ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Οι πολίτες θα επιβραβεύσουν τη σταθερότητα των τελευταίων χρόνων»

0

 Για το διακύβευμα των ευρωεκλογών, την ενδεχόμενη φθορά της ΝΔ και τις νέες πολιτικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν, μίλησε ο Ρεθεμνιώτης υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, αναφερόμενος ωστόσο και σε θέματα ακρίβειας και υγείας. Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Τουρκία, ενώ κλείνοντας τόνισε ότι η «ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας, θα αποτελέσει τον καλύτερο σύμμαχο των πολιτών»

 Συνέντευξη: Σταύρος Ρακιντζής 

Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών; Ποια είναι τα θέματα που η ΝΔ θέλει να βάλει στην ατζέντα και ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελε να περάσει; 

«Το διακύβευμα των ευρωεκλογών πρέπει να είναι τα μεγάλα ζητήματα τα οποία απασχολούν την Ευρώπη, όπως για παράδειγμα ζητήματα ασφάλειας και Άμυνας, μέσα από όλες αυτές τις περιφερειακές συγκρούσεις που υπάρχουν στην περιφέρεια της Ευρώπης, από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα. Το μεταναστευτικό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα Μάλιστα θα έλεγα ότι ίσως είναι και το πρώτο ζήτημα συζήτησης σε πάρα πολλές Ευρωπαϊκές χώρεςκαι βεβαίως η οικονομία και το πώς τα επόμενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακτήσει μία ανταγωνιστικότητα έναντι των ανταγωνιστών της στην υφήλιο.

Επομένως αυτά θα πρέπει να είναι και τα ζητήματα τα οποία απασχολούν τους Έλληνες ψηφοφόρους ενόψει των ευρωεκλογών, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οτιδήποτε συμβαίνει στις Βρυξέλλες και αποφασίζεται, μας επηρεάζει δεδομένου ότι οι κανονισμοί της ΕΕ έχουν άμεση εφαρμογή στα κράτη-μέλη και πολλές φορές οι Ευρωπαϊκές οδηγίες ενσωματώνονται στο Εθνικό Νομοθετικό Πλαίσιο.»

Σας προβληματίζει το θέμα της αποχής ή μίας ενδεχόμενης φθοράς που μπορεί να παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία;

«Το θέμα της αποχής είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί όλα τα κόμματα.Είναι θέμα Δημοκρατίας σε κάθε εκλογική αναμέτρηση είτε αυτή αφορά ευρωεκλογές ή εθνικές εκλογές ή ακόμα και αυτοδιοίκησης.Πρέπει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό να προσέρχετε στις κάλπες, γιατί στην ουσία έχει μία φορά ανά τέσσερα χρόνια τη δυνατότητα μέσω της ψήφου του να επηρεάζει τις εξελίξεις. Τώρα, όσον αφορά τα ποσοστά των κομμάτων. Πρέπει να συγκρίνουμε όμοια πράγματα. Η ΝΔ λέει ότι θέλουμε ένα ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, που είχε καταλάβει την πρώτη θέση, με ποσοστό 33,5%. Θεωρώ ότι είναι απόλυτα εφικτό, καθώς θεωρώ ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα επιβραβεύσουν τις σταθερές επιλογές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια».

Πιστεύετε ότι την επόμενη των εκλογών θα υπάρξει ένα νέο πολιτικό κλίμα και θα διαμορφωθούν νέες πολιτικές συνθήκες;

«Εγώ το θεωρώ δεδομένο με την εξής έννοια. Αν τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων τα δούμε στην κάλπη, τα κόμματα της κεντροαριστεράς ή Αριστεράς, που έχουν συγκεκριμένους στόχους από την εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να κάνουν μια αυτοκριτική. Για παράδειγμα ακούμε τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταλάβει τη δεύτερη θέση. Αν το ΠΑΣΟΚ καταλάβει την τρίτη θέση, σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, αντιλαμβάνεστε πως εκεί θα δημιουργηθεί προφανώς εσωτερικόζήτημα, το οποίο δεν ξέρω που μπορεί να φθάσει. Λένε ότι μπορεί να αμφισβητηθεί και ο ίδιος. Σίγουρα πάντως θα ξεκινήσει ένας αγώνας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το ποιος έχει την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της κεντροαριστεράς. Αν είναι διαφορετική σειρά των κομμάτων, μπορεί να δούμε εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο ΣΥΡΙΖΑ. Το άλλο ενδιαφέρον είναι να δούμε τη δύναμη των κομμάτων τα οποία κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.»

Θεωρείτε ότι είναι και μία μάχη του κέντρου; 

«Θα έλεγα ότι όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρο το πολιτικό της και ιδεολογικό της στίγμα και μάλιστα και η ιδρυτική της διακήρυξη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Η ΝΔ καλύπτει από τις παρυφές της δημοκρατικής δεξιάς μέχρι και τις παρυφές της κεντροαριστεράς. Στην ουσία το κέντρο είναι ένα οργανικό μέρος της εκλογικής δύναμης της Νέας Δημοκρατίας διαχρονικά, αλλά θα έλεγα και μέσα από τα διάφορα στελέχη, τα οποία έχουν αναδειχθεί, αλλά και προστεθεί όλα αυτά τα χρόνια, νομίζω ότι αυτό το πράγμα φαίνεται ξεκάθαρα. Για τα υπόλοιπα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να δώσει ένα στίγμα κεντροαριστεράς. Νομίζω όμως ότι στέλνει θολά πολιτικά μηνύματα αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δε βλέπουμε να έχει τις εκλογικές επιδόσεις που ενδεχομένως θα ήθελε και ο πρόεδρος του κόμματος. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή πιο πολύ απευθύνεται σε ένα απολιτίκ κοινό.Για να το καλαμπουρίσουμε και λίγο, πιο πολύ είναι ένα κόμμα Eurovision, γιατί βλέπετε ο πρόεδρός του πιο πολύ βγαίνει στις πρωινές εκπομπές, παρά στα δελτία ειδήσεων. Δεν ξέρω τι στίγμα θέλει να δώσει, πάντως δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς ούτε αριστερό ούτε κεντροαριστερό κόμμα με αυτά που πρεσβεύει ο πρόεδρός του».

Πάντως τα δύο θέματα που μας απασχολούν είναι το θέμα της ακρίβειας και το θέμα της υγείας.

«Από τα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που θα προσέλθουν στις κάλπες είναι ζητήματα και της οικονομίας, αλλά και ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, τα οποία και τα δύο μάλιστα πολλές φορές επηρεάζονται από τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Το λέω αυτό διότι για παράδειγμα κατάφερε η ελληνική κυβέρνηση μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει τέτοιους πόρους ώστε να μπορούμε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσουμε αρκετά από τα κονδύλια αυτά προκειμένου να υπάρξουν αναβαθμίσεις στις δομές υγείας, στα Κέντρα Υγείας.Στα Κέντρα Υγείας του νόμου έχουν εξασφαλιστεί δεκάδες εκατομμύρια, όπως και στο νοσοκομείο για τη νέα Πτέρυγα και τα οποία είναι κυρίως χρήματα που έρχονται από την Ευρώπη. Μην ξεχνάτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει αν η πρώτη τετραετία ήταν μία τετραετία δυστυχώς κρίσεων, πανδημίας, ελληνοτουρκικών και άλλων ζητημάτων, η δεύτερη τετραετία είναι μία τετραετία που το βασικότερο στοίχημα είναι καλύτεροι μισθοί. Τα ζητήματα υγείας είναι το δεύτερο στοίχημα της κυβέρνησης αυτή την τετραετία και θα υπάρξουν αρκετές χιλιάδες προσλήψεις για να ενισχυθεί το ΕΣΥ, όχι μόνο σε επίπεδο υποδομών, που έχει ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη τετραετία, αλλά κυρίως σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού».

Εκτιμάτε ότι θα είναι πάλι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία στην Κρήτη;

«Μπορώ να σας πω για το Ρέθυμνο ότι σίγουρα θα είναι πρώτο κόμμα και μάλιστα θεωρώ ότι θα έχουμε και πολλή μεγάλη απήχηση, ακόμη και σε περιοχές οι οποίες στις εθνικές εκλογές υπήρξε μία σχετική υστέρηση, αλλά δεν έχω και κανένα λόγο να αμφισβητήσω ότι και στους υπόλοιπους νόμους η ΝΔ θα είναι πρώτη.

Το λέω αυτό διότι το κλίμα το βλέπω αρκετά θετικό, παρά τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Προφανώς δε λέω ότι όλα πηγαίνουν καλά. Αλλά από την άλλη βλέπουνε έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν έχει πολιτικές θέσεις. Το μόνο που κάνει ο πρόεδρός του είναι να βγαίνει σε πρωινές εκπομπές και να μιλάει πιο πολύ για την προσωπική του ζωή, παρά για τις θέσεις του κόμματός του. Από την άλλητο ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να έχει το ρόλο μίας αξιόπιστης αντιπολίτευσης, πράγμα το οποίο όμως δεν κάνει και αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι στιγμής είναι κολλημένα τα ποσοστά του.»

Στα εθνικά θέματα να σας ζητήσω και ένα σχόλιο για τις δηλώσεις της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας που αποκάλεσε τη χώρα της με το όνομα σκέτο Μακεδονία.

«Ήταν προκλητική και ανεπίτρεπτη η επιλογή της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό δείχνει δύο πράγματα. Το πρώτο, ότι αυτό το οποίο είχαμε καταγγείλει ως Νέα Δημοκρατία, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δυστυχώς έχει πολλά κενά και δεν είναι μία καλή συμφωνία.Παρά το γεγονός ότι βεβαίως τότε εμείς καταψηφίσαμε, είπαμε ότι ως κυβέρνηση αυτή τη στιγμή που δεν υπάρχουν προβλέψεις αναθεώρησης τουλάχιστον μονομερώς, καλούμαστε να σεβαστούμε την υπογραφή μιας ελληνικής κυβέρνησης ως συνέχεια του ελληνικού κράτους. Από κει και πέρα όμως αυτή η προκλητική ενέργεια της προέδρου της γειτονικής χώρας προκάλεσε μία σειρά από αντιδράσεις, από όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία κάλεσαν να σεβαστεί το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών και θεωρώ ότι αυτό θα κάνει και η επόμενη κυβέρνηση.Γιατί μην ξεχνάτε ότι πέρα από την πρόεδρο, η οποία δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες στη γείτονα χώρα, έχει βγει και μία νέα κυβέρνηση από τον ίδιο χώρο, από το ίδιο κόμμα και είμαστε σε αναμονή για να δούμε και τη στάση της. Σε κάθε περίπτωση έγινε και μία δήλωση από τον Πρωθυπουργό ότι δε θα ανεχτούμε παρόμοια ολισθήματα και επομένως περάσαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αν θέλουν πραγματικά τα Σκόπια να έχουν καλές διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και μία απρόσκοπτη πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό περνάει μέσα από το σεβασμό των συμφωνιών μεταξύ των οποίων η Συμφωνία των Πρεσπών».

Πως διαμορφώνονται οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία και τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο;

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα και θα το προσδιόριζα από τον Φεβρουάριο πέρυσι, μέχρι και σήμερα, έχουμε δει στην ουσία ότι έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί οι εντάσεις, οι παραβάσεις ή οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Είναι επίσης θετικό, το ότι σε μία σειρά από ελληνικά νησιά βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο τουριστικό ρεύμα από πλευράς Τουρκίας μετά και τη συμφωνία για την βίζα από Τούρκους πολίτεςκυρίως προς τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.Επίσης υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα ως προς τις οικονομικές σχέσεις και αυτό είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι πρέπει να διατηρηθεί. Όπου υπάρχει αντίστοιχη πρόκληση από πλευράς Τουρκίας θα υπάρχει και αντίστοιχη απάντηση, όπως για παράδειγμα η μετατροπή της Μονής της Χώρας, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, σε τζαμί. Παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν μία απόφαση που είχε ληφθεί ήδη από το 2020 και τώρα υλοποιείται, σε κάθε περίπτωση είναι προκλητικό.Το έχουμε καταγγείλει δημοσίως και από κει και πέρα προφανώς όπου μπορούμε σε επίπεδο διεθνών οργανισμών αυτό θα το τονίζουμε.»

Το μήνυμα για τις ευρωεκλογές ποιο είναι κ. Κεφαλογιάννη; 

«Οτιδήποτε συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες, οι αποφάσεις, οι συζητήσεις, τα κονδύλια, είτε αφορούν τις επιδοτήσεις στον κτηνοτροφικό και γεωργικό κόσμο, είτε αφορούν τα μεγάλα έργα υποδομών, όπως είναι ο ΒΟΑΚ, ο οποίος χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων και από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από χρήματα του ΕΣΠΑ, τα μικρά και τα μεγάλα έργα τα οποία εκτελούν οι δήμοι και η περιφέρεια, πολλά από αυτά προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια, πολλά από τα οποία παίρνουν οι επιχειρήσεις για ενίσχυση τους πάλι μέσα του ΕΣΠΑ είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα η καθημερινότητά μας είναι άμεσα συνυφασμένη με τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως μία ισχυρή φωνή στις Βρυξέλλες και κατά τη γνώμη μας η ισχυρή φωνή είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, άρα κατ’ επέκτασιν και η ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας, θα αποτελέσει τον καλύτερο σύμμαχο των πολιτών για τα δικά τους συμφέροντα.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ