ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου της Εύας Λαδιά «Μαρτυρικά χωριά νομού Ρεθύμνου»

0

Με εξαιρετική επιτυχία και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη το βράδυ η παρουσίαση του βιβλίου «Μαρτυρικά χωριά Νομού Ρεθύμνου» της γνωστής δημοσιογράφου Εύας Λαδιά, στο αίθριο του Παλαιοντολογικού Μουσείου.

Για το θέμα της ανάδειξη των ολοκαυτωμάτων μέσα από τον Τύπο μίλησε ο εκδότης Μανόλης Χαλκιαδάκης, ενώ  για το ρόλο της μουσικής στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας αναφέρθηκε  ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μπάμπης Πραματευτάκης.

Επίσης, ο γνωστός ιστορικός Γιώργος Καλογεράκης αναφέρθηκε στα ολοκαυτώματα των Γερμανών στο Ρέθυμνο όπως παρουσιάζονται μέσα στο βιβλίο της Εύας Λαδιά.

Παρεμβάσεις έκαναν ο Πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσιογράφων Θανάσης Μπαμπανέβας, που εξήρε τον ρόλο της Εύας Λαδιά ως δημοσιογράφου, ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου διεκδικήσεων Γερμανικών αποζημιώσεων Αριστομένης Συγγελάκης και ο πρώην Δήμαρχος Ανωγείων Γιώργος Σμπώκος.

Παρόλο που η εκδήλωση διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, ο χώρος παρέμεινε ασφυκτικά γεμάτος, καθώς ήταν καθηλωτικές οι αναμνήσεις τόσο του Ρεθεμνιώτη μουσικοσυνθέτη Μπάμπη Πραματευτάκη, ως φοιτητή στη Γερμανία, αλλά και του πρώην δημάρχου Ανωγείων Γεωργίου Σμπώκου που μίλησε για την εικόνα του περήφανου χωριού του μετά το ολοκαύτωμα.

Το συντονισμό της βιβλιοπαρουσίασης έκανε ο εκπαιδευτικός και ιστορικός ερευνητής Νίκος Δερεδάκης, ο οποίος μετά τις συγκλονιστικές μαρτυρίες που ακούστηκαν, πρότεινε ο δήμος και η περιφέρεια να ενσκήψουν με μεγαλύτερο ζήλο και προσοχή σε αυτή τη σύντομη αλλά μαρτυρική περίοδο του Ρεθύμνου, από το Μάιο του 1941 μέχρι τον Ιούλιο του 1945, προκειμένου να δημιουργηθεί μια «κιβωτός μνήμης» και με τη βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων να στεγαστεί η σπουδαία αυτή κληρονομιά μας.

Σημαντική ήταν και η μουσική παρουσία του εξαίρετου Ανωγειανού καλλιτέχνη Βασίλη Δραμουντάνη.

Αξίζει τέλος ν’ αναφερθεί ότι με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου ολοκληρώθηκε και η διαδικασία ίδρυσης φορέα με την επωνυμία Μνήμη Ολοκαυτωμάτων και Μαρτυρικών Χωριών Ρεθύμνου που θα επιμελείται κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου κεντρική εκδήλωση στην πόλη του Ρεθύμνου για να τιμώνται και από τις νεότερες γενιές τα ολοκαυτώματα.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο δήμος Ρεθύμνου με τη συνεργασία των δήμων Αμαρίου, Ανωγείων και Αγίου Βασιλείου, αλλά και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ