ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Πέντε βαθμούς πιο θερμή θα γίνει η Κρήτη

0

Αύξηση της θερμοκρασίας στην Κρήτη από 2 ως 5 βαθμούς Κελσίου προβλέπουν ως το 2100 οι ειδικοί. Η κλιματική αλλαγή είναι απειλή για την οικονομία, τη γεωργία και τον τουρισμό. Αν δε γίνει κάτι για να αντιμετωπιστεί θα μας κοστίσει όσο δύο φορές το σημερινό χρέος, ενώ ταυτόχρονα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα μειωθούν και ο τουρισμός θα μετακομίσει... βορειότερα. Αυτά και άλλα εφιαλτικά ακούστηκαν χθες στη Λότζια, όπου οι Ηράκλειώτες συμμετείχαν στην παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή.

Όπως είπε ο δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, υπεύθυνος του Τμήματος Γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, «Ο υπέρμετρος καταναλωτισμός οδηγεί σε μία πολύ γρήγορη και ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας σε παγκόσμιο επίπεδο». Οι ρύποι που παράγει η ανθρώπινη δραστηριότητα ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα και έχουν την ικανότητα να εγκλωβίζουν τη θερμότητα. Μην αφήνοντάς την να πάει στο διάστημα, η θερμοκρασία της γης συνεχώς ανεβαίνει...

Έτσι, λοιπόν, δυστυχώς, τα διάφορα μοντέλα που έχουν προκύψει από πάρα πολλούς διεθνείς οργανισμούς και όχι μεμονωμένους επιστήμονες, δείχνουν ότι πηγαίνουμε σε μία αύξηση της θερμοκρασίας στο τέλος του αιώνα αρκετά σημαντική, της τάξης των 4 με 4,5 βαθμών Κελσίου. Σύμφωνα με τον κ. Φασουλά, σε επίπεδο Ελλάδας η αντίστοιχη αύξηση προβλέπεται σε 3 με 4,5 βαθμούς Κελσίου και σε επίπεδο Κρήτης από 2 ως 5. Σε πανελλαδικό επίπεδο αναμένεται να αυξηθούν κατά 40 οι ημέρες ανά έτος με θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 35 βαθμών Κελσίου.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει, για τη βόρεια Κρήτη εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι μέρες όπου θα επικρατούν ειδικές συνθήκες και κυρίως αυτό θα είναι αποτέλεσμα του ότι ενδέχεται να αλλάξει η διεύθυνση των επικρατούντων ανέμων. Από βοριάδες και νοτιάδες, φαίνεται πως οι άνεμοι που θα επικρατούν στο μέλλον θα είναι ανατολικοί, γεγονός που σημαίνει λιγότερη βροχή. Λιγότερη βροχή σημαίνει, όμως, και λιγότερο νερό...

Νερό

Υπολογίζεται ότι στην Κρήτη θα υπάρξει μια μείωση περίπου 30% του νερού που θα έχουμε για κατανάλωση μέχρι το τέλος του 2.100. Και αυτό γιατί αφενός μεν περιορίζονται οι βροχοπτώσεις κατά 20% με 30%, αλλά θα είναι πιο έντονες. Και όπως επισημαίνει ο κ. Φασουλάς, «οι έντονες βροχές δεν αφήνουν το νερό να κατέβει μέσα στο πετρώματα. Και με δεδομένο ότι η Κρήτη εξαρτάται από το υπόγειο νερό θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα».

Πιέσεις

Στη χθεσινή εκδήλωση στη Λότζια βρέθηκε ο πρώην ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, προσκεκλημένος της "Οικολογικής Παρέμβασης". Όπως δήλωσε: «Το Ηράκλειο, όπως και όλη η υφήλιος, συμμετείχε στην παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή. Σήμερα (σ.σ. χθες) 144 ηγέτες κρατών συναντήθηκαν στο Παρίσι. Σε όλο τον κόσμο οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους, γέμισαν τις πλατείες, τους δημόσιους χώρους, ακριβώς για να πιέσουν αυτούς τους αρχηγούς κρατών να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις. Οι δεσμεύσεις αυτή τη στιγμή των κρατών, εφόσον κυρωθούν, αρκούν ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους 2,5 βαθμούς Κελσίου παγκοσμίως». Φυσικά η κλιματική αλλαγή έχει σοβαρές συνέπειες και σε άλλους τομείς, όπως είναι η υγεία. Και πλήττει περισσότερο τους ευάλωτους και τους φτωχότερους ανθρώπους: Τον τρίτο κόσμο, τις γυναίκες, τα παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Επιλέξαμε, όμως, να αναφερθούμε κυρίως στις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, επειδή η συνειδητοποίηση τους είναι αυτή που κινητοποιεί τους ισχυρούς της γης, που συναντήθηκαν στο Παρίσι...

Στο Παρίσι

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τη γαλλική κυβέρνηση, μετά το αιματοκύλισμα της 13ης Νοεμβρίου, να φοβάται ότι η Σύνοδος μπορεί να γίνει στόχος τρομοκρατών. Ωστόσο δεν έλειψαν τα επεισόδια στην πλατεία Ρεπουμπλίκ του Παρισιού, με την αστυνομία να προχωρά σε δεκάδες προσαγωγές ατόμων.

Συγκεκριμένα το κέντρο του Παρισιού μετατράπηκε σε πεδίο μάχης όταν μια ομάδα μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων προσπάθησε να φτάσει στην πλατεία λα Ρεπουμπλίκ αψηφώντας την απαγόρευση συγκεντρώσεων στο Παρίσι.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά για να τους απωθήσουν προς τους γύρω δρόμους και προχώρησαν σε 200 προσαγωγές. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε τις «σκανδαλώδεις» ενέργειες των «ταραχοποιών στοιχείων» που προκάλεσαν τα επεισόδια. «Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν ταραχοποιά στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με τους προασπιστές του περιβάλλοντος», επισήμανε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους από τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Διαδηλώσεις

Στο μεταξύ περισσότεροι από 570.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε 2.300 πορείες και συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Αριθμός-ρεκόρ 50.000 ανθρώπων πήραν τους δρόμους στο Λονδίνο, ενώ οι Αρχές υπολογίζουν ότι άλλοι 20.000 πολίτες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Μαδρίτης και τη Ρώμης.

Κάθε ρεκόρ έσπασε και η συμμετοχή στη διαδήλωση της Αυστραλίας, όπου σύμφωνα με τους διαδηλωτές 140.000 άνθρωποι... περπάτησαν για το περιβάλλον σε διάφορες πόλεις της ηπείρου. Αυξημένη ήταν και η συμμετοχή στη Νέα Ζηλανδία, με 33.000 ανθρώπους να δίνουν το «παρών». Πορείες πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, και στη Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, την Κοπεγχάγη, τη Στοκχόλμη, τη Βουδαπέστη, το Τόκυο, στη Νέα Υόρκη, το Μεξικό και την Καλιφόρνια.

Κρίτων Αρσένης: «Δύο φορές το σημερινό μας χρέος»...

Οι συνέπειες όλων των προαναφερόμενων απειλούν άμεσα την οικονομία σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Αν δεν κάνουμε τίποτα για να περιορίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, το κόστος για την Ελλάδα μέχρι το 2.100 θα είναι όσο δύο φορές το σημερινό χρέος της χώρας. 6% του ΑΕΠ με σημερινές τιμές, όπως τονίζει ο κ. Φασουλάς.

Ο τουρισμός θα κοστίζει ακριβότερα, καθώς θα γίνεται μεγάλη κατανάλωση νερού και ενέργειας. Ίσως η αύξηση της θερμοκρασίας να οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος των τουριστών σε πιο... δροσερές χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, ο δεύτερος πυλώνας ανάπτυξης στην Κρήτη, ο πρωτογενής τομέας, θα αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα. Η διάβρωση του εδάφους, η ερημοποίηση και η μείωση του νερού, θα μειώσουν την έκταση της καλλιεργήσιμης γης, άρα και των παραγόμενων προϊόντων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ