ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Η κορυφή του συνεταιριστικού κινήματος πρέπει να είναι ενιαία και ενωμένη για το συμφέρον του αγροτικού κόσμου της χώρας»

0

Στις εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρευρέθηκε ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της παράταξης, Νίκο Ανδρουλάκη.

Στο πλαίσιο της ομιλίας που πραγματοποίησε, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ, υπήρξε ανέκαθεν μία παράταξη που είναι «…υπέρμαχος της συνένωσης των δυνάμεων, του συνεργατισμού και κατ’ επέκταση των Αγροτικών Συνεταιρισμών καθώς και των ομάδων παραγωγών» τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα της ενότητας «στην κορυφή του συνεταιριστικού κινήματος για το συμφέρον του αγροτικού κόσμου».

Ακολούθως, αναφέρθηκε στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας τα οποία μεταξύ άλλων είναι:

  • Το αυξημένο κόστος παραγωγής
  • Η κακή διαχείριση της Νέας ΚΑΠ
  • Ο αναχρονιστικός κανονισμός ΕΛΓΑ
  • Η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η προστασία της αγροτικής γης από τις κατασχέσεις
  • Οι ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων
  • Η έλλειψη εργατών γης σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών για τη νομιμοποίηση των παράτυπα διαμενόντων

τα οποία δίχως άλλο, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα, γεγονός που εξανάγκασε τους παραγωγούς μας, να προβούν σε κινητοποιήσεις, για να διεκδικήσουν το αυτονόητο: τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.

Εν συνεχεία, ειδική μνεία έκανε για τη Νέα ΚΑΠ 23 -27, ασκώντας ταυτόχρονα οξεία κριτική στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σχεδίασε και ενέκρινε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και εκ του αποτελέσματος «δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του αγροτικού κόσμου».

Παράλληλα δε, σχολίασε ότι η Νέα Δημοκρατία με τον νυν Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. κ. Ελευθέριο Αυγενάκη, ακολούθησε την ίδια τακτική της μη διαβούλευσης και στην 1η τροποποίηση του ΣΣ, η οποία έχει ήδη εγκριθεί, και κατόπιν εορτής στη 2η τροποποίηση ζήτησε  τις προτάσεις των κομμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η παράταξη μας, πρότεινε για ένα τόσο σοβαρό θέμα οι προτάσεις να κατατεθούν διακομματικά αρμοδίως στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου  της Βουλής των Ελλήνων. Παρ’ ότι αρχικά ο αρμόδιος Υπουργός, αντιμετώπισε υποτιμητικά την πρόταση μας, στο τέλος εξαναγκάστηκε να συναινέσει στη σύγκληση της Επιτροπής.

Συνοψίζοντας, ο Μ. Χνάρης, αφού τόνισε ότι γενικότερη φιλοσοφία του ΠΑΣΟΚ είναι ότι: «η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αύξηση του προϋπολογισμού και εις βάρος του αγρότη και πολύ περισσότερο εις βάρος της  επισιτιστικής επάρκειας του συνόλου των χωρών της Ευρώπης» και ότι «..οι ενισχύσεις πρέπει να καταβάλλονται στους αγρότες που παράγουν και όχι σ’ αυτούς που κατέχουν απλά γη» ακολούθως επανέλαβε επιγραμματικά τις προτάσεις μας για την τροποποίηση του ΣΣ της χώρας μας, οι οποίες έχουν ως εξής:

  • Εσωτερική σύγκληση στο 85% και όχι στο 100% που αποφασίστηκε
  • Μείωση και απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων χωρίς κόστος για τον παραγωγό
  • Υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ στην αρχή κάθε χρόνου
  • Εξισωτική αποζημίωση μόνο στους κατ επάγγελμα αγρότες
  • Κριτήρια και προτεραιότητες για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις (σημαντικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο έχουν μείνει εκτός)
  • Κατανομή δικαιωμάτων πλέον της μια φοράς για τους Νέους Αγρότες
  • Να μην υπάρχουν επιλαχόντες στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας  στις παραμεθόριες - ακριτικές περιοχές στα σχεδία βελτίωσης
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ