ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής - Αφιέρωμα στην εθελοντική συμμετοχή των Αγιοβασιλειωτών Αρχηγών - Ηρώων

0

 Σε συνέχεια της επιτυχημένης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα προηγούμενο Απρίλιο, και μετά από ζήτηση πολλών συντοπιτών μας μονίμων κατοίκων Κρήτης, το Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 πραγματοποιήθηκε η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ – Αφιέρωμα στην εθελοντική συμμετοχή των Αγιοβασιλειωτών Αρχηγών - Ηρώων

Στυλιανού Κλειδή, στο Μακεδονικό Αγώνα 1903 – 1908, και

Στυλιανού Κλειδή & Χρίστου Μακρή, στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο 1912 - 1913

στον πανέμορφο χώρο του «πάρκου του Θεού» στα Αγκουσελιανά Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου,  που διοργανώθηκε από την

Ομοσπονδία Συλλόγων π. Επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου “Ο ΠΡΕΒΕΛΗΣ”,

με συνδιοργανωτή την

“ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ”.

Το  καλωσόρισμα απεύθυνε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας «Ο ΠΡΕΒΕΛΗΣ» Κωστής Κρητικός ο οποίος, αναφερόμενος στους στόχους και το σκοπό ύπαρξης της Ομοσπονδίας,  επεσήμανε την ανάγκη της από κοινού δράσης και του εθελοντισμού σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και επίπεδα, ως ελάχιστο παραδειγματισμό του αγώνα που έδωσαν οι Αγιοβασιλειώτες  Ήρωες, τονίζοντας έτσι  και το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης του «τιμώ, δεν ξεχνώ, παραδειγματίζομαι».

Κεντρικός ομιλητής για τον Ήρωα – Αρχηγό Στυλιανό Κλειδή, ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας και τ.Αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κος Πέτρος Πετρακάκης, ο οποίος με συγκινητικό τρόπο αναφέρθηκε στο βίο και το έργο του Ήρωα και, για τον Ήρωα – Αρχηγό Χρίστο Μακρή, την ομιλία του επίτιμου Προέδρου της Ομοσπονδίας κου Μανώλη Δριδάκη, ο οποίος δεν κατάφερε να παραστεί στην εκδήλωση λόγω ασθένειας, ανέγνωσε η κα Κωνσταντίνα Τσόντου, πρ. μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και πρ. Αντιπρόεδρος Γυναικών Κρήτης.

Ο Ήρωας - Αρχηγός Καπετάν Στυλιανός Κλειδής, και ο «Πανεπιστημιακός Ήρωας» - Αρχηγός Χρίστος Μακρής, έγραψαν ιστορία.

Έγραψαν ιστορία, όχι μόνο γιατί άφησαν πίσω τους τον τόπο τους και την πορεία που είχαν χαράξει στο βίο τους (ο ένας ως Δάσκαλος και ο άλλος ως Πανεπιστημιακός Δάσκαλος με λαμπρό μέλλον να προδιαγράφεται μπροστά του), προκειμένου να υπερασπιστούν με αυταπάρνηση την υπέρτατη αξία της λευτεριάς, αλλά και γιατί με θάρρος περίσσιο, αψήφησαν το θάνατο και θυσιάστηκαν την «κρίσιμη ώρα της μάχης», ως μπροστάρηδες!

Ο Καπετάν Κλειδής, στο ύψωμα το Προφήτη Ηλία στο Μέτσοβο, και ο Χρίστος Μακρής, στη Μάχη του Δρίσκου λίγες μέρες αργότερα.

Παραδειγματίζοντας τους συναγωνιστές τους, και επιβεβαιώνοντας τη φράση του συμπολεμιστή τους και ποιητή Λορέντζου Μαβίλη, «Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα είχα τη μεγάλη τιμή να πεθάνω για την Ελλάδα», ο οποίος και ξεψύχησε στα χέρια του Ήρωα Χρίστου Μακρή, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την Ελλάδα, για την Ελευθερία!

Με την παρουσία τους, τίμησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση:

  • Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσυβύτερος, Εφημέριος Αγκουσελιανών π. Παναγιώτης Στρατιδάκης
  • Ο Αντιδήμαρχος Αγίου Βασιλείου κος Βασίλειος Θεοδωράκης, ο οποίος απεύθυνε  χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου
  • Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Βασιλείου κος Αντώνης Τσουρδαλάκης
  • Ο Διοικητής της Σχολής Αστυφυλάκων Τμήματος Ρεθύμνου Αστυνομικός Υποδιευθυντής Σύρος Γερμανάκης
  • Ο Στρατηγός ΕΛ.ΑΣ. ε.α. και Αντιπρόεδρος ‘Ενωσης Συντακτών Κρητικού Τύπου κος Βασίλειος Αποστολάκης
  • Η Πρόεδρος του ιστορικού σωματείου Λυκείου Ελληνίδων κα Φέφη Βαλαρή
  • Ο Ομότιμος Καθηγητής της θεολογικής σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κος Νικόλαος Ξεξάκης
  • Ο εκδότης και αρχισυντάκτης της εφημερίδας «ΚΡΗΤΙΚΑ ΝΕΑ» κος Μιχάλης Παπαδάκης
  • Τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Αγκουσελιανών – Παλαιολούτρων και το Δ.Σ. το Πολιτιστικού Συλλόγου Αγκουσελιανών Παλαιολούτρων «Η Καμάρα, Οι Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σελλίων και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελλίων, καθώς και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι ΄Τοπικών Συμβουλίων και Πολιτιστικών Σωματείων.

 

Ιδιαίτερη τιμή για την εκδήλωσή μας, ήταν η παρουσία μελών του Δ.Σ. του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και οι θερμοί χαιρετισμοί που απεύθυναν, ο απερχόμενος Πρόεδρος κος Νίκος Μαρκογιαννάκης καθώς και ο νέος Πρόεδρος κος Νίκος Καστρινάκης. Με χαρά επίσης πληροφορηθήκαμε και την εκλογή στη θέση του Αντιπροέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, του ιδρυτικού μέλους της Ομοσπονδίας μας κου Θεόδωρου Τσόντου.

 

  • Επιστολή - χαιρετισμό απέστειλε ο ΥΦ.ΕΘ.Α. κος Ιωάννης Κεφαλογιάννης
  • Επίσης, ευχές για καλή επιτυχία απέστειλαν, ο Βουλευτής Ρεθύμνου κος Μανώλης Χνάρης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κος Σταύρος Αρναουτάκης,  η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή, και ο Γραμματέας ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ – Κιν. Αλλαγής, κος Ανδρέας Σπυρόπουλος

Την εκδήλωση πλαισίωσαν:

- Το Χορευτικό συγκρότημα του ιστορικού σωματείου «Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνης»
Χοροδιδάσκαλοι: Γιάννης Ματζοράκης, Μαρία Παλάση, Δαβιδούλα Δημητρίου

-Το Χορευτικό συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου Τζανιδάκη

Χοροδιδάσκαλοι: Χρήστος Τζανιδάκης, Όλγα Κωστάκη

- Οι μουσικοί: Κωστής Χαροκόπος μαντολίνο τραγούδι, Μανούσος Μανουσέλης λύρα τραγούδι, Νικόλας Μηναδάκης λαούτο, Γιάννης Γανταδάκης λαούτο τραγούδι

- Η ομάδα ριζίτικου Πολιτιστικού Συλλόγου Κούμων

 

Την εκδήλωση παρουσίασαν:

Ο κος Θεόδωρος Τσόντος – ιδρυτικό Μέλος της Ομοσπονδίας, Πρόεδρος Αδελφότητας Κρητών η ΟΜΟΝΟΙΑ και Αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών

Η κα Μαρία Παλάση εκπαιδευτικός και χοροδιδάσκαλος

 

 

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας «Ο ΠΡΕΒΕΛΗΣ», απεύθυνε ιδιαίτερα ευχαριστήρια προς:

  • Τον Περιφερειάρχη Κρήτης κο Σταύρο Αρναουτάκη, και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή, για τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης ως συνδιοργανωτή της εκδήλωσης.
  • Το Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου κο Γιάννη Ταταράκη για τη διαρκή του υποστήριξη και την αγαστή συνεργασία.
  • Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας καθώς και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.
  • Το ιστορικό σωματείο Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνης
  • Το Λαογραφικό Όμιλο Τζανιδάκη
  • Τους Μουσικούς
  • Την ομάδα ριζίτικου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κούμων
  • Την Ενορία Αγκουσελιανών
  • Το Τοπικό Συμβούλιο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σελλίων για την προσφορά τους στην εκδήλωση και την προηγούμενη αντίστοιχη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 8/4/2024.
  • Το Τοπικό Συμβούλιο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγκουσελιανών - Παλαιόλουτρων «Η Καμάρα», για τη φιλοξενία και την προσφορά τους στην εκδήλωση.
  • Την οικογένεια Κλειδή για τη μεγάλη προσφορά τους στην εκδήλωση
  • Τον κο Κωστή Μαυρογιαννάκη και όλους τους Αγκουσελιανούς που συνέβαλαν τα μέγιστα για την πραγματοποίηση και την επιτυχία της εκδήλωσης.

και έκλεισε την εκδήλωση με την ανάγνωση δύο στίχων της λαϊκής μούσας για τους Ήρωες:

Για τον Καπετάν Κλειδή

 

«Κρήτες αντάρτες κι αρχηγοί και σεις οι στρατιώτες,

που σπάσετε στο Μέτσοβο τις σιδερένιες πόρτες.

Κλαίτε τον καπετάν Κλειδή απού ‘ταν η πρεπειά σας,

αλλά σκοτώθη κι άφηκε μαχαίρι στην καρδιά σας»

 

Για το Χρίστο Μακρή

«Αετέ σαν πας στο Ρέθεμνος

και δεις τον Ψηλορείτη

πες τους στο Δρίσκο ξώμεινα

για να τιμώ την Κρήτη»

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους, κι άσβεστο το φως των ψυχών τους να παραδειγματίζει, και να θυμίζει σε όλους μας τις πραγματικές Αξίες της Ζωής!


Μετά το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκε πλούσιο Κρητικό κέρασμα από τα μέλη της κοινότητας των Αγκουσελιανών, και την οικογένεια Κλειδή, και τους οποίους ευχαριστούμε πολύ, για την προσφορά και την μοναδική Κρητική Φιλοξενία!

Ευχαριστούμε θερμά όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή για να τιμήσουν τη μνήμη των Ηρώων του τόπου μας, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ