ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διήμερο εκδηλώσεων στο Ροδάκινο για τη γερμανική κατοχή και την αντίσταση

0

Πραγματοποιήθηκε  στο Ροδάκινο ένα διήμερο εκδηλώσεων το οποίο ήταν αφιερωμένο στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και Αντίστασης. Στις εκδηλώσεις αυτές τιμήθηκαν οι τρεις αρχηγοί των  αντάρτικων ομάδων του Ροδάκινου  και για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια έγινε εκδήλωση για την πυρπόληση του χωριού από τους Γερμανούς κατακτητές.

Την πρώτη ημέρα, την Πέμπτη 17/8/2023 το βράδυ, στην αίθουσα του πολιτιστικού Συλλόγου στο Άνω Ροδάκινο έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Ροδακινιώτη ποιητή Ανδρέα Γ. Ανδρουλιδάκη «Μνήμες Κατοχής. Ανοιχτές πληγές στον χρόνο.» Για το βιβλίο μίλησαν οι: κ. Βασιλική  Κωστάκη-Μπαμιάκη, πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου της Καλής Συκιάς και ο κ.  Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπάκης, πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Σακτουριανών  Εθνομαρτύρων και υπεύθυνος Πολιτισμού του Δήμου Αγίου Βασιλείου.  Στη συνέχεια έγινε προβολή  βίντεο με μαρτυρίες  κατοίκων του Ροδάκινου για  τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν μετά τον φόνο ενός Γερμανού από τον Μανώλη Γιαννά και που κορυφώθηκαν με την εκτέλεση Ροδακινιωτών και την πυρπόληση του χωριού. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Ανάμεσά τους  ο πτέραρχος εν αποστρατεία κ. Στυλιανός Πετρουλάκης, η ιστορικός κ Τασούλα Βερβενιώτη , ο κ Μένιος Συγγελάκης και ο πρώην πρύτανης του Μεσογειακού Πανεπιστημίου και συγχωριανός μας κ. Βαγγέλης Καπετανάκης

Την δεύτερη μέρα, Παρασκευή 18/8/2023 έγινε εκδήλωση στο μνημείο των ηρώων , στο Κάτω Ροδάκινο. Έγινε αποκάλυψη δύο μαρμάρινων πλακών.  Στην πρώτη αναγράφονται τα ονόματα των τριών  αρχηγών των αντάρτικων ομάδων του Ροδάκινου, δηλαδή του Μανώλη Γιαννά, του Αντρέα Κοτσίφη και του Βαρδή Χομπίτη , ενώ με τη δεύτερη ο δρόμος που περνάει μπροστά από το μνημείο των ηρώων ονομάστηκε «ΟΔΟΣ 20ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1943.»

Την εκδήλωση  συντόνισε  ο Ροδακινιώτης απόστρατος αξιωματικός της Αεροπορίας κ. Μάρκος Γαλανάκης, ο οποίος καλωσόρισε του παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός του  Δημάρχου Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννη Ταταράκη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η σημερινή ημέρα , ημέρα μνήμης, ημέρα σκέψης, ημέρα ενότητας, ημέρα αναστοχασμού, ημέρα μιας νέας δημιουργικής αφετηρίας και μιας προσπάθειας όλων μας  ενωμένων κάτω από την γαλανόλευκη. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σ’ εκείνους που χάθηκαν, βασανίστηκαν, πείνασαν πριν από 80 χρόνια.»

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο  πανεπιστημιακός κ. Αριστομένης Συγγελάκης, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Ο κ. Συγγελάκης σε μια εμπεριστατωμένη και μεστή ομιλία  με θέμα: « 80 χρόνια από την πυρπόληση του Ροδάκινου από τους  Γερμανούς κατακτητές : Αντίσταση, Μνήμη, Δικαιοσύνη», τόνισε αρχικά  την προσφορά της επαρχίας Αγίου Βασιλείου και ειδικά του Ροδάκινου στην Αντίσταση κατά των ναζί. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημερινή πραγματικότητα στην Ευρώπη και στη χώρα μας, όπου τα ναζιστικά μορφώματα σηκώνουν ξανά το κεφάλι και απειλούν τη Δημοκρατία  και τους θεσμούς. Τέλος,  έθεσε επιτακτικά το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝΑΛ κ. Μανώλης Χνάρης, η αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Λιονή, περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι, οι εκπρόσωποι των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ,  αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, αντιπροσωπεία του συνδέσμου απόστρατων αξιωματικών Χανίων – Ρεθύμνου, πρόεδροι τοπικών συμβουλίων και πολιτιστικών Συλλόγων από μαρτυρικά χωριά και πλήθος κόσμου. 

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ