ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ημέρα Τιμής και Μνήμης για την 80’ Επέτειο Ολοκαυτώματος της Καλής Συκιάς από τους Ναζί Παρασκευή 6’οκτωβριου 2023

0

Με βαθιά συναισθήματα συγκίνησης και δέους τίμησαν οι  Αγιοβασιλιωτες ,οι κάτοικοι της Καλής Συκιάς αλλά και με την τιμητική παρουσία του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Dusan Spasojevic, Αρχές και φορείς, τον αγώνα και την θυσία των κατοίκων της Καλής Συκιάς που  αντίκρισαν κατάματα τον όλεθρο, βίωσαν την οδύνη και ένιωσαν την φρίκη της καταστροφής.

Η Καλή Συκιά είναι από τις μοναδικές περιπτώσεις σε  ολόκληρη την Ελλάδα, που το μίσος των Γερμανών Ναζί ,στράφηκε αποκλειστικά σε γυναίκες και μάλιστα με τόση αγριότητα, πετώντας της μέσα στις φλόγες ζωντανές!!!  Το γεγονός της Επετείου ,αποκτά ιδιαίτερη σημασία ,στους σημερινούς δύσκολους καιρούς που βιώνουμε γιατί καλλιεργεί και διαμορφώνει τη διαχρονική συνείδηση, εμπνέει την αγωνιστική διάθεση για τις καθημερινές αντιξοότητες, την αλληλεγγύη και την δικαιοσύνη.Οι πρόγονοι μας δεν θέλησαν τον πόλεμο, ούτε τον προκάλεσαν. Αγωνίστηκαν για την Ελευθερία τους και η πράξη τους αποκτά συμβολική σημασία, ενάντια σε κάθε είδους στέρηση της ελευθερίας, σε κάθε είδους επιβολή, σε κάθε προσπάθεια κατάκτησης και υποδούλωσης. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να γίνουμε ανθρωπιστές και να μάθουμε να παλεύουμε για τα ιδανικά μας επαναπροσδιορίζοντας την θέση μας και την στάση μας στο σημερινό γίγνεσθαι,  που θα φωτίζεται από τα ιδανικά της ελευθερίας, του σεβασμού της ζωής και της ύπαρξης .Να διαμορφώσουμε μια κοινωνία ανθρώπων, που θα προάγει τον άνθρωπο, θα σέβεται την αξία της ανθρώπινης ζωής, θα αγωνίζεται και θα τιμά την διαφορετικότητα  των λαών και ας μην προδωσουμε αυτά που μας πρόσφεραν με αιματηρές θυσίες, ως ύστατο φόρο τιμής στη μνήμη τους.

Ομιλητής για το ιστορικό της επετείου ήταν ο συγγραμματεας του εθνικού συμβουλίου γερμανικών οφειλών, διδάκτωρ Αριστομένης Συγγελάκης, ο οποίος με την χαρακτηριστική του ρητορική δεινότητα ανέλυσε όλα τα γεγονότα , παραθέτοντας λεπτομέρειες της φρικιαστικης θηριωδίας!

Απόσπασμα από την ομιλία του:

Ο Οκτώβρης του 1943 βρίσκει την επαρχία Βιάννου βυθισμένη στον όλεθρο και το πένθος, μετά το φοβερό Ολοκαύτωμα που διέπραξε ο τακτικός γερμανικός στρατός εξοντώνοντας 401 άμαχους πολίτες. Θάνατος, στάχτη και ερείπια ήταν ό,τι άφησε στο πέρασμά του ο φοβερός χιτλερικός κυκλώνας. Λίγες μέρες μετά, η Καλή Συκιά της επαρχίας Αγίου Βασιλείου και ο Καλλικράτης Σφακίων βρέθηκαν στο στόχαστρο της ναζιστικής Γερμανίας. Οι Γερμανοί ήθελαν να ξεπλύνουν με αίμα αμάχων την ντροπή τους για την δεινή ήττα που υπέστησαν ισχυρές γερμανικές δυνάμεις κατά τη συμπλοκή τους με τους αντάρτες στον Τσιλίβδικα, στην βουνοκορφή στου «Μπαντουβά τα Λακκούδια»: μια ταπεινωτική ήττα ανάλογη αυτής που είχαν υποστεί και στη Μάχη της Κάτω Σύμης στην επαρχία Βιάννου. Σε όλη την Κρήτη και σ’ όλη την Ελλάδα, άλλωστε, όποτε οι επίλεκτες δυνάμεις του Άξονα αναμετρούνταν με την Εθνική Αντίσταση έβγαιναν χαμένοι! Και μετά ξεσπούσαν στους αμάχους!Στις 6 Οκτώβρη 1943, άντρες του στρατού της ναζιστικής Γερμανίας με επικεφαλής τον διαβόητο αιμοσταγή Φριτς Σούμπερτ και με τη συμμετοχή θλιβερών «Ελλήνων» συνεργατών του, έφτασαν στην Καλή Συκιά. Βρήκαν μόνες τους τις γυναίκες στη βρύση και άρχισαν με την απειλή των πολυβόλων να τις ανακρίνουν. Όμως, καμιά γυναίκα δεν λιγοψύχησε, όλες αντιστάθηκαν με απαράμιλλο θάρρος. Στις φοβερές απειλές των βασανιστών τους οι ατρόμητες γυναίκες απάντησαν:

«ΟΠΛΑ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΣ ΔΕΝ ΜΑΡΤΥΡΟΥΜΕ,

ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΣΚΟΤΩΣΕΤΕ, ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΥΜΕ!»

Τις απείλησαν, τις χτύπησαν, αλλά αυτές δεν λύγισαν, παρέμειναν ανυπότακτες μέχρι το τέλος. Και τότε οι ναζί έριξαν ζωντανές στις φλόγες των καιόμενων σπιτιών δώδεκα γυναίκες, μεταξύ των οποίων τέσσερις από το Ροδάκινο και μαζί τους έναν υπερήλικα. Είναι συγκλονιστική η φράση της Ευαγγελίας Σταυγιανουδάκη προς έναν Σουμπερίτη, που πήγε να την σπρώξει στο καιόμενο σπίτι: «Μη με ακουμπάς, μη με μαγαρίζεις» του είπε και πήδηξε μόνη της στις φλόγες!Οι γυναίκες της Καλής Συκιάς και του Ροδάκινου δεν λύγισαν, δεν προσκύνησαν το φασισμό. Παρέμειναν ανυπότακτες έως το τέλος. Η Θυσία τους συμβολίζει τη μεγαλειώδη Αντίσταση και Θυσία της Ελλάδας, που πρόσφερε τα πάντα στον αγώνα για τη συντριβή του ναζισμού!Απέναντι στη μεγαλειώδη Αντίσταση και την ανείπωτη θυσία του Ελληνικού Λαού, η ευθύνη μας είναι ιστορικής σημασίας: δεν δικαιούμαστε να επιτρέψουμε τη λήθη και την αναθεώρηση της Ιστορίας. Δεν θα ανεχθούμε τη σχετικοποίηση των ναζιστικών εγκλημάτων και τη μετάθεση της ευθύνης για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τους θύτες στα θύματα, από τους ναζιστές δήμιους στον αντιστεκόμενο λαό. Κλιμακώνουμε τον αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση, έναν αγώνα που αποτελεί γέφυρα πραγματικής φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού και του Γερμανικού Λαού! «Οι νεκροί περιμένουν την Ανάστασή τους, την έμπρακτη αναγνώριση των εγκλημάτων από τον θύτη, την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης».Οι ηρωίδες γυναίκες της Καλής Συκιάς αποτελούν οικουμενικό σύμβολο Αντίστασης στην κτηνωδία του φασισμού και αγώνα για την Ελευθερία, την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Δημοκρατία, την Εθνική και Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια!

Μετά το πέρας της τελετής στο μνημείο μετέβηκαν όλοι στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου και ξεναγήθηκαν από τον συγγραφέα – ποιητή  Ανδρέα Ανδρουλιδάκη ,στα  εκθέματα με φωτογραφίες του ιδρύματος Γεωργίου Καραμάνου «Δεν λησμονώ», που απεικόνιζαν της φρικιαστικές ναζιστικές θηριωδίες από όλους τους μαρτυρικους τόπους της χώρας.

Στην συνέχεια εντός τη αίθουσας του συλλόγου ακολούθησε καλοσωρισμα από τον υπεύθυνο πολιτισμού του Δήμου Γιάννη Νεκτάριου  Χαραλαμπακη , μεταφέροντας χαιρετισμό του δημάρχου Ιωάννη Ταταράκη που απουσίαζε λόγω έκτακτης υποχρέωσης του δημου.

Ο υπεύθυνος πολιτισμού αφού καλωσόρισε  τον Υψηλό προσκεκλημένο πρέσβη της Σερβίας στην Αθήνα κ.Dusan Spasojevic, μεταφέροντας χαιρετισμό του δημάρχου, ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους αρχών και φορέων, τους εκπροσώπους από μαρτυρικά χωριά, του δημότες , αλλά και πολλές ευχαριστίες για την φιλοξενία των κατοίκων της Καλή Συκιάς και  μετά από το καλοσωρισμα της προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου «ο ΤΣΙΛΙΒΔΙΚΑΣ» Βασιλική Κωστάκη -Μπαμιακη, παραδόθηκε τιμητική πλακέτα εκ μέρους του δημάρχου, από τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Καπετανάκη στον Πρέσβη, τιμής ένεκεν, για την μεγάλη συμβολή του Σερβικού λαού κατά του Ναζισμού.

Τιμητική πλακέτα παραδόθηκε από τον υπεύθυνο πολιτισμού και την πρόεδρο του συλλόγου Βάσω Κωστάκη -Μπαμιακη ,στον πρόεδρο του ιδρύματος «Δεν λησμονώ» Γεώργιο Καραμάνο ,την οποία παρέλαβε ο διευθυντής του ιδρύματος Γεώργιος Κατσαφαρεας.

Επισης αναμνηστικό δώρο παρέδωσε στον Πρέσβη ο διευθυντής του ιδρύματος «δεν λησμονώ» Γιώργος Κατσαφαρεας,ο Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπακης και η πρόεδρος του συλλόγου Βάσω Κωστάκη -Μπαμιακη αντίγραφο έργου τη καλλιτέχνιδας Έλενας Κωνσταντινίδου «μανες του πόνου»που απεικονίζονται μια Σέρβα μάνα και μια Ελληνίδα μάνα της κατοχής.

Επίσης ο ποιητής Ανδρέας Ανδουλιδακης ,παρέδωσε στο δήμο το ποίημα του Κρακουγιεβατς ,μια πόλη σύμβολο ενάντια στο ναζισμό και φασισμό που υπέστη τα πάνδεινα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής από τους Γερμανούς Ναζιστές.

Στην συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του ιστορικού βιβλίου «Μνήμες  Κατοχής» του ποιητή -συγγραφέα Ανδρέα Ανδρουλιδάκη, από τους Αριστομένη Συγγελάκη, την πρόεδρο του συλλόγου Βασιλική Κωστάκη -Μπαμιακη και τον φιλόλογο – συγγραφέα Ιωάννη Ανδρουλιδάκη ,οι οποίοι παρουσίασαν μέσα από το περιεχόμενο του βιβλίου σημαντικά γεγονότα από μαρτυρικους τόπους όλης της χώρας.

Ο συγγραφέας Ανδρέας Ανδουλιδακης συγκινημένος από το λόγο ότι βρισκόταν στο τόπο που οι Ναζιστές έκαψαν την γιαγιά του Ευαγγελία Σταυγιανουδακη ανέφερε:

Ερχόταν στο νου μου η περιγραφή της μάνας μου πως βίωσε τα γεγονότα.Ενιωσα μεγάλη συγκίνηση που υπήρχαν τα εγγόνια και δισέγγονα της γιαγιάς μου και η συγκίνηση έγινε μεγαλύτερη αφού ο μικρότερος αδερφός μου Γιάννης Ανδρουλιδάκης ,έκανε την τιμή να μιλήσει για το ποιητικό μου έργο «Μνήμες κατοχής» ανοιχτές πληγές μέσα στο χρόνο .Τέλος η συγκίνηση ολοένα μεγάλωνε που παραβρέθηκε ο πρέσβης της Σερβίας και φυσικά το μεγάλο πλήθος του χωριου Καλής Συκιάς που με τίμησε και οι φίλοι παρουσιαστές της  εκδήλωσης, Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπακης, Αριστομένης Συγγελάκης.

Μετά το τέλος όλων των εκδηλώσεων η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καλής Συκιάς Βάσω Κωστάκη -Μπαμιακη συγκινημένη ευχαρίστησε όλους που με την παρουσία τους τίμησαν την 80’ Επέτειο ολοκαυτώματος της Καλής Συκιάς και στην συνέχεια παρατέθηκε γεύμα από τον πολιτιστικό σύλλογο και τα μέλη του.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Α.Ε Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σερβίας Dusan Spasojevic, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος Αθανάσιος Καραχάλιος, ο εφημέριος Αγίου Ιωάννου – Καλής Συκιάς -Κανεβου Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μυγιακης ,ο ιερομόναχος της Μονής Αρκαδίου Παρθένιος  Τσιλιμπωκος ,τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Ευάγγελος Καπετανάκης, ο δήμαρχος Σφακίων  Μανούσος Χιωτάκης, ο Ανώτερος διοικητης του 547 αερομεταφερόμενου τάγματος Πεζικού Διονύσιος Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος του Αη Γιάννη- Καλής Συκιάς Κώστας Αδελιανακης, ο επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μανουσάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Δανδουλάκης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Αυγενακης, οι εντεταλμενοι δημοτικοί σύμβουλοι Ευαγγελία Γλαμπεδακη, Αγγελική Πελαντακη, Βασίλης Θεοδωράκης, ο πρώην Αντιδήμαρχος Μανόλης Βαβουρακης ,ο επικεφαλής τη δημοτικής μειοψηφίας Θανάσης Χαριτάκης, ο καθηγητής πανεπιστημίου Γεώργιος Παπακωνσταντης, ο εκπρόσωπος της σχολής δοκίμων αστυφυλάκων Ρεθύμνου Αστυνόμος β’ Εμμανουήλ Ξενικακης, ο εκπρόσωπος πυροσβεστικών υπηρεσιών Ρεθύμνου Αντιπυραρχος Νικόλαος Ζανιδακης,  ο διευθυντής του ιδρύματος «Δεν λησμονώ» Γεώργιος Κατσαφαρεας, ο πρόεδρος Ροδάκινου Σταύρος Γαλανάκης, ο πρόεδρος Αγκουσελιαννων Ιωάννης Κουρμούλης,, ο πρόεδρος Ασωματου Θοδωρής Σταυριανακης, ο πρόεδρος της Ένωσης θυμάτων Σοκαρά Νίκος Μπιμπακης, ο πρόεδρος της Ένωσης θυμάτων Βιάννου Αριστομένης Συγγελάκης, ο εκπρόσωπος της κοινότητας Σοκαρά Γεώργιος Καρτωνακης, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ροδάκινου Βαρδής Χομπιτης, ο πρόεδρος του συλλόγου Κρύας Βρύσης «οι 35 Εθνομάρτυρες» Ιωάννης Βαβουρακης, ο πρόεδρος του συλλόγου Ατσιπαδων Μανόλης Χριστοφοράκης, η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αβδελα Μαρία Λαμπρινού,ο πρόεδρος του συλλόγου Αη Γιάννη -Κανεβου «ο Σαλβαρας» Μανόλης Ζαμπετακης, ο εκπρόσωπος του συλλόγου Ρουστικων Γιάννης Βασιλάκης, η εκπρόσωπος του συλλόγου Δαμάστας και της Ένωσης θυμάτων Καλλιόπη Λιαδακη, Άγημα της Αναβιωτικης ομάδας Ρεθύμνου, ο εκπρόσωπος θυμάτων Καλής Συκιάς Ταξίαρχος εν αποστρατεία Πέτρος Κωστάκης, ο εκπρόσωπος θυμάτων Ροδάκινου Αντρέας Σταυγιανουδακης.

Η Εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση του Δήμου Αγίου Βασιλείου της ΤΚ Αγίου Ιωάννη -Καλης Συκιάς της Ενορίας και του εκπολιτιστικού συλλόγου Καλής Συκιάς «Ο ΤΣΙΛΙΒΔΙΚΑΣ».+

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ