ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ΠΕΡ: Απάντηση σε δημοσίευμα της κας Δερμιτζάκη

0

και ιστοσελίδες στις 28 και 29-03-2024 με τίτλο : «Κάτι δεν πάει καλά με τα έργα και τις μελέτες των δημοσίων έργων στο Ρέθυμνο» σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

Με την από 28-03-2024 ανακοίνωση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ρεθύμνης, δίδονται απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που είχε θέσει η παράταξη «Η ΚΡΗΤΗ ΜΑΣ ΑΛΛΙΩΣ» και συζητήθηκαν στο περιφερειακό Συμβούλιο στις 26-03-2024, στο οποίο ήταν παρούσα η Κα Δερμιτζάκη.

Η συγκεκριμένη κατολίσθηση στο φαράγγι του Κοτσιφού αποτελεί φυσική καταστροφή, η οποία σε καμμιά περίπτωση δεν σχετίζεται με το έργο που κατασκευάσαμε, το οποίο ούτε περαιώθηκε ούτε παραδόθηκε ακόμα. Η υπηρεσία μας αναθέτει τη σύνταξη των μελετών σε γραφεία που διαθέτουν πτυχία και εμπειρία σε ανάλογα έργα και δεν μπορεί να λαμβάνει υπόψη απόψεις επισκεπτών των βουνών και παρατηρητών  περιβάλλοντος, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η υπηρεσία μας έχει το τεράστιο βάρος της ευθύνης, της ασφάλειας των διερχομένων οδηγών σε όλους τους επαρχιακούς δρόμους του νομού, γεγονός που μας αναγκάζει να δουλεύουμε πάντα με μεγάλη υπευθυνότητα και θάρρος.

Καμία μελέτη στον κόσμο δεν μπορεί να προβλέψει τις επερχόμενες φυσικές καταστροφές, ούτε να προστατέψει 100% από ακραίες καταστάσεις. Μπορεί μόνο να βοηθήσει στη μείωση των απωλειών, όταν συμβεί το κρίσιμο γεγονός.

Όσον αφορά το σχόλιό της για νέα μελέτη κόστους 1.000.000,00 €, δεν είναι αληθές, γιατί το κόστος αυτό αφορά μια πρώτη εκτίμηση των εργασιών του έργου αποκατάστασης (και όχι της μελέτης) στο συγκεκριμένο σημείο αλλά και εργασίες σε άλλα σημεία. Επομένως το σχόλιο φτωχοί αλλά σπάταλοι είναι ανεδαφικό.

Για λόγους δεοντολογίας οφείλαμε να απευθυνθούμε και στον αρχικό ανάδοχο της μελέτης.

Αναφορικά με το έργο της παράκαμψης των Αρμένων, που αναφέρει στο δημοσίευμά της, πρόκειται για έργο ΕΣΠΑ, νέα χάραξη συνολικά 6,8 Km, το οποίο εκτελέστηκε με όλες τις  εγκεκριμένες μελέτες, με την παρακολούθηση της Διαχειριστικής Αρχής. Το έργο ελέγχθηκε δύο φορές από ποιοτικό έλεγχο ΕΣΠΕΛ και δημοσιονομικό έλεγχο ΕΔΕΛ.

Σε σχέση με την κακοτεχνία που δημοσιοποιήθηκε, αφορά ερπυσμό και όχι καθίζηση πέντε (5,00) μ2 σε σύνολο 98.763,48 μ2,  η οποία άμεσα αποκαταστάθηκε με δαπάνη του αναδόχου.

Το έργο δεν έχει παραληφθεί ακόμα και είναι σε καθεστώς συντήρησης από τον ανάδοχο.

Για το φαράγγι του Κουρταλιώτη, υπάρχει σοβαρός προβληματισμός στην υπηρεσία μας, διότι ο βράχος που αναφέρεται στο δημοσίευμα κατολίσθησε από 300,00 μέτρα ύψος και δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί από κανένα έργο προστασίας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ