ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οριστικά 30 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για την κτηματογράφηση

0

 Για τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά κτηματογράφησης στην Κρήτη μίλησε ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης τονίζοντας ωστόσο, ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Όπως ανέφερε ο ίδιος αφού διαπιστώθηκαν μια σειρά από προβλήματα που δυσκόλευαν στον κόσμο δίνεται μια ψηφιακή λύση στους πολίτες προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. 

 Συνέντευξη: Σταύρος Ρακιντζής

Ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Κρήτη και το Ρέθυμνο;

«Στην Κρήτη πάνω από ένα εκατομμύριο συνολικά περιουσιακά δικαιώματα επί των ακινήτων και των γεωτεμαχίων είναι αδήλωτα. Στο Ρέθυμνο συγκεκριμένα 236.000 είναι τα δικαιώματα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί ακόμη. Εμείς έχουμε διαπιστώσει μία σειρά από προβλήματα που δυσκόλευαν τον κόσμο τα προηγούμενα χρόνια και δημιούργησαν μία έλλειψη εμπιστοσύνης και μία έλλειψη κατανόησης για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν και εργαστήκαμε ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μία ψηφιακή λύση η οποία θα είναι πιο απλή.»

Για ποιο λόγο υπήρξε αυτό το πρόβλημα; 

«Δεν είναι έτσι παντού. Για αρκετούς λόγους που έχουν να κάνουν με τις συνεχείς παρατάσεις και τα συνεχή αιτήματα τοπικών παραγόντων στην πολιτική ηγεσία για παρατάσεις, δημιουργήθηκε μία έλλειψη εμπιστοσύνης και μία μόνιμη αντίληψη ότι «δεν πειράζει, κάποιος πολιτικός θα έρθει να δώσει μία παράταση και θα το κάνουμε αργότερα». Αυτό τελειώνει τώρα, σε συνδυασμό με τη δυσκολία ενδεχομένως και τις διαδικασίες οι οποίες σε πολλά σημεία ήταν γραφειοκρατική. Φτιάξαμε έναν ψηφιακό χάρτη που λέγεται maps.ktimatologio.gr. και είναι πάρα πολύ εύκολο να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε σε αυτόν. Εντοπίζεις με ένα απλό zoom το ακίνητο που θεωρείς ότι πρέπει να δηλώσεις, το οποίο διεκδικείς ότι σου ανήκει ή σίγουρα σου ανήκει αλλά πρέπει να το δηλώσεις. Κάνεις κλικ πάνω του, βλέπεις την περίμετρο, βλέπεις τα τετραγωνικά μέτρα, από τον ανάδοχο μελετητή κτηματογράφησης, δηλαδή τις εταιρίες που έχουν αναλάβει να φτιάξουν τοπογραφικά.

Με ένα απλό link βλέπεις που πρέπει να κάνεις την ηλεκτρονική δήλωση. Αν συμφωνείς με αυτό που βλέπεις δε χρειάζεται να έχεις τοπογραφικό διάγραμμα. Δε χρειάζεται να μπεις σε έξοδα. Δε χρειάζεται να πας σε μηχανικό ή αν έχεις έστω μικρές αποκλίσεις έως 10%. Αν διαφωνείς με αυτό που βλέπεις τότε ναι, θα χρειαστεί με έναν μηχανικό να φτιάξεις ένα δικό σου τοπογραφικό διάγραμμα για να το δηλώσεις όπως πιστεύεις ότι είναι η πραγματικότητα. Αν όμως συμφωνείς είναι πάρα πολύ απλά τα πράγματα. Το μόνο το οποίο μπορείς να κάνεις είναι να μπεις στη δήλωση και να ανεβάσεις τον τίτλο κτήσης.»

Αν δεν υπάρχει τίτλος κτήσης; 

Υπάρχουν πάρα πολλά αγροτεμάχια, γεωτεμάχια τα οποία δεν έχουν τίτλους κτήσης, δεν έχουν συμβόλαια. Σε αυτή την περίπτωση αυτό που χρειάζεται είναι οι δηλώσεις Ε9 και μία ένορκη βεβαίωση ενώπιον συμβολαιογράφου ή δικηγόρου. Είναι απλό, πρέπει ο κόσμος και ειδικά η νέα γενιά να κατοχυρώσει την περιουσία που κληρονόμησε. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κατοχυρώσουν την περιουσία τους. Τελική προθεσμία για όλα αυτά είναι 30 Νοεμβρίου. Καλούμε τον κόσμο να το κάνει τώρα και όχι τελευταία στιγμή, διότι υπάρχει ο κίνδυνος και το έχουμε δει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, να πάνε διάφοροι επιτήδειοι, κακόβουλοι και να δηλώσουν περιουσίες άλλων. Αυτό δημιουργεί μπέρδεμα, αργότερα. Δεν υπάρχει λόγος οι άνθρωποι που έχουν ιδιοκτησίες εδώ στο Ρέθυμνο και την Κρήτη να μπουν σε τέτοιες περιπέτειες. Με μία απλή δήλωση ξεμπερδεύεις.»

Θα δοθεί άλλη παράταση;

Όχι, δε θα δοθεί άλλη παράταση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για ολοκλήρωση του κτηματολογίου το 2025 και εργαζόμαστε πολύ σκληρά σε όλη την Ελλάδα για να τηρήσουμε αυτή τη δέσμευση. Όπως ξέρετε η συνέπεια είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς και είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει κτηματολόγιο. Έχουμε πλέον την τεχνολογία στα χέρια μας για να το κάνουμε πιο εύκολα και πιο αξιόπιστα από τις προηγούμενες δεκαετίες. Άρα λοιπόν με τα απλά βήματα από το maps.ktimatologio.gr οι Ρεθυμνιώτες και οι Ρεθυμνιώτισσες μπορούν να δηλώσουν και να κατοχυρώσουν τα περιουσιακά τους δικαιώματα.»

Αν δεν δηλώσουν υπάρχει πρόστιμο; 

«Δεν υπάρχει θέμα προστίμου. Αν δε δηλώσεων θα πρέπει να πάνε στο δικαστήριο να αποδείξουν ότι είναι δικό τους. Αυτό είναι το πρόβλημα. Θα μπουν σε πολλά έξοδα και σε δικαστική περιπέτεια. Καταρχάς θα είναι απαγορευτικό για το ακίνητό τους, αν θέλουν να το αξιοποιήσουν, να το πουλήσουν, να το μεταβιβάσουν, δεν θα μπορούν να το κάνουν. Θα είναι εν μέσω μιας δικαστικής διαμάχης. Έχουμε 6,5 μήνες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μπεις σε ένα link και να βρεις την περιουσία σου. Αυτό μπορείς να το κάνεις και σήμερα και να βρεις τον τίτλο κτήσης ή τις δηλώσεις του Ε9 και μία ένορκη βεβαίωση. Τα δικαστήρια είναι πάντα μία περιπέτεια. Αυτή τη στιγμή λόγω του πολύ μεγάλου φόρτου και της αμέλειας ιδιοκτητών ακινήτων σε άλλες περιοχές έχουν φτάσει δικάσιμοι και το 2028. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αντί να μπεις σε ένα link που μπορείς να το κάνεις μέσα σε 3-5 λεπτά, μπορεί να χρειαστεί να περιμένεις μέχρι να πάρεις δικάσιμο το 2028 για να βρεις το δίκιο σου, συν τις πιθανότητες να πας σε δεύτερο βαθμό και να πας σε εφέσεις. Αχρείαστες περιπέτειες…»

Αν κάποιος δεν γνωρίζει από τεχνολογία μπορεί να το κάνει με τη βοήθεια μηχανικού; 

«Αν δε θέλει να μπει στις ψηφιακές εφαρμογές μπορεί να πάει δια ζώσης στο γραφείο κτηματογράφησης και να εξυπηρετηθεί από τους εξειδικευμένους ανθρώπους εκεί, οι οποίοι θα τον κατευθύνουν. Το σημαντικό είναι να ξέρει ο κόσμος και αυτό είναι συμφωνημένο απόλυτα και με τους βουλευτές του νησιού και τον Γιάννη Κεφαλογιάννη τον υπουργό εδώ στο Ρέθυμνο, ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Είναι ήδη τρία χρόνια συνεχών παρατάσεων, είναι η τελευταία προθεσμία πανελλαδικά, 30 Νοεμβρίου.»

Το ίδιο πρόβλημα με τις ιδιωτικές περιουσίες υπάρχει και με τις δημοτικές περιουσίες; 

«Με τους δήμους υπάρχει και με την εκκλησία υπάρχει. Αυτές είναι άλλες συζητήσεις που κάνουμε μαζί τους και δεν αφορούν τον πολύ κόσμο. Εμείς έχουμε φτιάξει πάνω στην εφαρμογή του maps.ktimatologio.gr και έναν τρόπο ώστε να κάνουν πολλαπλές δηλώσεις οι δήμοι που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Το ίδιο και η εκκλησία. Μάλιστα σε δύο δήμους του νομού, στο Σπήλι και στο Αμάρι, πήγαμε με τους μηχανικούς του δήμου για να δούμε πώς θα τους βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο, για να μπορέσουν και οι δήμοι να κατοχυρώσουν την περιουσία τους και να μπει μία τάξη επιτέλους. Ξέρετε τα προηγούμενα χρόνια από τις δηλώσεις που γινόντουσαν για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης προκύπτει ότι η δηλωμένη περιουσία στην Κρήτη είναι περίπου διπλάσια ή υπερδιπλάσια. Θα θέλαμε όλοι, η Κρήτη να είναι ακόμα μεγαλύτερη, είναι ένα πανέμορφο νησί και η χώρα μας συνολικά να ήτανε μεγαλύτερη σε έκταση, αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος. Δηλαδή δήλωσαν οι πρόγονοί μας την περιουσία τους ως διπλάσια για να πάρουν επιδοτήσεις. Όλη αυτή η τρέλα και η παράνοια νομίζω ότι κάπου πρέπει να τελειώσει. Η χώρα μας είναι η τελευταία που δεν έχει κτηματολόγιο, το κτηματολόγιο μας βοήθα και επενδύσεις να φέρουμε και να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και να μεταβιβάζουμε τα ακίνητά μας πολύ εύκολα και γρήγορα χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς λάθη, χωρίς διορθώσεις».

Οι δασικοί χάρτες δημιούργησαν προβλήματα;

«Το έργο των δασικών χαρτών που ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα. Νομίζω ότι τα προηγούμενα χρόνια όντως δημιούργησε σύγχυση. Εμείς όμως πήραμε την πρωτοβουλία και βάλαμε τους αναρτημένους και κυρωμένους δασικούς χάρτες πάνω στο maps.ktimatologio.gr. Μπορείς να δεις λοιπόν το δικό σου οικόπεδο, να ενεργοποιήσεις το επίπεδο προβολής του δασικού χάρτη κυρωμένο ή αναρτημένο και να δεις αν σε επηρεάζει ή όχι, με επεξηγήσεις για το τι είναι αυτό που βλέπεις, με διάφορα χρώματα. Το βασικό όμως είναι να ξέρει ο κόσμος ότι οι δασικές υπηρεσίες έχουν δηλώσει αυτό που θεωρούν ότι είναι δασικό. Άρα ο τρόπος να αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση και να κατοχυρώσεις την περιουσία σου είναι να δηλώσεις και εσύ τη δική σου στο κτηματολόγιο. Αν αδρανήσεις διατρέχεις τον κίνδυνο, όχι μόνο από κάποιον άλλο κακόβουλο, όχι μόνο από το κράτος, αλλά και από τις δασικές υπηρεσίες.»

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην Κρήτη δημιουργεί πρόβλημα συνολικά στο έργο;

«Το έργο θα τελειώσει το 2025 όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός και επειδή έλκει την καταγωγή του από την Κρήτη, νομίζω έχουμε ένα λόγο παραπάνω να δώσουμε ένα μήνυμα ότι στους επόμενους 6,5 μήνες μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν είναι κάτι δύσκολο, να κατοχυρώσουμε την περιουσία μας και τους κόπους μίας ζωής.» 

Να μας πείτε για την πορεία του έργου της ψηφιοποίησης των αρχείων των υποθηκοφυλακείων;

«Εδώ στο Ρέθυμνο καταρχάς έχουμε το πρώτο ψηφιοποιημένο υποθηκοφυλακείο. Είναι το υποθηκοφυλακείο Πάνορμο Μυλοποτάμου. Θα ακολουθήσουν κι άλλα υποθηκοφυλακεία, ώστε να μπορούν οι δικηγόροι να βλέπουν ψηφιακά την πληροφορία που θέλουν για να κάνουν τον έλεγχο τίτλων όταν εμείς θέλουμε να διερευνήσουμε μία πιθανή αγοραπωλησία. Αυτό δημιουργήθηκε μέσα από ένα hub ψηφιοποίησης που λειτουργεί εδώ στο Ρέθυμνο. Είναι το πρώτο hub ψηφιοποίησης που λειτουργεί στο νησί και τους επισκέφτηκα, είδα ότι λειτουργούν πάρα πολύ επαγγελματικά, πάρα πολύ γρήγορα, με μεγάλη αξιοπιστία, ώστε να μη χρειάζεται κανείς δικηγόρος, όχι μόνο από την Κρήτη, αλλά από όλη την Ελλάδα, να επισκεφθεί τα παλιά υποθηκοφυλακεία για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του και να δώσει στους πολίτες, στους εντολείς του την πληροφορία που χρειάζεται για να προχωρήσουν σε μία αγοραπωλησία.»

Σε λιγότερο από ένα μήνα έχουμε ευρωεκλογές. Θα θέλαμε ένα σχόλιο. 

«Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε τους ανθρώπους που θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη, τους ανθρώπους οι οποίοι πρέπει με σοβαρότητα, επαγγελματισμό και υψηλή αίσθηση του εθνικού καθήκοντος, γιατί εκεί πρέπει να είναι η φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη και όχι τόσο η φωνή της Ευρώπης στην Ελλάδα. Άρα λοιπόν θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ένα ψηφοδέλτιο με επιστήμονες, με επαγγελματίες, με προσωπικότητες από όλους τους χώρους και από όλες τις διαδρομές, που μπορεί ο καθένας να επιλέξει αυτόν που τον εκπροσωπεί καλύτερα. Είναι σημαντικές οι μάχες που θα δοθούν τα επόμενα χρόνια στο ευρωκοινοβούλιο. Μπορεί να φτάνουν με λίγο καθυστέρηση σε μας, γιατί περνούν μέσα από την Επιτροπή, μέσα από κύρωση στο Εθνικό κοινοβούλιο, μέσα από νόμους, αλλά κάποια στιγμή έρχονται αυτές οι πολιτικές. Άρα είναι σημαντικό να έχουμε ανθρώπους εκεί αξιόπιστους για τις αγροτικές επιδοτήσεις, για τους κανόνες στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, για τους κανόνες της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, για τα θέματα των δημοσίων έργων, των επενδύσεων, όλους τους δρόμους που χρειάζεται η χώρα μας, τα μεγάλα Δημόσια Έργα. Όλα αυτά περνάνε από το ευρωκοινοβούλιο. Άρα εκεί θέλουμε ανθρώπους οι οποίοι θα μας εκπροσωπήσουν σωστά.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ