ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κωστής Χατζηδάκης: «Στήριξη στη Νέα Δημοκρατία είναι στήριξη στην εθνική προσπάθεια»

0

«Μετά τη λήψη των μέτρων τα χειρότερα πέρασαν και είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης». Αυτό υποστήριξε από το Ρέθυμνο ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη μας από τις 23 έως τις 25 Μαρτίου.

Καλεσμένος της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Ρεθύμνης της ΝΔ πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Ευρωεκλογές και Ελληνική Οικονομία» στην αίθουσα του Επιμελητήρίου Ρεθύμνου το περασμένο Σάββατο ενώ εκπροσώπησε την κυβέρνηση στους εορτασμούς για την 25η Μαρτίου στην πόλη μας.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του ο κ. Κωστής Χατζηδάκης παραχώρησε συνέντευξη στον 9,80 fm και τον Σταύρο Ρακιντζή.

Στη συνέντευξη αυτή ο υπουργός Οικονομίας αναφερόμενος στην αναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από την κυβέρνηση υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα έχει ανέβει αρκετά σκαλιά από το 2019 μετά και θ’ ανέβει ακόμα περισσότερα, στο βαθμό που θα συνεχίσουμε στο ίδιο μείγμα πολιτικής, το οποίο έχει αποδώσει. Το μίγμα αυτό της πολιτικής μας δεν είναι κάτι παράξενο. Από τη μία πλευράείναι η δημοσιονομική σοβαρότητα, να μην ξοδεύουμε δηλαδή παραπάνω από αυτά που έχουμε για να μην ξαναβρεθούμε πάλι μεελλείμματα και χρέος και από την άλλη να έχουμε μια πολιτική φιλοεπιχειρηματική, διότι χωρίς επιχειρήσεις δεν υπάρχουν και εργαζόμενοι. Επομένως αυτό εφαρμόζουμε. Για τα ελληνικά δεδομένα ίσως είναι σχετικά πρωτότυπο, με την έννοια ότι πολλές φορές η χώρα ήταν θύμα του λαϊκισμού και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προς τα μπρος.Διότι αυτό μας έχει οδηγήσει να έχουμε πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχουμε μειώσει την ανεργία, από το 17,5 στο 10%, να έχουν δημιουργηθεί μέσα σε 4,5 χρόνια, 400.000 παραπάνω καινούργιες δουλειές και να έχουν αυξηθεί οι μισθοί, ο κατώτατος κατά 20% και ο μέσος κατά 19%».

Θα μας πείτε για τα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και πως προχωρά το έργο διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS;

«Η φοροδιαφυγή είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα για την Ελληνική Οικονομία και έχουμε αποφασίσει να το αντιμετωπίσουμε με όσο μεγαλύτερη συστηματική προσπάθεια γίνεται. Ήδη πριν πάω εγώ στο Υπουργείο Οικονομικών, το λεγόμενο κενό ΦΠΑ, δηλαδή τα λεφτά που χάνουμε από μη είσπραξη ΦΠΑ, από 23% που ήταν το 2019, περιορίστηκε στο 15% την προηγούμενη χρονιά. Ο σκοπός μας είναι να κατέβουμε στο 9% και για αυτό το λόγο θα χρησιμοποιήσουμε, τώρα ακόμα περισσότερο, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και άλλα μέσα. Έχουμε τον περιορισμό των μετρητών στις συναλλαγές, έχουμε φέρει αυστηρότερη νομοθεσία για το λαθρεμπόριο των καυσίμων, είμαστε αποφασισμένοι να την εφαρμόσουμε και φέραμε και το καινούργιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, γιατί δεν ήταν νοητό για μας, ένας υπάλληλος σε μία επιχείρηση να πληρώνει περισσότερους φόρουςαπό το αφεντικό του. Αυτό επιχειρήσαμε να αντιμετωπίσουμε με την τελευταία παρέμβασή μας και προς αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε και κινούμαστε και στο ζήτημα της σύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρχουν οδοί διαφυγής για τη μη καταβολή ΦΠΑ. Ήδη έχουμε μία σημαντική πρόοδο, είναι γιγάντιο το project αυτό, απαιτεί συνεργασία μιας σειράς παραγόντων της αγοράς και εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων. Ήδη έχουμε τελειώσει με το κομμάτι που αφορά την αναβάθμιση των σχετικών μηχανημάτων από την πλευρά των παρόχων της αγοράς και έχουμε ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο και μετά τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Ήδη έχουμε φτάσει περίπου στις 120.000 συνδέσεις σήμερα και προχωρούμε με ταχύτατους ρυθμούς. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι όλοι πρέπει να συνδεθούν μέχρι τέλος Μαρτίου ή όσοι δεν προλάβουν να συνδεθούν να έχουν κλείσει ραντεβού με τους τεχνικούς οπωσδήποτε μέσα στον Απρίλιο. Υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα χρονικά περιθώρια προκειμένου να κινηθούν στην κατεύθυνση εφαρμογής του νόμου. Το έργο αυτό είναι συνδεδεμένο με το Ταμείο Ανάκαμψης ως ορόσημο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εάν δεν προχωρήσει θα σταματήσει η χρηματοδότηση της χώρας, έστω και εν μέρει, από το Ταμείο Ανάκαμψης και αυτό νομίζω είναι απαράδεκτο να συμβεί. Επίσης, όταν έχουν ήδη συνδεθεί τόσες χιλιάδες επιχειρήσεις, θα είναι άδικο οι μεν να είναι συνδεδεμένοι και να καταβάλλουν κανονικά το ΦΠΑ και οι άλλοι να μη συνδέονται και να κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό στους συναδέλφους τους.»

Θα μας μιλήσετε για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ανακοινωθεί σε συνδυασμό και με την ακρίβεια που απασχολεί την ελληνική κοινωνία;

«Το θέμα του πληθωρισμού και της ακρίβειας ξεκίνησε με διαταραχές λόγω της κρίσης του κορωνοιού αρχικά διεθνώς και στη συνέχεια λόγω της ενεργειακής κρίσης, με την πίεση που υπήρχε ιδιαίτερα στην αγορά των καυσίμων και στην αγορά του ηλεκτρικού. Δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόποςνα διαγραφούν αυτά τα προβλήματα, ιδιαίτερα από μία κυβέρνηση όπως είναι η ελληνική, όταν τα ίδια προβλήματα πάνω-κάτω παρουσιάζονται σε χώρες όπως είναι η Αμερική, η Γερμανία, η Γαλλία κτλ. Εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι με τη λήψη των μέτρων -και σε διεθνές επίπεδο- αυτή την ώρα φαίνεται ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και ότι είμαστε σε μία φάση αποκλιμάκωσης. Φαίνεται άλλωστε και από τον πληθωρισμό εδώ στην Ελλάδα. Το 2022 ήταν περίπου 9%, το 2023 ήταν 3%. Είναι εδώ το πρόβλημα των τροφίμων, το οποίο επιχειρεί το υπουργείο ανάπτυξης με πολλά και διαφορετικά μέσα να το αντιμετωπίσει, είναι το καλάθι του νοικοκυριού, είναι διάφορα άλλα μέσα, όπως ας πούμε οι ταμπέλες με τις μόνιμες μειώσεις, είναι τώρα η παρέμβαση με τις καθαρές τιμές και εν πάση περιπτώσει εκτός αυτού, επιχειρούμε να το αντιμετωπίσουμε με αυστηρούς ελέγχους και πρόστιμα που δεν έχουν προηγούμενο, αλλά επίσης επιχειρούμε να το αντιμετωπίσουμε και με τη στήριξη των εισοδημάτων. Βεβαίως αυτό έχει κάποια όρια, διότι ξέρετε στο δημόσιο πρέπει να γίνει κατανοητό.Αυξήσαμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, νομίζω κάναμε πολύ καλά, αλλά σε αυτά υπάρχουν κάποια όρια διότι παραπάνω αυξήσεις σημαίνουν και παραπάνω φόροι για τους φορολογούμενους. Από κάπου τα βρίσκουμε τα λεφτά αυτά. Το ίδιο είναι και στις επιχειρήσεις, έχουμε αυξήσει τον κατώτατο μισθό πάνω από τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός από το 2020 και μετά είναι 14 μονάδες, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20 μονάδες και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Όμως πρέπει να δούμε τις αντοχές των επιχειρήσεων. Γιατί, αν ξεπεράσουμε κάποια όρια και κλείσουν επιχειρήσεις τότε το ωσαννά θα γίνει σταύρωσον αυτόν την επόμενη μέρα.»

Το μήνυμα και το διακύβευμα των ευρωεκλογών ποιο είναι;

«Οι ευρωεκλογές είναι μία σοβαρή υπόθεση και είναι ουσιαστικά μία κάλπη που έχει άμεση αντανάκλαση στην Ελλάδα και στην πατρίδα μας.Διότι στην Ευρώπη, στις Βρυξέλλες λαμβάνονται πολύ σοβαρές αποφάσεις.Περίπου το 50% της νομοθεσίας προετοιμάζεται εκεί για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά έρχεται με προσαρμογές και εφαρμόζεται εδώ. Άρα έχει σημασία ποιοι μας εκπροσωπούν εκεί, ποιοι διαπραγματεύονται για την Ελλάδα και δεν είναι νομίζω ώρα, ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε την προηγούμενη δεκαετία, να εξάγουμε στις Βρυξέλλες γραφικότητα. Δεν μπορούμε να παίζουμε με την πατρίδα μας, χρειαζόμαστε σοβαρούς ανθρώπους που να μας εκπροσωπήσουν εκεί. Υπό αυτή την έννοια στήριξη στη Νέα Δημοκρατία νομίζω ότι είναι στήριξη και στην εθνική προσπάθεια.»

Σας ανησυχεί μία ψήφος διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές; 

«Υπάρχει σε όλες τις χώρες η τάση καμιά φορά να στέλνουμε μηνύματα κι εκεί θέλω να καταλήξω και στο δεύτερο λόγο για τον οποίο πρέπει να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια. Η Ελλάδα μετά τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου συνδυάζει κάτι που πολύ σπάνια παρατηρείται σε αυτόν τον τόπο. Δηλαδή από τη μία πλευρά το σωστό μίγμα οικονομικής πολιτικής που παράγει αποτελέσματα και από την άλλη πολιτική σταθερότητα. Αν μετά τις ευρωεκλογές επειδή ο καθένας θα ψηφίσει οτιδήποτε θέλει, θα προκύψει μία εικόνα πολιτικού μωσαϊκού, τότε προφανώς η προσπάθεια, που δεν είναι μόνο της κυβέρνησης, θα δυσκολευτεί σε κάποιον βαθμό. Είναι ανάγκη να τη δυσκολέψουμε; Είναι ανάγκη να σπαταλήσουμε την πρόοδο που έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια;Για ποιο λόγο; Νομίζω ότι η στήριξη στη Νέα Δημοκρατία, είναι στήριξη και προσπάθεια για ένα ασφαλέστερο μέλλον για όλους.»

Η φθορά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τη Νέα Δημοκρατία σας προβληματίζει;

«Υπάρχει μία πολύ μεγάλη απόσταση της Νέας Δημοκρατίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα και αυτό με κάνει να λέω καμιά φορά ότι η Νέα Δημοκρατία πάει πολύ καλά, αλλά ίσως και επικίνδυνα καλά στις δημοσκοπήσεις και για αυτό το λόγο και απευθυνόμενος ιδιαίτερα στους ψηφοφόρους μας, θέλω να πω πως είναι σημαντικό και από πλευράς στήριξης της προσπάθειας στην οικονομία, να υπάρχει μία μαζική στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, για να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα η εθνική προσπάθεια, να ανέβει η οικονομία καιη πατρίδα μας ακόμα ψηλότερα.

Θα μας κάνετε ένα σχόλιο για τις εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών;

Σαφής η τοποθέτηση της κυβέρνησης πάνω σε αυτό. Όλα αυτά τα οποία επικαλείται η αντιπολίτευση ο κύριος Ανδρουλάκης και ο κύριος Κασσελάκης ήταν γνωστά και στο κοινό, διότι είχαν μιλήσει ήδη από πέρυσι το Μάρτιο σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και επίσης γνωστά στη δικαιοσύνη, η οποία έτσι κι αλλιώς έχει κάνει έρευνα οριζόντια για όλα αυτά τα ζητήματα. Έχει φαίνεται υπάρξει και σχετική καταγγελία από πέρυσι για όλα αυτά τα οποία ανακαλύπτουν εντός εισαγωγικών ορισμένοι πρώτη φορά από την ομοσπονδία των Σιδηροδρομικών και εν πάση περιπτώσει κάνεις δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει ευθύνη του σταθμάρχηκαι επίσης κανένας δεν αμφισβητεί ότι όλο το προανακριτικό υλικό με τις συνομιλίες από την αρχή μέχρι το τέλος, είναι από πέρυσι στη διάθεση της δικαιοσύνης. Επομένως είναι ξεκάθαρο ότι ενώ μιλάμε πράγματι για μία δραματική υπόθεση, για την οποία ο σταθμάρχης ανέλαβε τις ευθύνες του και ο υπουργός τις πολιτικές του ευθύνες και παραιτήθηκε, την ίδια στιγμή γίνεται κατ εξακολούθηση μία εργαλειοποίηση της υπόθεσης από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με διαστρέβλωση διαφόρων γεγονότων και μόνο για να προσποριστούν κάποιοι ένα μικροκομματικό όφελος. Η Νέα Δημοκρατία δείχνοντας σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό όπως αρμόζει στις πραγματικές διαστάσεις.»

Ποιο είναι το μήνυμα το δικό σας, στους κρητικούς και τους Ρεθεμνιώτες, με αφορμή τις ευρωεκλογές;

Η Κρήτη ανεβαίνει μαζί με την Ελλάδα από οικονομικήςπλευράς. Η περσινή χρονιά ήταν χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό και για την Ελλάδα συνολικά και για την Κρήτη ειδικότερα. Πιστεύω ότι θα είναι και φέτος.Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις όσο μπορούμε να δούμε αυτή τη στιγμή.Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρεί με μία σειρά από έργα υποδομής και πρωτοβουλίες για την Κρήτη.Είναι η στήριξη των πανεπιστημίων, είναι η κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλλι, είναι ότι πια ο ΒΟΑΚ μπήκε, όχι θεωρητικά, αλλά επί της ουσίας σε μία πορεία που οδηγεί στην υλοποίησή του, καθώς έχουμε πια τον ανάδοχο για το έργο και είμαστε εδώ όλοι μας να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Άλλωστε έχουμε διπλή υποχρέωση, ο πρωθυπουργός ο ίδιος είναι κρητικής καταγωγής, εγώ στην Κρήτη μεγάλωσα στο Ρέθυμνο, μία σειρά από υπουργούς της κυβέρνησης είμαστε κρητικής καταγωγής και έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την αναπτυξιακή προσπάθεια για την Κρήτη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ