ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι θέσεις του συνδυασμού «Μαζί για την αλλαγή» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 21ης Αυγούστου

0

 ΜΕΡΟΣ 2o: Βασικά Θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

  1. Έκθεση υλοποίησης του Προϋπολογισμού Δήμου Ρεθύμνης Β΄ Τριμήνου έτους 2024 και τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος.

Από την αρχή δεν συμφωνήσαμε στον κεντρικό κορμό του Προϋπολογισμού Δήμου Ρεθύμνης ακριβώς γιατί θεωρούσαμε ότι είναι πρόχειρος και θα χρειάζονται αναμορφώσεις.  Δικαιωθήκαμε πλήρως και ως εκ τούτου δε συμφωνούμε και με την αναμόρφωση τώρα. Είχαμε υποστηρίξει ότι ο αρχικός προϋπολογισμός είναι πλασματικός και θα επακολουθήσουν αναμορφώσεις. Στις προτεινόμενες αναμορφώσεις προϋπολογισμού Δήμου Ρεθύμνης οικ. έτους 2024 συμπεριλαμβάνονται η  παγία προκαταβολή για ανάγκες σχολείων ,επιχορήγηση σχολικών επίτροπων για τη λειτουργιά των σχολικών μονάδων ,για την προμήθεια γραφικής ύλης ,για συντηρήσεις σχολικών κτιρίων και μηχανημάτων τους ,για κονδύλι κάλυψης αναγκών φιλοξενίας αδέσποτων ζώων αλλά και κάλυψη δαπανών αποκομιδής σκουπιδιών του Οδικού δικτυού ,90.0000 ευρώ για τα τέλη ταφής κλπ. Ανάγκες που κατανοούμε ως προς την εύρυθμη εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Δήμου. Ακολούθως, ως προς την σύνταξη σχεδίου τροποποίησης προϋπολογισμού δήμου Ρεθύμνης έτους 2024 λόγω τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος συμφωνούμε στην αναγκαιότητα κατασκευής τοιχίου στο ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, για σταθεροποίηση και αντιστήριξη του πρανούς στο ΕΕΕΚ Ρεθύμνου κάτι που διαπιστώσαμε κατά την επίσκεψη μας στη σχολική μονάδα. Είναι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν χθες διότι πρόκειται για την ασφάλεια μαθητών.

  1. α)Παραχώρηση εσοχής πεζοδρομίου με ειδική διαγράμμιση σε ξενοδοχείο και β)θέσεις στάθμευσης - χωροθέτηση τριών θέσεων στάθμευσης κοινής χρήσης και μιας προσωπικής θέσης στάθμευσης ΑμεΑ. 

Ως προς το πρώτο αίτημα ,ο εν λόγω χώρος εσοχής είναι για προσωρινή στάθμευση λεωφορείων που εξυπηρετούν την τουριστική μονάδα ή τα αυτοκίνητα επιβατών. Όμως πολλές είναι οι φορές που έχει καταλειφθεί από αυτοκίνητα που δεν βρίσκουν ελεύθερους  χώρους στάθμευσης και έτσι το λεωφορείο σταματά στη μέση της οδού. Καθημερινά παραδείγματα βλέπουμε στην παραλιακή λεωφόρο λεωφορεία, προς διευκόλυνση  των οδηγών,  να επιβιβάζουν ή να αποβιβάζουν επισκέπτες  στο  δρόμο παρόλο που η εσοχή είναι ελεύθερη . Γενικά στο σύνολο των αιτήσεων παραχώρησης είμαστε εξ αρχής θετικοί αν συντρέχει λόγος. Όμως το γεγονός ότι καταστρατηγούνται οι προϋποθέσεις που δίδονται οι παραχωρήσεις δημιουργεί πρόβλημα. Πρόταση μας είναι να μεριμνούν τα ξενοδοχεία για τη εξυπηρέτηση  που ο ίδιος ο νόμος διευθετεί. Αν τον επόμενο χρόνο υπάρχουν παράπονα μη συμμόρφωσης να αφαιρεθεί η παραχώρηση για την επόμενη τουριστική περίοδο  . Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραχώρηση είναι η καταβολή του αντιτίμου στο Δήμο. Τέλος ζητήσαμε  επίσημα να μας χορηγηθεί έγγραφο με τις παραχωρήσεις και τις οφειλές προηγούμενων ετών.

Ως προς το δεύτερο αίτημα συμφωνήσαμε με τις εισηγήσεις της τεχνικής υπηρεσίας και της δημοτικής κοινότητας για τη θετική εισήγηση για τις τρεις προτεινόμενες θέσεις και για την προσωπική αίτηση ζητήσαμε διασφάλιση ότι εάν υπάρξει άτομο ή άτομα με αναπηρία στα εν λόγω εκπαιδευτήρια με κατάθεση εγγράφων απόδειξης αναπηρίας του να δύναται η χορήγηση τέτοιας θέσης ΑΜΕΑ με το σκεπτικό που σήμερα δόθηκε και στο ξενοδοχείο. Το Ρέθυμνο ως κατ' εξοχή τουριστικός προορισμός έχει βελτιώσει σημαντικά τις υποδομές του µε στόχο να δημιουργηθεί  μια πόλη φιλική και πρόσβαση για όλους τους δημότες. Ας δώσουμε ευκαιρία και στους μαθητές που μπορεί να είναι και μεγάλης ηλικίας με κινητικά προβλήματα  αναβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους και το δικαίωμα στην γνώση που έχουμε όλοι.

 

  1. Απαράδεκτη η λήψη απόφασης απένταξης του Δήμου Ρεθύμνης από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων

 

Στο δήμο μας υπήρξε το 2011 η ένταξη στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΕΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ οπού έγιναν δυο ημερίδες, Έκτοτε απενταχθήκαμε. Ξαναδημιουργήθηκαν συνθήκες ένταξης επί σημερινής αντιδημαρχίας.Ένα κομβικό ερώτημα είναι γιατί ενώ ξέραμε ότι απαιτείται η δημιουργία ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ και δεν διαθέτουμε ,ξαναενταχθήκαμε.  Επίσης μέσα στην εισήγηση αναγράφεται ότι

ο Δήμος μας δεν διαθέτει ΚΕΠ Υγείας του οποίου η σύσταση είναι σημαντική για την αξιοποίηση των παρεχόμενων δυνατοτήτων του Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων. Άρα πρακτικά γιατί συμμετείχαμε χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις η γιατί δεν τις δημιουργήσαμε; Που βασίζουμε το γεγονός  ότι η ένταξη στο Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων δεν προσέφερε τα αναμενόμενα στο Δήμο μας; Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ (ΕΔΔΥΠΠΥ) έχει ως  σκοπό του την Πρόληψη των Νοσημάτων, την Προαγωγή της Υγείας, τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο των πληθυσμιακών ομάδων υψηλού κινδύνου και γενικότερα την προώθηση ολοκληρωμένων Πολιτικών και Δράσεων στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας.  Μέλη του είναι 244 Δήμοι από όλη την χώρα,  τρεις  Περιφέρεις και ο Ιατρικό Σύλλογος Αθηνών. Η ετήσια εισφορά είναι 900 ευρώ. .Σύμφωνα με την παραπάνω εισήγηση ο Δήμος, μέσω αυτής της συμμετοχής, θα είχε πρόσβαση και ενημέρωση στην τεχνογνωσία που προέρχεται από τον Π.Ο.Υ. αλλά και από αυτήν των 1400 πόλεων μελών στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο. Επίσης θα μπορούσε:α) Να συμμετέχει στις εθνικές πρωτοβουλίες για την πρόληψη, που αναλαμβάνονται στα πλαίσια της προαγωγής της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας.β) Να συμμετέχει σε όλα τα υποβαλλόμενα και τα εγκριθέντα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.γ) Να να ζητά στήριξη όσον αφορά την οργάνωση και τη δημιουργία εκδηλώσεων που επιθυμεί να υλοποιήσει. δ) Να επωφελείται από προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ή άλλα προγράμματα αντιμετώπισης ανεργίας που εγκρίνονται μέσω του ΕΔΔΥΠΠΥ. Αντ ΄αυτού και παρότι ο Δήμος μας κατέβαλε την ετήσια εισφορά των 900 ευρώ χωρίς να ενταχθεί ποτέ σε κανένα από τα παραπάνω .Επειδή θεωρούμε ότι  το παραπάνω δίκτυο θα ήταν ωφέλιμο για τους πολίτες αλλά και ολόκληρο το περιβάλλον του Δήμου και με το δεδομένο των προβλημάτων στο τομέα της υγείας στο Δήμο μας η δική μας πρόταση ήταν να αναβληθεί το θέμα και να επανεξεταστεί ποιο αναλυτικά έως το τέλους του έτους.

  1. Λήψη απόφασης έγκρισης διοργάνωσης εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2024 – Τουρισμός και Ειρήνη

Ψηφίσαμε θετικά όμως θα πρέπει να αλλάξει κάποτε και η συνήθεια αυτή της βράβευσης μόνο επαναλαμβανόμενων πελατών τουριστικών καταλυμάτων και να γίνει πιο δημιουργική. Βραβεία ας δίδονται και για καλές πρακτικές των ξενοδοχείων στο θέμα της πράσινης ενέργειας ,της ανακύκλωσης ,της κομποστοποίησης ,της μη σπατάλης στο νερό, των χαμηλών καταναλώσεων, μαζί με τα βραβεία των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών. Σε πολλά νησιά επιχειρείται η πιστοποίηση δήμων μηδενικών αποβλήτων όπως η Τήλος με το “just go zero Tilos ”. Ας ξεκινήσει και εδώ η παρότρυνση για τέτοιες  πρακτικές από τα ξενοδοχεία μας και ας βραβεύονται όσοι το τολμούν. Επιπρόσθετα ψηφίσαμε  θετικά για τη συμπλήρωση της υπ’ αριθμ. 914/2023 απόφασης Δ.Σ. «Ετήσιο Πρόγραμμα Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Ρεθύμνης για το έτος 2024» και έγκριση συμμετοχής του Δήμου Ρεθύμνης στην έκθεση-εκδήλωση με τίτλο “Greek Tourism Workshop” στο Βέλγιο. Αναδεικνύοντάς φυσικά την ανάγκη για τον απαραίτητο απολογισμό ενεργειών μετά τις εκθέσεις .Επίσης καταθέσαμε τις απόψεις μας για τη δημιουργία οργανισμού διαχείρισης και προώθησης προορισμού ΟΔΠΠ στο αρμόδιο τμήμα Τουρισμού του Δήμου μας

  1. Έγκριση της υπ’ αριθμ. 168/2024 Απόφασης του Δ.Σ. του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ με θέμα «Έγκριση απολογισμού και οικονομικών καταστάσεων (Ισολογισμός, Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης, Πίνακας Διαθέσεως Αποτελεσμάτων και Προσαρτήματος) χρήσης οικονομικού έτους 2022»

Εγκριναμε τις αποφασεις του ΔΛΤΠ .Μέχρι σήμερα εξελίσσονται οι μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ .Επίσης εξελίσσεται το αλιευτικό καταφύγιο της Σκαλέτας και είναι και τα μοναδικά έργα βαριάς υποδομής στο Ρέθυμνο με αυτό το βαθμό ωριμότητας .Εντούτοις ζητήσαμε και  απάντηση δεν πήραμε ως προς την προμήθεια μηχανικού και λοιπού  εξοπλισμού που δεν κατονομάζεται ποσού 15000ε .

 

  1. Διαγραφές-Εγγραφές παιδιών στους δημοτικούς Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς & Παιδικούς Σταθμούς και στα ΚΔΑΠ του Δήμου Ρεθύμνης, για το σχολ. έτος 2023-2024

 Το θέμα αυτό το καταψηφίσαμε διότι μας στέλνονται εισηγήσεις για εγγραφές - διαγραφές παιδιών στους Δημοτικούς Σταθμούς και στα ΚΔΑΠ χωρίς να μας επιτρέπεται η πρόσβαση σε κανένα δεδομένο π.χ. κατάσταση με τα στοιχεία ωφελουμένων και μοριοδοτήσεων. Επίσης οι εισηγήσεις που  αποστέλλονται στα μέλη του ΔΣ για να αποφασίσουμε τις περισσότερες φορές έρχονται αφού έχουν επιλεγεί τα παιδιά, και έχει ξεκινήσει ,για αρκετούς μήνες, η φιλοξενία των παιδιών. Σύμφωνα με την  ΚΥΑ 41087/17 «Πρότυπος κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών» ΦΕΚ Β 4249/5-12-17 και τον Κανονισμό Λειτουργίας των παραπάνω δομών του Δήμου το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το μοναδικό όργανο που αποφασίζει για την εγγραφή - διαγραφή των παιδιών ακόμα και σε περιπτώσεις έκτακτες και άμεσης ανάγκης φιλοξενίας.  Επίσης σύμφωνα με την 90/2009 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα οι δημοτικοί σύμβουλοι ως μέλη της διοίκησης και εκφραστές της βούλησης του νομικού προσώπου επέχουν θέση υπευθύνου επεξεργασίας και όχι τρίτου και είναι επιτρεπτή η χορήγηση τους στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα τα οποία είναι απαραίτητα για την άσκηση των καθηκόντων τους. Επίσης διαφωνήσαμε στο «να  γίνουν   εγγραφές   παιδιών στους Δημοτικούς σταθμούς δια περιφοράς με τη αιτιολογία ότι πρόκειται για μία τυπική διαδικασία» .Η ΚΥΑ 41087/17 «Πρότυπος κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών» ΦΕΚ Β 4249/5-12-17 και ο κανονισμός λειτουργίας των Σταθμών και το ΚΔΑΠ, στα άρθρα 3.5, 7.3 και 4.14  αντίστιστοιχα,  ορίζουν ρητά  ότι η επιλογή παιδιών γίνεται με απόφαση επιλογής φιλοξενούμενων παιδιών  του Δημοτικού Συμβουλίου σε ΕΙΔΙΚΗ συνεδρίαση του. 

 

  1. Έγκριση διοργάνωσης/συνδιοργάνωσης/ διάθεση πίστωσης/ χρήσης δημοτικών χώρων για την πραγματοποίησή εκδηλώσεων

Καλούμαστε να αποφασίσουμε  για την έγκριση διοργάνωσης/συνδιοργάνωσης των ανωτέρω εκδηλώσεων  και τη διάθεση πίστωσης  για την κάλυψη των δαπανών που είναι απαραίτητες για την πραγματοποίησή τους και οι οποίες θα εξειδικευθούν με απόφαση της Δημοτικής  Επιτροπής σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του αρθ. 14 του Ν. 4625/2019 όπως ισχύει.  Συγκεκριμένα:

Α)  Υποδοχή Νέων Φοιτητών Β) Θεατρική Παράσταση   από την Πολιτιστική εταιρεία Κρήτης. Γ) Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής ).Δ) Καλλιτεχνική Εκδήλωση από το μικρό θέατρο Ε)  Σχεδιασμός λογότυπου και πληροφοριακής πινακίδας στην είσοδο του θεάτρου Ερωφίλη .Ψηφίσαμε θετικά για την έγκριση διοργάνωση και διάθεση πιστώσεων των παραπάνω εκδηλώσεων, διατηρώντας  επιφύλαξη, ψηφίζοντας παρών , για την εκδήλωση την πρώτη μιας και το ποσών ήταν μεγάλο και τελικά αφορούσε και προγενέστερη εκδήλωση .Ψηφίσαμε θετικά στην παραχώρηση χώρων για τη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, καυτηριάζοντας ταυτόχρονα  το γεγονός ότι  σε αιτήματα του Μουσικού Καρπού για στήριξη της προσπάθειας του «6ου Φεστιβάλ συνεργασίας Μέσα Γειτονίας Κύπρου και Μουσικού Καρπού», ποτέ να δεν έχει εκδοθεί καμία απάντηση από την αρμόδια Αντιδημαρχία και χωρίς να έχει απαντηθεί και προωθηθεί στη στη Δημοτική Κοινότητα και τη Δημοτική Επιτροπή. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι κάθε προσπάθεια που γίνεται στον τόπο μας που έχει να κάνει με εθελοντισμό, πολιτισμό, ιστορία, μουσική παιδεία θα πρέπει να μας βρίσκει αρωγούς και συμπαραστάτες. Επίσης όλα τα αιτήματα των ενδιαφερομένων πρέπει να απαντώνται και να έρχονται για απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο με θετική ή απορριπτική εισήγηση και αιτιολογία .Ζητήσαμε επίσης την αναλυτική κατάσταση επιχορήγησης που έλαβε ο Μουσικός Καρπός από το Δήμο τα τελευταία χρόνια .

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ