ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σημαντικές δράσεις από το ΚΑΠΗ του Δήμου Μυλοποτάμου

0

Το ΚΑΠΗ  αποτελεί υπηρεσία του Δήμου, πυρήνα στην τοπική κοινότητα με  σκοπό την ενεργοποίηση των μελών, την ψυχαγωγία την φροντίδα της υγείας τους και ταυτόχρονά την διατήρηση και την μετάδοση της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις επόμενες γενιές. Οι ωφελούμενοι διατηρούνται ζωντανοί και ενεργοί μέσα στην τοπική κοινωνία ως αναπόσπαστο και χρήσιμο  τμήμα της.

Τον παραπάνω σκοπό φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα υπηρετεί το ΚΑΠΗ  Δ. Μυλοποτάμου μέσα από τις πολυάριθμες δράσεις του. Εκτός από την παροχή υπηρεσιών φυσιοθεραπείας, κοινωνικής εργασίας, ενεσοθεραπείας, εντευκτηρίου τελευταία έχει να επιδείξει μια σειρά από πολυάριθμες δραστηριότητες το οποίο το καθιστούν πρωτοπόρο θεσμό και είναι σύμφωνες με τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε.

Σήμερα  στο ΚΑΠΗ  Δήμου  Μυλοποτάμου φαίνεται να δραστηριοποιούνται αρκετοί άνθρωποι εξ αιτίας των δράσεων που αναπτύσσονται. 

Πιο συγκεκριμένα:

  • Ομάδα διαπροσωπικών σχέσεων από επιστημονική ομάδα του ΕΛΜΕΠΑ.
  • Πραγματοποιήθηκε τόσο κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας και αποκριάτικη εκδήλωση για την τσικνοπέμπτη.
  • Λειτουργούν ομάδες χορωδίας με επιμορφωτή τον χοροδιδάσκαλο . κ. Σαρρή Εμμανουήλ
  • Σύσταση  ομάδας γυμναστικής με επιμορφωτή  τον γυμναστή κ,. Ανέφαλο  Μάνο
  • Θα πραγματοποιηθεί το μυστήριο του  Αγίου  ευχέλαιο από τους ιερείς της κοινότητας την Μ.   Τετάρτη Στις 12.00 μ.μ.
  • Δημιουργία ομάδας κατασκευών  DECOUPAGE  με την κ. Πάλλη Γεραρχάκη   Θεοδώρα.
  • Πραγματοποιούνται διάφορες ομιλίες και βιωματικές δράσεις (σεμινάριο δημιουργικής γραφής με την κ. Μπιρικάκη κ. λ.).
  • Σχεδιάστηκε από τα μέλη του ΚΑΠΗ   ένα πρόγραμμα πρωτότυπο σχετικά με τα αυτοφυή φυτά του Μυλοποτάμου βρώσιμα και αρωματικά.

Τα μέλη συνέλλεξαν μαζί με τα παιδιά των δημοτικών σχολείων Περάματος από την εξοχή όλα τα είδη των παραπάνω φυτών τα ταξινόμησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΑΠΗ και δημιουργήθηκε μια έκθεση στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΑΠΗ.

Για το καθένα βότανο αυτοσχεδιάστηκε και μια μαντινάδα, καταγράφηκαν παραδοσιακές  συνταγές και τα μέλη του ΚΑΠΗ μίλησαν στα παιδιά  για την χρήση τους.

Τέλος ακολούθησαν μέρες γευσηγνωσίας όπου τα χόρτα μαγειρεύτηκαν από τα μέλη του ΚΑΠΗ  μαζί με τα παιδιά και ακολούθησε γευσηγνωσία.

Η τελευταία συνάντηση γευσηγνωσίας θα πραγματοποιηθεί με  παιδιά του 2ου Δημοτικού σχολείου Περάματος την Τρίτη 23 Απριλίου 2024.

Να σημειωθεί ότι εν όψει του καλοκαιριού σχεδιάζονται μονοήμερες εκδρομές καθώς και η συμμετοχή των μελών σε πιθανό πολυήμερο προορισμό.

Από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει σε μόνιμη βάση εργαστήριο πολιτισμού και παράδοσης σε συνεργασία με όλα τα σχολεία της περιοχής με διττό σκοπό:

Διατήρηση της παράδοσης(Παρασκευή σαπουνιού, καλλιέργεια μεταξιού, υφαντική τέχνη  κ. λ.) και ταυτόχρονα διασύνδεση μεταξύ γενεών μέσω αυτών των βιωματικών δράσεων.

Ο Δήμος Μυλοποτάμου δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έχει δημιουργήσει για την φροντίδα της τρίτης ηλικίας εκτός από το ΚΑΠΗ  και το  ΚΗΦΗ, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων δυναμικότητας 25 ατόμων. Το συγκεκριμένο φιλοξενεί καθημερινά και παρέχει φροντίδα(νοσηλευτική, ιατρική, δραστηριότητες ενδυνάμωσης και ψυχικής ανάτασης, σίτιση,  κ. λ.)

Τα ΚΗΦΗ απευθύνονται στην Τρίτη ηλικία, όμως  σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες οι οποίες χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας(κινητικά προβλήματα, άνοια κ .λ.)   παρέχοντας τους καθημερινά ατομική φροντίδα, νοσηλευτική φροντίδα,  φαγητό, ξεκούραση, ψυχαγωγία κ. λ..

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ