ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Budalia: “Λε Μαζίκ Μαργιολίκ” και Αύγουστος αποθέωσης στις Μαργαρίτες (vid)

0

Εκατοντάδες θεατές σπεύδουν από το περασμένο Σάββατο να παρακολουθήσουν τις φετινές παραστάσεις στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου με τίτλο “Λε Μαζίκ Μαργιολίκ”. Κι αυτό που έχουν καταλάβει άπαντες, τελικά, είναι ότι... Αύγουστος στον Μυλοπόταμο σημαίνει "Boudalia", τη δημιουργική ομάδα Μαργαριτών με ερασιτέχνες ηθοποιούς και συντελεστές που εδώ και χρόνια δημιουργούν, σκηνοθετούν και παίζουν σε παραστάσεις πρωτότυπες, εμπνευσμένες από την επικαιρότητα, και όχι μόνο, που σκορπούν αβίαστα το γέλιο.

Η υπόθεση... «Η ανακάλυψη του Μαζίκ Μαριολίκ, ενός πήλινου αγγείου τεράστιας αρχαιολογικής αξίας, έρχεται να ταράξει τα νερά της τοπικής κοινωνίας. Το Κορλεώνειο Αρχαιολογικό Μουσείο το υποδέχεται με υπερηφάνεια στη μόνιμη συλλογή του. Ποια είναι, όμως, τα πραγματικά κίνητρα του νέου κατόχου;

Πολλοί οι θρύλοι και οι μύθοι που το συνοδεύουν. Οι υποστηρικτές του το θαυμάζουν και οι πολέμιοί του μάλλον το φοβούνται.

Ευτράπελα, “γεγονότα”, εικασίες και ενδείξεις παλεύουν να δώσουν απαντήσεις στο ερώτημα: Μα, τι είναι τελικά αυτό το Μαζίκ Μαριολίκ: ευχή ή κατάρα;».

Ερασιτέχνες ηθοποιοί όλων των ηλικιών, άνθρωποι γεμάτοι αγάπη και πάθος και αστείρευτο χιούμορ προσφέρουν απλόχερα γέλιο από το περασμένο Σάββατο 19 Αυγούστου, που άρχισαν οι παραστάσεις και θα συνεχιστούν ως και τις 24 Αυγούστου, με εκατοντάδες ανθρώπους να σπεύδουν καθημερινά στο γήπεδο ποδοσφαίρου Μαργαριτών για να παρακολουθήσουν, να γελάσουν και να διασκεδάσουν με την ψυχή τους.

Η παράσταση κάθε μέρα αρχίζει στις 9:30 μ.μ. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και οι πόρτες του θεάτρου ανοίγουν στις 8:30 μ.μ.

Εκφράζονται μέσα από την τέχνη

Στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου οι νέοι εκφράζονται μέσα από την τέχνη του θεάτρου.

Η Δημιουργική Ομάδα Μαργαριτών είναι μια από τις μακροβιότερες ομάδες που δρα καλλιτεχνικά στην ενδοχώρα της Κρήτης με εφόδιο τη χαρά της εθελοντικής συμμετοχής.

Στον Δήμο Μυλοποτάμου, καθόλου τυχαία, το θέατρο έχει ταυτιστεί με τις Μαργαρίτες, μιας και εδώ και τρεις δεκαετίες προσφέρεται ως επιλογή για τους δημότες και παράγει καρπούς. Έχει κατακτήσει το ευρύ κοινό της Κρήτης και έχει γίνει μέρος της περιοχής μας, δρώντας καταλυτικά ως αντίπραξη και θεραπεία σε όσα μας πληγώνουν και μας χωρίζουν. Μια πολιτισμένη κοινωνία, άλλωστε, δρα δημιουργώντας για την ψυχή της.

Θεατρική στέγη στις Μαργαρίτες ως προτεραιότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κρίσιμη αυτή καμπή οι Μαργαρίτες απαιτούν, για να συνεχίσουν να δρουν, να έχουν πλέον μια στέγη πολιτισμού. Να στεγάσουν το όραμά τους σε έναν πολυχώρο τέχνης για όλες τις θεατρικές, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δράσεις της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου.

Είναι προτεραιότητα η ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου, μιας και σε όλες τις φάσεις της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας οι άνθρωποι της Δημιουργικής Ομάδας Μαργαριτών είναι παρόντες, πρωτοστατώντας σε καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα παραγωγικά και ποιοτικά.

«Με αυτήν τη θέση ξεκινήσαμε πάλι φέτος στη Δημιουργική Ομάδα Μαργαριτών να δημιουργούμε την παράσταση από την αρχή, αλλάζοντας τη βολή και τα δεδομένα μας. Όταν είσαι ώριμος, άλλωστε, προχωράς μπροστά.

Βρεθήκαμε να στήνουμε τη φετινή μας παράσταση σε έναν νέο χώρο, πολλά υποσχόμενο αλλά με δυσκολίες, διότι απαιτούσε διαμόρφωση. Όμως, με πολλή χαρά και αγάπη, η ομάδα αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή και δημιούργησε έναν υπέροχο, φιλόξενο θεατρικό χώρο για τους θεατές. Μάλιστα, η είσοδος αποτελεί μια ζωντανή έκθεση σκηνικών που είναι γνώριμα στο κοινό από παλιές παραστάσεις και δίνει έναν αέρα νοσταλγίας στους φίλους των Μπουνταλίων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Φέτος η ομάδα έχει αρχαιολογικές αναζητήσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, αφού οι Μαργαρίτες είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με μακραίωνη ιστορία. Χτισμένος ανάμεσα σε δύο φαράγγια, που κλείνουν μέσα τους την πόλη της Αρχαίας Ελεύθερνας, αντικρίζουν το βουνό, τον Ψηλορείτη, που ανέθρεψε τον Δία. Οπότε, το συγγραφικό δαιμόνιο της ομάδας δε θα μπορούσε να μην εμπνευστεί από την ενέργεια και την αρχαιοπρεπή ιερότητα της περιοχής.

«Επειδή ένα αρχαίο πήλινο εύρημα στο χωριό των αγγειοπλαστών, στις Μαργαρίτες, μπορεί να είναι το όνειρο κάθε αρχαιολόγου ανά την υφήλιο, τολμάμε να το αναζητήσουμε κι εμείς μέσα από τη φετινή παράσταση», σύμφωνα με τη θεατρική ομάδα, που αποτελείται από τον σκηνοθέτη Βασίλη Ξενικάκη, τα μέλη Στέλιο Φασουλή, Γιάννη Περαντωνάκη, Μιχαήλια Ανδρεαδάκη, Πόπη Στεφανάκη, Ελένη Μπροτζάκη, Κώστα Παρασύρη και Ιωάννα Σταθάκη, και την ηθοποιό Μαρία Τζομπανάκη.

 

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ