ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων Ψυχικής Υγείας Ν. Ρεθύμνου συμμετείχε στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής

0

Για τη συμμετοχή του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ) Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ, στη  Γιορτή Κρητικής Διατροφής και Πολιτισμού 2024

Ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων Ψυχικής Υγείας (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.)  Νομού  Ρεθύμνου συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής και Πολιτισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου από τις 1 έως και 7 Ιουλίου 2024.

Η σχέση μεταξύ διατροφής, ιδιαίτερα της μεσογειακής, και της σωματικής και συνακόλουθα της ψυχικής υγείας, είναι σημαντική και η γιορτή αυτή αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις ωφέλειες που προκύπτουν από την κατανάλωση προϊόντων του τόπου μας.

 Επιπρόσθετα, η συνάφεια μεταξύ πολιτισμού και  ψυχικής υγείας είναι αδιαμφισβήτητη, ιδιαίτερα στην εποχή μας. Όμως, το ψυχικά πάσχον άτομο, λόγω των στερεοτύπων, της προκατάληψης και του στίγματος που συνοδεύουν τις ψυχικές νόσους και διαταραχές, αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα ψυχοκοινωνικής και πολιτισμικής αποκατάστασης. Γι αυτό το λόγο,  η επίτευξη των σκοπών και στόχων του Συλλόγου μας είναι εξαιρετικά δύσκολη και με τη  συμμετοχή μας στη σημαντική αυτή διοργάνωση προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε στο ευρύ κοινό, τις δραστηριότητες και διεκδικήσεις του Συλλόγου μας.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης στο Περίπτερο του Συλλόγου μας λειτούργησε Έκθεση Κούκλας κουκλοθέατρου. Τις εξήντα δύο (62) κούκλες που εκτέθηκαν και διατέθηκαν, δημιούργησαν συνεργατικά τα 15μέλη της  Ομάδας ΚαλλιΤΕΧΝΗματα του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου. Η κατασκευή των εκθεμάτων έγινε σχεδόν εξ ολοκλήρου από επαναχρησιμοποιημένα υλικά, καθώς βασική αρχή της Ομάδας ΚαλλιΤΕΧΝΗματα είναι η αξιοποίηση πρακτικών και υλικών φιλικών στο περιβάλλον.

Η Ομάδα ΚαλλιΤΕΧΝΗματα δημιουργήθηκε το 2022  και λειτουργεί από τον Οκτώβρη έως τον Ιούνιο κάθε χρόνο. Αποτελείται  από 15 μέλη όλων των ηλικιών- λήπτες/τριες ψυχικής υγείας, μέλη οικογενειών ληπτών Ψ.Υ και εθελοντές/ντριες.  Η ομάδα ασχολείται μέσω των τεχνικών τέχνης με χειροτεχνικές δημιουργικές κατασκευές και δημιουργεί πλαίσιο συνεργασίας, ομαδικότητας, έκφρασης, μοιράσματος, ψυχαγωγίας, εκτόνωσης, επικοινωνίας, αλληλεπίδρασης, διαχείρισης ζητημάτων ψυχικής υγείας. Η μοναδικότητα της κάθε κούκλας, η εκφραστικότητα, η αφεαυτού δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τον επισκέπτη, η  οργάνωση της Έκθεσης και κυρίως «το πλαίσιο δημιουργίας των εκθεμάτων»  έκαναν την Έκθεση μοναδική!

Σε σχέση με την ευκαιρία  που μας δόθηκε, για τη συμμετοχή του Συλλόγου μας στη γιορτή, ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία και τη συνεισφορά, τους διοργανωτές⁚ το Δήμο Ρεθύμνου, την  Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον κύριο Θοδωρή Τσαούλη, μέλος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου,  ο οποίος είναι πάντα κοντά μας και στηρίζει ενεργά το Σύλλογό μας.

Ακόμη, ευχαριστούμε  τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες του περιπτέρου μας, επώνυμους και μη,  για το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν προς το Σύλλογό μας και εκφράστηκαν  θετικά  τόσο για τον Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου όσο και για την Έκθεση κούκλας.

Προσκαλούμε λοιπόν, την τοπική κοινωνία να συμμετέχει εθελοντικά στις δράσεις του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου (Θεατρική Ομάδα ΑΨΕΝΤΗ, Ομάδα ΚαλλιΤΕΧΝΗματα, Ομάδα Αυτοβοήθειας, Ομάδα Φυσικής Άσκησης και Ενδυνάμωσης, κ.α.), διότι πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας και στην αποστιγματοποίηση της ψυχικής νόσου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ