτερα οι νέοι, για να αγαπήσουν περισσότερο τον τόπο και να σεβαστούν τον χώρο.

Η ιστορία του Ηρακλείου αποτελεί την επιτομή των όσων συνέβησαν ανά τους αιώνες. Καταγράφει περιόδους ακμής και παρακμής, χωρίς να αλλοιώνει την πορεία της. Αντίθετα συνοδεύεται από μια πολύπλευρη διάσταση, που την καθιστά ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Τα εμφανή αποτυπώματα όσων κατέκτησαν αυτόν τον τόπο και άφησαν έντονο το στίγμα τους, όπως για παράδειγμα έδειξε η Κρητική Αναγέννηση, αλλά και η μεγαλύτερη σε διάρκεια πολιορκία παγκοσμίως. Μέσα σ’ αυτές  τις μοναδικότητες γεννήθηκαν τα γράμματα και οι τέχνες, που υπηρέτησαν τα μεγάλα τέκνα αυτού του τόπου και τα διαιώνισαν.

Το βιβλίο συνεχίζει, εμβαθύνει και εμπλουτίζει παλαιότερα σχετικά εγχειρήματα, που καλύπτουν την περίοδο 1927-2004, με έμφαση στην πολιτισμική ιστορία, αποτέλεσμα και αυτό διαπρεπών ανδρών που το υπηρέτησαν, όπως ο Στέφανος Ξανθουδίδης, ο Στέργιος Σπανάκης κ.ά.

 

Μιχάλης Τρούλης

Πρόεδρος Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ