ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εξαγγελίες της κυβέρνησης από την ΔΕΘ και η κοροϊδία πάει σύννεφο

0

ΨΕΜΑ 3ο: Αποκαθίστανται αδικίες με αυξήσεις στις συντάξεις.

Η «αύξηση» των κύριων συντάξεων αντιστοιχεί στο ποσό των 17-20 ευρώ στη μέση κύρια σύνταξη των 817 ευρώ. Δηλαδή αύξηση 0,56 ή 0,66 ευρώ τη μέρα. Και όχι μόνο αυτό: Όσες από τις πενιχρές συντάξεις ξεπεράσουν έστω και λίγο το αφορολόγητο όριο των 9.200 ευρώ τον χρόνο με αυτές τις αυξήσεις, αμέσως θα φορολογηθούν και θα πληρώσουν περισσότερα από την αύξηση που θα λάβουν. Θα δουν δηλαδή μείωση αντί για αύξηση στη σύνταξή τους.

Αλλά και αύξηση να έχουν, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Μόνο οι υπέρογκες ανατιμήσεις δεκάδων φαρμάκων, ακόμα και μέχρι 448%, οδηγούν σε απόγνωση και αφαιρούν άλλα 30 εκατ. ευρώ από την τσέπη των ασφαλισμένων, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι συνταξιούχοι.

ΨΕΜΑ 4ο: Τα μέτρα για τη στέγη είναι ανάσα για τους νέους ανθρώπους, ειδικά τα ζευγάρια.

Η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, που είναι οι νεκροθάφτες της λαϊκής στέγης, έχουν το θράσος να παρουσιάζονται ως «σωτήρες» της. Ντράπηκε και η ντροπή με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ, που μαζί με τις προηγούμενες έχουν θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο τα «κοράκια» των funds και των τραπεζών πετάνε τον κόσμο έξω από τα σπίτια του. Ήδη για το β' εξάμηνο του χρόνου προβλέπονται πάνω από 10.234 πλειστηριασμοί ακινήτων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά περιουσία χρεωμένων, φτωχών λαϊκών ανθρώπων, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δάνεια.

Η κατάσταση σήμερα είναι η εξής: Το 71,9% των νέων 18-34 ετών διαμένουν στο παιδικό τους δωμάτιο, από 58,4% το 2008. Ταυτόχρονα, το 74,2% των ενοικιαστών δαπανούν άνω του 40% του εισοδήματός τους για τη στέγαση. Σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά (45,5%) καθυστερούν να πληρώσουν στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς.

Τα προγράμματα της κυβέρνησης αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό του πλήθους των εργαζομένων, περιλαμβάνοντας μόλις 20.000 δικαιούχους για αγορά πρώτης κατοικίας και 2.500 για παροχή κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο και δικαίωμα αγοράς. Ακόμα, επιβάλλουν τον τραπεζικό δανεισμό των «ωφελούμενων» για την απόκτηση κατοικίας ή την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου. Οι εργαζόμενοι παραμένουν «ενοικιαστές» του σπιτιού τους, όμηροι της επόμενης γενιάς πλειστηριασμών. Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι; Οι κατασκευαστικοί όμιλοι και οι εταιρείες «real estate», που θα υποδεχτούν το κρατικό χρήμα.

ΨΕΜΑ 5ο: Η κυβέρνηση μειώνει τους φόρους.

Τα λαϊκά νοικοκυριά συνεχίζουν να ματώνουν από την ακρίβεια και τη φοροαφαίμαξη. Μόνο το πρώτο επτάμηνο του 2024 έχουν πληρώσει σε κάθε λογής φόρους το υπέρογκο ποσό των 35 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η αναλογία του 95% των φορολογικών εσόδων που πληρώνει ο λαός, από το σύνολο των 36,866 δισ. που εισέπραξε το κράτος. Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού γι' αυτήν την περίοδο είναι αυξημένα κατά σχεδόν 4 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Μόνο τα έσοδα από τον ΦΠΑ ανήλθαν σε 14,581 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 545 εκατ. ευρώ.

Ποιον πάνε να κοροϊδέψουν με τις προκλητικές ψευτιές τους για μείωση των φόρων; Η φοροαφαίμαξη συνεχίζεται και κλιμακώνεται κανονικά και με τον νόμο. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Μέσα σε μια τετραετία (2020 - 2023) ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε κατά 41%, σε εντελώς αντίθετη πορεία με την κατρακύλα του λαϊκού εισοδήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση των φόρων είναι 4 φορές μεγαλύτερη από την υποτιθέμενη αύξηση του μεικτού εισοδήματος (περίπου 11%) που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την ίδια περίοδο, με πολλές στατιστικές αλχημείες και μαγειρέματα.

Ως αποτέλεσμα, μόνο το πρώτο 5μηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών έχουν ξεπεράσει τα 3,053 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Πάνω από τη ...μισή Ελλάδα, συγκεκριμένα 4.253.031 φορολογούμενοι έχουν οφειλές προς την εφορία, σε 2.134.014 ανθρώπους κρέμεται από πάνω τους η δαμόκλειος σπάθη των κατασχέσεων και σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο (1.525.162) από αυτούς έχουν επιβληθεί τέτοια μέτρα.
Και άλλα πολλά… που τα συναντάμε στο κάθε μας βήμα.

Στέλιος Αλεξάκης
μέλος του ΤΓ Ρεθύμνου του ΚΚΕ

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ