Οι εξωφρενικές αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών αλλά και οι πρώτες ελλείψεις που ήδη έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά, έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στους κτηνοτρόφους που βλέπουν ότι το ΥπΑΑΤ καθυστερεί να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Ο πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης, μίλησε για μια πρωτοφανή κατάσταση η οποία θα διαλύσει τον κλάδο των κτηνοτρόφων και των γεωργών. «Έχει δημιουργηθεί μία κατάσταση άνευ προηγουμένου. Βαλλόμαστε από παντού, η κατάσταση είναι εντελώς ανεξέλεγκτη και πρωτοφανής» είπε.
«Οι ζωοτροφές δίνονται στους κτηνοτρόφους με το δελτίο. Δίνονται λιγότερες ποσότητες από αυτές που ζητά να αγοράσει κάποιος», ανέφερε ο κ. Βενιεράκης, τονίζοντας συγχρόνως, ότι είναι πολλοί εκείνοι που λόγω των εξωφρενικών τιμών, είναι δύσκολο να αγοράσουν τις τροφές που χρειάζονται για τα ζώα τους.
Αναφερόμενος στην έκρηξη των τιμών είπε: «Τον Οκτώβριο του 2020, αγόραζα με τιμολόγιο 188 ευρώ τον τόνο το χύμα καλαμπόκι, σήμερα το κόστος για την ίδια ποσότητα έχει εκτιναχθεί στα 400 ευρώ! Το αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι οι κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να προμηθευτούν όση ποσότητα ζωοτροφής θέλουν και να προσπαθούν να «ξεφορτωθούν» τα ζώα σφάζοντας και πωλώντας τα. Αυτό βέβαια, σημαίνει ότι η παραγωγή θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, γιατί οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να συντηρήσουν τα κοπάδια, ενώ υπάρχει ορατός κίνδυνος να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία».
Ο πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου, συνέχισε να αναφέρει παραδείγματα προκειμένου να κάνει σαφείς τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι: «Εγώ χρειαζόμουν 400 ευρώ ζωοτροφές την ημέρα και τώρα τις έχω μειώσει στα 250 ευρώ. Συγχρόνως βέβαια μειώθηκε και η παραγωγή μου. Τώρα κοιτάζω να μειώσω τα ζώα μου γιατί πλέον δεν μπορώ να τα συντηρήσω».
Όσον αφορά στην ύπαρξη αποθεμάτων είπε: «Οι αποθήκες ζωοτροφών έχουν κάποια αποθέματα, τα οποία προσέχουν ώστε να κρατήσουν λίγο παραπάνω και να εξυπηρετηθούν όλοι. Δεν μπορούν να δώσουν όλες τις ποσότητες που τους ζητούν, γιατί δεν ξέρουν πότε και σε ποια τιμή θα βρουν να αγοράσουν τις επόμενες ζωοτροφές».
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για κάποιους που εκμεταλλεύονται αυτές τις δύσκολες στιγμές. «Βέβαια κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση. Αποθέματα ζωοτροφών υπάρχουν στα κράτη που κάναμε εισαγωγή, αλλά με πρόσχημα τον πόλεμο δεν τα δίνουν. Το ίδιο έγινε και με τα καύσιμα, κάποιοι κερδίζουν πολλά λεφτά. Στην αγορά υπάρχει αισχροκέρδεια αλλά ποιος θα τους ελέγξει;»
Ο κ. Βενιεράκης αναφερόμενος στις αιτίες που έφεραν αυτή την κατάσταση είπε: «Ένας από τους παράγοντες στους οποίους οφείλεται η έλλειψη στις ζωοτροφές είναι και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά κυρίως οφείλεται στη δική μας ανοργανωσιά. Το κράτος ποτέ δεν είχε την πολιτική βούληση να ασχοληθεί και να οργανώσει τον πρωτογενή τομέα. Η Ελλάδα έχει εκτάσεις και θα μπορούσαμε να είμαστε αυτάρκεις. Δυστυχώς τα κόστη έτσι όπως είναι τώρα, δεν δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να μπορέσει κάποιος να ασχοληθεί με την καλλιέργεια. Αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια με την αποβιομηχάνιση της χώρας και έχουμε φτάσει στο σημείο να εξαρτώνται τα πάντα από αλλού. Με την κατάσταση να διαιωνίζεται, σύντομα δεν θα υπάρχουν προϊόντα στην αγορά και όσα υπάρχουν, ο κόσμος δεν θα μπορεί να τα αγοράσει λόγω της ακρίβειας και της φτωχοποίησης που έχει περιέλθει.»
Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε: «Έχουμε και εμείς εδώ το δικό μας πόλεμο, έναν σκληρό οικονομικό πόλεμο και η κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα μέτρο. Και ενώ λέει πως θέλει να προστατεύσει το λαό όχι μόνο δεν μειώνει τους φόρους στα καύσιμα αλλά έκλεισε και τα εργοστάσια λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα, για να αγοράζουμε λέει, φυσικό αέριο και να έχουμε καθαρή ενέργεια», και κατέληξε: «Τί να την κάνουμε όμως την πράσινη ανάπτυξη όταν θα πεθάνουμε από την πείνα;»
Επιστολή προς υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Α. Σ.Ρ
Επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, Γιάννης Γλεντζάκης, τονίζοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση που θα εμφανισθεί τις επόμενες ημέρες».
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε ο πρωτογενής τομέας αυτή την στιγμή περνάει την μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας εικοσαετίας λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής αλλά κυρίως λόγω του πολέμου που αυτή την στιγμή εξελίσσεται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Σας είναι γνώριμο ότι η Ελλάδα δεν έχει αυτάρκεια στην παραγωγή αραβόσιτου, μαλακού σιταριού και δημητριακών καρπών και για το λόγο αυτό γίνονται εισαγωγές από άλλα κράτη όπως Ρωσία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Μολδαβία και άλλες χώρες.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή η αγορά της Κρήτης έχει μείνει με σχεδόν μηδενικό απόθεμα σε καλαμπόκι, με αποτέλεσμα όλα τα εργοστάσια ζωοτροφών να έχουν επιβάλλει πλαφόν δέκα τσουβάλια ζωοτροφής ανά πελάτη. Σε δύο με τρεις ημέρες θα ξεμείνουμε εντελώς από καλαμπόκι, με αποτέλεσμα την παύση της παραγωγής ζωοτροφών αλλά και την μη σίτιση του ζωικού κεφαλαίου που αυτομάτως συνεπάγεται ότι δεν θα υπάρχει παραγωγή γάλακτος και κρέατος διότι τα ζώα θα πεθαίνουν από υποσιτισμό. Αυτό θα οδηγήσει σε μία τεράστια επισιτιστική κρίση όχι μόνο το νησί μας αλλά και όλη των χώρα γενικότερα.
Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι κανένας αυτή την στιγμή δεν γνωρίζει το μέγεθος της καταστροφής των αποθεμάτων, των υποδομών και των αγρών στις χώρες που πλήττονται από τον πόλεμο και πόσο διάστημα θα χρειαστεί εφόσον τελειώσει ο πόλεμος να αποκατασταθεί η ομαλότητα τροφοδοσίας ζωοτροφών από τις πληγείσες χώρες.
Η ίδια ακριβώς κατάσταση επικρατεί και για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε η πλειονότητα των λιπασμάτων παράγεται στην Ρωσία.
Κύριε Υπουργέ, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση που θα εμφανισθεί τις επόμενες ημέρες.
Ενδεικτικά σας παραθέτω κάποια μέτρα αντιμετώπισης και είμαι στην διάθεσή σας να τα συζητήσουμε – αναλύσουμε:΅
- Οικονομική ενίσχυση ζωοτρόφων είτε στον παραγωγό, είτε στον
εισαγωγέα είτε σε εταιρείες παραγωγής ζωοτροφών έτσι ώστε εάν βρεθεί καλαμπόκι, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα είναι ακριβό, να μπορεί να παραμείνει η τιμή του σακιού ζωοτροφής σε σχετικά φυσιολογικά επίπεδα ούτως ώστε να μπορούν να ταϊστούν τα ζώα και να συνεχίσουν να παράγουν γάλα και κρέας οι παραγωγοί.
- Να γίνει άρση των τελωνειακών και άλλων περιορισμών που ίσως
υπάρχουν ώστε να μπορέσει να γίνει εισαγωγή δημητριακών και από άλλες χώρες εκτός Ε.Ε.
- Η προμήθεια δημητριακών καρπών να γίνεται από το ίδιο το κράτος (κρατική παρέμβαση) σε συνεννόηση με την Ε.Ε διότι όπως προαναφέρθηκε η ισορροπία στην τροφοδοσία της χώρας μας θα αργήσει να ομαλοποιηθεί από τις χώρες που μέχρι τώρα πραγματοποιούσαμε εισαγωγές.
- Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσει την Βουλγαρία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σαν κράτη μέλη να προμηθεύσουν κάποιες ποσότητες δημητριακών, γιατί όπως γνωρίζετε έχουν διακόψει τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να μην μπορεί να φορτωθεί και να εισαχθεί καλαμπόκι σε σύντομο χρονικό διάστημα.
- Πρέπει να επιδοτηθούν οι αγρότες για την σπορά καλαμποκιού (εφόσον
υπάρχουν λιπάσματα) και όχι π.χ. σε βαμβάκι. Όπως έχω ενημερωθεί από τους αγρότες που σπέρνουν καλαμπόκι, είναι ότι λόγω των αυξημένων τιμών του νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και λιπασμάτων δεν είναι συμφέρουσα η σπορά καλαμποκιού.
Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι εάν τα ζώα σταματήσουν να σιτίζονται, τη περίοδο που διανύουμε λόγω έλλειψης ζωοτροφών θα προκληθούν τεράστιες ζημιές σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με ζωοτροφές, τυροκόμιση γάλακτος, παραγωγοί γάλακτος (κτηνοτρόφοι).Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την μη παραγωγή γάλακτος και κρέατος όχι μόνο φέτος αλλά και την επόμενη χρονιά.
Κύριε Υπουργέ κάνουμε έκκληση να ληφθούν άμεσα μέτρα εδώ και τώρα, πριν είναι αργά… και είμαι στην διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε».