ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κραυγή αγωνίας από τους εργαστηριακούς γιατρούς

0

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας με τους συναδέλφους τους στο Ρέθυμνο να συμμετέχουν μαζικά. Από τις 8 Μαΐου έχουν κλείσει τα ιατρεία τους καθώς όπως υποστηρίζουν τίθεται για αυτούς ζήτημα επιβίωσης.

Οι διαμαρτυρίες τους έχουν να κάνουν με τον ΕΟΠΥΥ και τις μεγάλες οφειλές του οργανισμού προς τους εργαστηριακούς γιατρούς, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και υποστηρίζουν ότι έχουν βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Για το λόγο αυτό την περασμένη Πέμπτη οι Εργαστηριακοί Γιατροί έδωσαν συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, της στήριξης του οποίου τυγχάνουν. Κεντρικό αίτημα τους είναι η κατάργηση των μνημονιακών νόμων clawback και rebate που όπως λένε προκαλούν “υφαρπαγή” των εισοδημάτων τους και πληρωμή τους στο 30-40% των δεδουλευμένων τους!

Την ίδια στιγμή, χωρίς δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις είναι χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στη χώρα, εξαιτίας της προηγούμενης συνθήκης.

“Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασφαλισμένους μας”, ξεκαθάρισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπουη πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνης Αναστασία Καπελέρη, “Κλείνουμε γιατί δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την κατάσταση!” ζητώντας συγνώμη για “την ταλαιπωρία που υφίστανται”.  Η ίδια πρόσθεσε ότι πρέπει “να εφαρμοστούν διαγνωστικά πρωτόκολλα, όπως εφαρμόζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα δηλαδή με διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες ορθής κλινικής συνταγογράφησης. Ζητάμε να καταργηθούν αυτοί οι μνημονιακοί νόμοι – δεν είμαστε πλέον σε μνημόνια. Έστω, να υπάρξει το πολύ ένα 5% όπως υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κι από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του κράτους το τί θα κάνει. Ζητάμε, επίσης υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας”.

Όπως υποστήριξε η ίδια, “Μας ζητάνε τα χρήματά μας – αυτό είναι το τεχνητό χρέος! Τα χρέη μας στον ΕΟΠΥΥ είναι τα χρήματά μας! Σε ποια άλλη χώρα της Ευρώπης συμβαίνουν αυτά τα πράγματα;”  Τόσο η κ. Καπελέρη, όσο και οι συνάδελφοι της εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον τομέα τους και ζήτησαν άμεση αλλαγή του νομικού καθεστώτος αφού όπως υποστήριξαν οδηγούνται σε χρεωκοπία και αδυναμία συνταξιοδότησης.

Όπως εξήγησε αναλυτικά η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, “κλειστός προϋπολογισμός και ανοιχτή συνταγογράφηση δημιουργούν τεχνητό χρέος στους εργαστηριακούς γιατρούς, που είναι τελικοί αποδέκτες ενός παραπεμπτικού που είναι υποχρεωμένοι να εκτελέσουν.Αν σκεφτεί κανείς ότι συγχρόνως με το τρέχον clawback γίνονται εισπράξεις δύο κύκλων δόσεων, των 120, που αφορούν clawback προηγούμενων ετών στα οποία δεν εφαρμοζόταν προείσπραξη, έχουμε φτάσει να εισπράττουμε ένα 30% της υποβολής μας.

Για παράδειγμα: εάν ένας πάροχος έχει υποβολή 5.000 ευρώ, καταλήγει να εισπράττει με τον φόρο υπολογιζόμενο, 1.500 ευρώ!

Καταλαβαίνετε, ότι το να πχ καταθέτεις 100 ευρώ και να παίρνεις τα 25, δεν είναι ούτε βιώσιμο, ούτε διαχειρίσιμο πλέον!”

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

     Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου με ανακοίνωση του εκφράζει την αμέριστη στήριξή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών, που ζητούν την κατάργηση των μνημονιακών νόμων (clawback-rebate), που καταστρέφουν τα εργαστήρια της γειτονιάς, καθώς και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, όπως τονίζουν στην ανακοίνωση τους. «Οι μεγάλες περικοπές αποζημιώσεων από τον ΕΟΠΥΥ, θα οδηγήσει σε λουκέτο πολλά διαγνωστικά κέντρα της χώρας και στην απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

     Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας ΕΟΠΥΥ, δεν δέχεται την εφαρμογή των Διεθνών Κατευθυντήριων οδηγιών ορθής κλινικής συνταγογράφησης και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, αποδεικνύοντας πως δεν επιθυμεί ο ίδιος την καλή και επιστημονική πρακτική για την υγεία των πολιτών, δείχνοντας παράλληλα την αμετανόητη αλαζονεία του.

     Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου καλεί σε άμεση συνάντηση του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, προκειμένου να επιλυθούν τα μεγάλα αυτά ζητήματα και να διασφαλιστεί η Υγεία για όλους τους πολίτες» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ανακοινώσεις στήριξης του αγώνα των εργαστηριακών γιατρών έχουν εκδώσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, φορείς των συνταξιούχων και κόμματα της αντιπολίτευσης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ