ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Νέες τοπικές αρχές με ισχυρές πλειοψηφίες

0

 ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Άλλη μια εκλογική αναμέτρηση έφτασε στο τέλος της με τους συνδυασμούς να έχουν πια μετρήσιμο αποτέλεσμα και τον κόσμο να έχει καθορίσει το πώς θέλει να διοικηθεί τα επόμενα πέντε χρόνια

Τα όποια μηνύματα βρίσκουν θέση στις αναλύσεις, έχουν να κάνουν κυρίως με το πόσο αναμενόμενα ήταν τα αποτελέσματα και βεβαίως το γεγονός, ότι μάλλον όλα πήγαν όπως αναμενόταν χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Ωστόσο η αποχή, η οποία ξεπέρασε το 40% ήρθε να προκαλέσει προβληματισμό για τους λόγους που οδήγησαν πολύ κόσμο να μην συμμετάσχει στην διαδικασία.

Το ζήτημα είναι πως η μη συμμετοχή δεν μπορεί να ερμηνευθεί απολύτως και επίσης το γεγονός, ότι οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν ανανεωθεί μετά από σοβαρό έλεγχο, είναι ένα ζήτημα που υπάρχει και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τους κατά τόπους δήμους.

Στις περιφερειακές εκλογές ο Μυλοπόταμος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενισχυμένος όπως άλλωστε είχε συμβεί και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Δύο οι αμιγώς Μυλοποταμίτες, ο Μιχάλης Βάμβουκας και ο Μιχάλης Σαρρής μπαίνουν στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο και ένας γαμπρός του Μυλοποτάμου, ο Βαγγέλης Τσουδερός από τον Άγιο Βασίλειο, κυριάρχησαν στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Δεν είναι τυχαίο, ότι η παράταξη του επανεκλεγέντος Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, το υψηλότερο ποσοστό της, το έλαβε στον Μυλοπόταμο.

Στην Περιφέρεια Κρήτης η πόλη του Ρεθύμνου κατάφερε να κρατήσει ψηλά την υποψηφιότητα της Μαρίας Λιονή, ενώ οι λοιποί υποψήφιοι της περιοχής Ρεθύμνου έμειναν εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου. Εξαίρεση ο Γιάννης Γλετζάκης για την εκλογή ή μη του οποίου αναμένεται η απόφαση του πρωτοδικείου για τον καθορισμό των εδρών. Αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός, ότι για πρώτη φορά δεν έχει κανένα εκπρόσωπο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης το Αμάρι.  

Ένα άλλο ζήτημα είναι αυτό των κομματικών επιρροών. Στην Περιφέρεια που είχαμε κομματική στήριξη είδαμε τους υποψηφίους με καταβολές από την Νέα Δημοκρατία να λαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις και του ΠΑΣΟΚ τις δύο επόμενες. Και ενώ εκεί τα κόμματα εμφανίζονται «ισορροπημένα», δεν βλέπουμε κάτι αντίστοιχο στους δήμους. Η αλήθεια είναι πως ναι μεν δεν είχαμε κομματικές στηρίξεις και χρίσματα πλην αυτών του ΚΚΕ, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κυριαρχεί στο νομό αφού τρεις δήμαρχοι, αυτοί του Ρεθύμνου, του Αμαρίου και του Μυλοποτάμου προέρχονται από τους «πράσινους» και δύο είναι της «γαλάζιας παράταξης» και βρήκαν πρόσφορο έδαφος στα Ανώγεια και στον Άγιο Βασίλειο. Θα πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, ότι σχεδόν όλα τα ψηφοδέλτια ήταν υπερκομματικά –πλην αυτών της Λαϊκής Συσπείρωσης – και όλοι οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι που εξελέγησαν δεν είχαν ανάγκη κομματική στήριξη για να κερδίσουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και σε αυτές τις εκλογές «πληγώθηκε» βαθειά ενώ το ΚΚΕ θα μπορούσαμε να πούμε πως μάλλον ενισχύθηκε σε πολλές περιπτώσεις ή απλά διατήρησε τις δυνάμεις τους σε κάποιες άλλες.

Στον Δήμο Ρεθύμνου η εκλογή του Γιώργη Μαρινάκη ήταν όπως αναμενόταν. Ισχυρή η λαϊκή εντολή με ποσοστό 66,56% στην «Νέα Αντίληψη» και μάλιστα με επιβράβευση των παλαιών συμβούλων σε ό,τι αφορά τις ψήφους προτίμησης, ταυτόχρονα με μια καλή ανανέωση σε πρόσωπα. Η Λαϊκή Συσπείρωση διπλασίασε τα ποσοστά της ενώ η Ρένα Κουτσαλεδάκη συγκέντρωσε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό που μπορούσε, με δεδομένο πως δεν είχε υποψηφίους σε πολλές τοπικές κοινότητες.

Ισχυρή εντολή έλαβαν σχεδόν όλοι οι εκλεγμένοι δήμαρχοι. Το πιο υψηλό ποσοστό πήρε ο επανεκλεγής Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης που συγκέντρωσε το 82,33% των ψήφων. Ακολουθεί  ο επανεκλεγής Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης με ποσοστό 82,25%, ο Δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός επανεξελέγη με ποσοστό 77,09% και τέλος νέος Δήμαρχος Μυλοποτάμου Γιώργης Κλάδος στον Δήμο Μυλοποτάμου πήρε 56,40% των ψήφων.

Τα νέα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια θα αναλάβουν τις ευθύνες τους την 1η Ιανουαρίου 2024 με την θητεία τους να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2028. Μετά την ανακήρυξη τους από το Πρωτοδικείο θα γίνουν οι τελετές ορκωμοσίας και το ενδιαφέρον θα στραφεί στο ποιοι και ποιες θα αναλάβουν θέσεις Αντιπεριφερειάρχη και Αντιδημάρχου, ποιοι θα εκλεγούν Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων, δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών. Το ενδιαφέρον θα στραφεί στο πώς θα κατανεμηθούν οι σοβαρές θέσεις ευθύνης στους εκλεγμένους αιρετούς.

Αυτό αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα σε πάρα πολλά σχήματα. Διότι οι ψηφοσυλλέκτες δεν είναι πάντα και ικανοί να αντέξουν τα διοικητικά βάρη. Και τούτο αποτελεί την μεγάλη «πληγή» της αυτοδιοίκησης που συνεχίζει να αιμορραγεί και μετά τις πρόσφατες εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων αφήνουν τεράστια ερωτηματικά σε πολλούς δήμους, αναφορικά με την επόμενη ημέρα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ