ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανδρέας Σπυρόπουλος: «Υπάρχει ένα μεγάλο κύμα αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής»

0

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΤΑΥΡΟ ΡΑΚΙΝΤΖΗ 

Ο Γραμματέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος βρέθηκε την περασμένη Κυριακή στο Ρέθυμνο όπου συναντηθηκε με αγροτικούς φορείς και κτηνοτρόφους. Ο ίδιος στη συνέχεια ανέφερε: «Ο κόσμος του πρωτογενούς τομέα δέχεται πολύ μεγάλη πίεση από το αυξημένο κόστος παραγωγής», υπογραμμίζοντας ότι «μετά τις κινητοποιήσεις δε σβήνονται όλα τα προβλήματα». Ο κ. Σπυρόπουλος επίσης πρόσθεσε: «Εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι η χώρα δεν έχει προτεραιότητα τον πρωτογενή τομέα, η κυβέρνηση δεν έχει προτεραιότητα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, την εξωστρέφεια και δεν κάνει αυτό το οποίο θα έπρεπε, για να βοηθήσει στη μείωση του κόστους, ως προς τα φυτοφάρμακα, τις ζωοτροφές, τα αναλώσιμα, την ενέργεια, το πετρέλαιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ τί θα πρέπει να αλλάξει;  

«Πρέπει να υπάρχει μια άμεση ενίσχυση ως προς τη μείωση του κόστους παραγωγής και την κατάργηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο, αλλά και ένα μακροπρόθεσμο πλάνο ως προς τα μικρά φωτοβολταϊκά τα οποία θα μπορούν να μπουν δίπλα στα χωράφια ή και σε κτηνοτροφικές δραστηριότητες και σχεδόν να μηδενίσουν το κόστος παραγωγής. Αυτή είναι μία πρόταση που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης εδώ και τέσσερα χρόνια και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Θα έπρεπε φυσικά να εκσυγχρονίσει και να αναβαθμίσει το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ, γιατί αυτή τη στιγμή είναι υπερφορτωμένο και δεν μπορούν συνδέονται οι απλοί πολίτες. Η ενεργειακή μετάβαση της χώρας, έχει γίνει μονοπώλιο μόνο των λίγων και ισχυρών, σε αντίθεση ένα διαφορετικό σχέδιο το οποίο έχουμε καταθέσει, που θα έδινε τη δυνατότητα στους πολίτες να τοποθετούν μικρά φωτοβολταϊκά, στις στέγες, στα χωράφια τους, ώστε να δημιουργούνται μικρές φωτοβολταϊκές κοινότητες, για να περιοριστεί το ενεργειακό κόστος μακροπρόθεσμα.

Από την άλλη πλευρά συνεχίζονται και τα ζητήματα της ακρίβειας και του υψηλού κόστους ζωής των πολιτών. Πέρα από την ανυπαρξία μέτρων για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας, της αισχροκέρδειας και τις παράλογες αυξήσεις των τιμών σε πολλά προϊόντα, η κυβέρνηση, δυστυχώς επιλέγει μόνο μία επιδοματική πολιτική με τα λεγόμενα pass τα οποία είναι μέτρα πρόσκαιρου χαρακτήρα και δεν εντοπίζουν το βαθύ πρόβλημα που έχει κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Δεν είναι μόνο η αύξηση στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, είναι οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς των Τηλεπικοινωνιών. Κάθε οικογένεια έχει κινητά και σταθερά τρεις και τέσσερις και πέντε λογαριασμούς και οι υπηρεσίες αυξάνονται πάρα πολύ, σε σχέση με ολόκληρη την Ευρώπη που οι τιμές υποχωρούν στις τηλεπικοινωνίες και μάλιστα παρέχουν και καλύτερες υπηρεσίες. Υπάρχει ο μεγάλος βραχνάς που λέγεται στεγαστικό πρόβλημα.»

Στο στεγαστικό ζήτημα έχει δώσει μεγάλη έμφαση το ΠΑΣΟΚ  

«Και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε και σιγά σιγά βλέπουμε ότι η πολιτική αυτή πίεση προς την κυβέρνηση δικαιώνεται. Φέρνουμε νομοσχέδιο στη βουλή το οποίο περιορίζει την Golden Visa στις 800.000 ευρώ. Εμείς επιμένουμε για αναστολή και κατάργηση της, ωστόσο, η κυβέρνηση δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να πάρει επιτέλους μέτρα σε συνδυασμό με τον περιορισμό στα Airbnb και σε συνδυασμό με χιλιάδες κατοικίες οι οποίες θα πρέπει να ανακαινιστούν και να δοθούν με χαμηλότερα ενοίκια, ιδιαίτερα στα νέα ζευγάρια και στις πιο ευάλωτες οικογένειες, για να στηριχθούν σε μία πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Επιπλέον στο κόστος ζωής πρέπει να συνυπολογίσουμε και ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στο Εθνικό σύστημα υγείας. Πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Η χώρα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ως προς τους μισθούς σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Εκτός από τα χειροκροτήματα που δώσαμε όλοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν και τη ζωή τους και κράτησαν όρθιο το εθνικό σύστημα υγείας σώζοντας πάρα πολλές ζωές, πρέπει επιτέλους να επιβραβευθεί αυτή η στάση τους. Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβανόμαστε ότι τα απογευματινά χειρουργεία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο ζήτημα που χιλιάδες ασθενείς περιμένουν το πότε θα έρθει η ώρα τους για να κάνουν το δικό τους χειρουργείο; Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με κάτι που θα βοηθάει τους ασθενείς να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα τους έγκαιρα. Το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης προεκλογικά επέμενε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ένα μεγάλο εργαλείο που λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης και ότι οι πόροι στο χώρο της υγείας έπρεπε να ακουμπήσουν το 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, ήταν να πάει μόλις στο 4%, για να ακούμε σήμερα τον Υπουργό Υγείας να λέει ότι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης γίνονται κάποια σημαντικά έργα. Σκεφτείτε πόσα περισσότερα έργα θα γίνονταν και ιδιαίτερα σε περιφερειακά νοσοκομεία ως προς τις κτιριακές υποδομές και τον εξοπλισμό τους εάν είχανε βάλει περισσότερους πόρους.» 

 

Πως σχολιάζετε την εξέλιξη στην υπόθεση των Τεμπών;

«Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες, όχι μόνο των πολιτικών, αλλά και των ποινικών ευθυνών, προσώπων οι οποίοι βρέθηκαν σε καίριες θέσεις, όπως ο κ. Καραμανλής, ή όπως των υπολοίπων προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων των οργανισμών που έχουν σχέση με τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Όχι γιατί το λέει ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί αυτό αναδείχθηκε μέσα από το πόρισμα της ευρωπαίας εισαγγελέως, το οποίο μίλησε ξεκάθαρα για πολιτικές και ποινικές ευθύνες από τη μη εφαρμογή της σύμβασης 717 και την ολοκλήρωση του έργου της τηλεδιοίκησης. Το έργο αυτό πήρε 7 παρατάσεις και παραδόξως ενώ ο ανάδοχος καθυστερούσε δραματικά, δόθηκαν σχεδόν 3 εκατομμύρια επιπλέον από τον κ. Καραμανλή ως έκτακτη ενίσχυση, ο οποίος ενώ είχε έγγραφα από την επιτροπή διαφάνειας, από τους μηχανοδηγούς και από το σύλλογο τους, οι οποίοι μιλούσαν για τεράστια θέματα ασφάλειας του ελληνικού σιδηρόδρομου, δεν έκανε απολύτως τίποτα, ενώ την ίδια ώρα που κουνούσε το δάκτυλο στην αντιπολίτευση στη βουλή. Το 80% της κοινής γνώμης, πιστεύει ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης και είναι εμφανές ότι υπάρχει και αυτό γίνεται και εντός και εκτός της Βουλής. Δυστυχώς όλες οι ενέργειες που έγιναν και στον τόπο του δυστυχήματος τις επόμενες ώρες, τις επόμενες μέρες με το μπάζωμα που έγινε, με την επιχωμάτωση στην περιοχή κρίσιμα στοιχεία χάθηκαν. Και επιμένω, αυτό δεν το λέει το ΠΑΣΟΚ, το λένε οι εμπειρογνώμονες που έβαλε η κυβέρνηση, που πήγαν στον τόπο του δυστυχήματος και αναζήτησαν τα στοιχεία, οι οποίοι είπαν ότι τα στοιχεία είναι ελλιπή. Άρα λοιπόν ποιος θα δώσει αυτές τις απαντήσεις. Φυσικά και εμπιστευόμαστε την Ελληνική δικαιοσύνη, αλλά θα έπρεπε η ελληνική βουλή και η κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας να συνηγορήσει στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, με συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες δύο ηγεσιών, αλλά και να αναζητήσουμε το βάθος αυτού του τεράστιου θέματος που οδήγησε στο να χαθούν ανθρώπινες ζωές.» 

 

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές;

«Ο σκοπός του ΠΑΣΟΚ είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, να βρίσκεται στη 2η θέση, γιατί το κυριότερο το οποίο πιστεύω ότι διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή είναι το αίτημα της κοινωνίας να υπάρχει μία σοβαρή, αξιόπιστη, με επιχειρήματα, με πολιτικό πλαίσιο, με κυβερνητικό εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, η οποία απέτυχε παταγωδώς, στη διαχείριση των κρίσεων. Την κρίση της ακρίβειας, την κλιματική αλλαγή και τα έντονα φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα και δεν διαμόρφωσε ένα περιβάλλον ασφάλειας για τους πολίτες. Γι’ αυτό βλέπουμε τις καταστροφικές πλημμύρες, τις καταστροφικές πυρκαγιές, τα χιόνια που παραλύουν το κράτος και μέσα στον αστικό ιστό και τεράστιες ζημιές που προέκυψαν κυρίως στη Θεσσαλία. Είναι ένα κράτος το οποίο πραγματικά δεν έκανε έργα και δεν είχε την πρόληψη μέσα από την πολιτική προστασία να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα τουλάχιστον στο βαθμό που θα μπορούσε να γίνει αυτό. Το μεγάλο ζήτημα της ακρίβειας, του κόστους ζωής και γενικότερα του οικονομικού προβλήματος της χώρας. Κάθε μέρα οι οικογένειες, οι πολίτες δυσκολεύονται να βγάλουν το μήνα και υπάρχει μία τεράστια ανυπαρξία κυβερνητικής πρόληψης στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Το κοινωνικό κράτος που για μας είναι μία βασική προτεραιότητα. Καθημερινά καταρρέει το εθνικό σύστημα υγείας και μέσα από τη συζήτηση που έγινε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, είναι απαράδεκτοι νόμοι που έφερε η κυβέρνηση, αναδείχθηκαν και τα τεράστια προβλήματα των νηπιαγωγείων, των σχολείων και των δημόσιων πανεπιστημίων που για μας αποτελούν προτεραιότητα. Αυτό το πλαίσιο είναι και η πολιτική μας ατζέντα για τις Ευρωπαϊκές εκλογές και οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη, αλλά και το διακύβευμα για τη χώρα μας. Είναι μία ιστορική συγκυρία η χώρα να αποκτήσει επιτέλους μία αντιπολίτευση που θα έχει μία σοβαρότητα και τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εγώ πιστεύω ότι θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και μία ομάδα στελεχών, που έχοντας γνώση των θεμάτων, χωρίς λαϊκισμό και με ένα λόγω υπεύθυνο θα μπορούν να καταθέτουν προτάσεις για την επόμενη μέρα.»

Σας προβληματίζουν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ; 

«Παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις. Υπάρχει ένα μεγάλο κύμα αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής και υπάρχει μία αγωνία αυτό να εκφραστεί, ως ένα μεγάλο ρεύμα στο χώρο της αντιπολίτευσης. Αυτό μπορεί και θέλει να το εκφράσει το ΠΑΣΟΚ, έχει μία κυβερνητική πρόταση που απαντά στα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα και με τρόπο αξιόπιστο μπορεί να αντιπαρατεθεί απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Είναι προφανές ότι ο αγώνας είναι μπροστά μας, είναι προφανές ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού που δεν έχει αποφασίσει ακόμα το τι θα επιλέξει στις ευρωεκλογές. Όλο το πολιτικό σκηνικό μπορεί να αλλάξει δραματικά στους επόμενους δύο μήνες, όπως έγινε και στις βουλευτικές εκλογές, που παρότι κάποιοι προεξοφλούσαν προεκλογικά και επέμεναν κυρίως τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στη ΝΔ, ότι το ΠΑΣΟΚ θα υποστεί μία σημαντική ήττα και δε θα καταφέρει να πάρει ένα διψήφιο ποσοστό, διαψεύστηκαν. Επίσης προέβλεπαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυμανθεί περίπου στο 30% και αυτό διαψεύστηκε και είχαμε αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Εμάς χρέος μας είναι να κάνουμε τη δουλειά μας και να προσπαθήσουμε. Αυτό θα κάνουμε ως ΠΑΣΟΚ. Θα πάμε παντού σε ολόκληρη τη χώρα, να μιλήσουμε με τους πολίτες, να τους πούμε τις απόψεις μας, να ακούσουμε τα πολλά και σημαντικά προβλήματα και να τα συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμά μας. Να δημιουργήσουμε ξανά σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους.»

Εσείς θα είστε υποψήφιος Ευρωβουλευτής;

«Το ΠΑΣΟΚ θα τα ανακοινώσει στην ώρα τους. Ήδη έχουμε τις πρώτες ανακοινώσεις των υποψηφίων ευρωβουλευτών. Μιλάμε για πάρα πολύ αξιόλογα στελέχη και πρόσωπα τα οποία προέρχονται από την κοινωνία. Ενισχύεται ακόμα περισσότερο το ανθρώπινο δυναμικό του ΠΑΣΟΚ, μέσα από ανθρώπους με σοβαρότητα και γνώση που θα μπορούν να απαντήσουν ο καθένας εκεί που γνωρίζει πολύ περισσότερο στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.»

Ο κ. Θοδωρής Ζαγοράκης θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ; 

«Θα ανακοινωθεί το ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο από το ΠΑΣΟΚ επίσημα.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ