ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ξεκίνησε η άσκηση σεισμού «Μίνωας 2024» με επίκεντρο Ρέθυμνο και Χανιά

0

Η τελική φάση της άσκησης στο πεδίο θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 και θα περιλαμβάνει και τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης, με κέντρο διεύθυνσης της άσκησης το Ηράκλειο. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός δράσεων σε όλη την Κρήτη και η άσκηση επί χάρτου στις 15-16 Φεβρουαρίου 2024.

Την άσκηση διοργανώνουν το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και η Περιφέρεια Κρήτης και πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί και θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα ενώ θα αποτελέσει τη βάση, με την οποία θα διεξάγονται αντίστοιχες ασκήσεις σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

«Η άσκηση η οποία θα εκτελεστεί στις 22, 23, 24 Απριλίου με την γενική επωνυμία 'Μίνωας 2024' είναι μία άσκηση σεισμού και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων με ανάπτυξη σε όλη την Κρήτη. Είναι μία άσκηση πλήρους ανάπτυξης πεδίου στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και τοπικοί και κεντρικοί φορείς και η άσκηση αφορά ουσιαστικά έναν σεισμό μαζί με όλα τα συνοδά φαινόμενα, δηλαδή, κύματα τσουνάμι, κατολισθήσεις, καταρρεύσεις, μεταθέσεις ακτογραμμών, εγκλωβισμούς πολιτών σε φαράγγια, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε τμήματα της πόλης, εκκένωσης ορισμένων περιοχών λόγω των κυμάτων τσουνάμι, πυρκαγιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, δηλαδή συμπεριλαμβάνει το φάσμα των καταστροφών οι οποίες μπορούν να εκδηλωθούν μετά από έναν μεγάλο σεισμό», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.


Στο Ρέθυμνο προβλέπονται:
-Συμβάν στο φαράγγι του Κοτσιφού, όπου υπάρχει κατολίσθηση μετά τον σεισμό και έχουν τραυματιστεί 7 άτομα εντός του φαραγγιού.
-Τροχαίο με ανατροπή οχήματος στην διασταύρωση προς Ροδάκινο
-Κατάρρευση του φουγάρου στον Κουμπέ (στο οικόπεδο της Ένωσης) και απεγκλωβισμός τραυματιών
-Θα γίνει εκκένωση των σχολείων
Το επιχειρησιακό κέντρο στο Ρέθυμνο θα είναι στο δημαρχείο, επειδή στο σενάριο προβλέπεται πως μετά τον σεισμό έχουν προκύψει ζημιές στο κτήριο της Περιφέρειας και αυτομάτως όλοι μεταφέρονται στο δημαρχείο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι προκειμένου να γίνεται εύκολη η διέλευση των οχημάτων άμεσης επέμβασης θα υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ