ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Φράγμα Πλατύ ποταμού και αντισταθμιστικά οφέλη

0

Αρκετές φορές έχει ειπωθεί σε δηλώσεις επισήμων  και έχει γραφτεί στον τύπο, ότι ο δήμος Αμαρίου πήρε ως αντισταθμιστικά  οφέλη από το φράγμα του Πλατύ ποταμού τις λιμνοδεξαμενές Γερακαρίου.

Η άρδευση της περιοχής Γερακαρίου  δεν μπορεί να εμφανίζεται  ως αντισταθμιστικό του φράγματος του Πλατύ ποταμού.  Αποτελεί δικαίωμα των κατοίκων της περιοχής και του δήμου Αμαρίου. Eίναι  υποχρέωση της πολιτείας πρώτα να αρδεύσει όλη την  περιοχή του δήμου Αμαρίου και στη συνέχεια να μεταφέρει το πλεονάζον νερό από το Αμάρι, όπου κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη άρδευσης ή ύδρευσης.

Είναι αδιανόητο τα νερά από το φράγμα Ποταμών  να υδροδοτήσουν την πόλη του Ρεθύμνου και να αρδεύσουν περιοχές του δήμου Ρεθύμνου και του δήμου Μυλοποτάμου. Τα νερά από το φράγμα Πλατύ ποταμού να αρδεύσουν περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου, την περιοχή της Μεσσαράς και στο Αμάρι η άρδευση της περιοχής Γερακαρίου να δίνεται ως αντισταθμιστικό.

 Τα αντισταθμιστικά  δίνονται σε δυο περιπτώσεις:

α)  Όταν η ωφέλεια κάποιων  προκύπτει από τη ζημία κάποιων άλλων.  Τότε δίνονται αντισταθμιστικά σε αυτούς που ζημιώνονται  με στόχο  να  καλυφτεί μέρος της ζημιάς που τους προκαλείται.

β) Όταν παρέχονται  υπηρεσίες ή προϊόντα  σε κάποιους  από τα οποία  θα προκύψουν σημαντικά οφέλη.  Τότε στον προσφέροντα δίνονται  αντισταθμιστικά, ώστε να ωφεληθεί και αυτός από την υπεραξία των  υπηρεσιών  ή των προϊόντων  που  παρέχει.

Ο Δήμος Αμαρίου εμπίπτει και στις δυο περιπτώσεις στο φράγμα του Πλατύ ποταμού και όχι μόνο. Στην πρώτη περίπτωση εμπίπτουν οι κάτοικοι των χωριών πέριξ του  φράγματος Πετροχώρι,  Λαμπιώτες, Βυζάρι και Άνω Μέρος, Ειδικά το Πετροχώρι όπου οι κάτοικοι του θα οδηγηθούν στην εγκατάλειψη του χωριού αν δεν παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που προτείνονται από τους κατοίκους, ώστε η οικονομία του χωριού να στηριχθεί πλέον σε τουριστικές δραστηριότητες εντός και εκτός του νερού.  Οι κάτοικοι το διεκδικούν από το 2009 αλλά οι υπεύθυνοι κωφεύουν εξωθώντας τους  στα άκρα.

Στη δεύτερη περίπτωση τα οφέλη που θα προκύψουν από την χρήση του νερού σε περιοχές εκτός δήμου είναι τεράστια. Ο Δήμος δικαιούται αντισταθμιστικά από την υπεραξία του νερού.

Εν κατακλείδι το δικαίωμα των  λιμνοδεξαμενών Γερακαρίου δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκαλείται αντισταθμιστικό όφελος. Η πραγματικότητα είναι ότι  δυστυχώς μέχρι σήμερα, ούτε ένα ευρώ δεν έχει προϋπολογιστεί από την πολιτεία ως αντισταθμιστικό για το φράγμα του Πλατύ ποταμού.

Ο αγώνας των κατοίκων του Πετροχωρίου συνεχίζεται και πρέπει να στηριχτεί από όλους όσους  θα έχουν όφελος από το νερό του φράγματος, Οι πρόεδροι κοινοτήτων, πολιτιστικών συλλόγων  και άλλων φορέων του δήμου πρέπει να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα μας. Η ικανοποίηση των αιτημάτων μας θα αποφέρουν όφελος σε όλο το δήμο Αμαρίου. Οι Βουλευτές του νομού έχουν υποχρέωση να επισκεφτούν το χωριό,  να συνομιλήσουν με τους κατοίκους να ακούσουν τις προτάσεις τους και να στηρίξουν τον αγώνα τους.     

                                                                                        

Κάτοικοι Πετροχωρίου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ