ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Απλό τεστ που δείχνει την υγεία της καρδιάς

0

Το ανέβασμα σκάλας 4 ορόφων σε λιγότερο από ένα λεπτό δείχνει καλή υγεία της καρδιάς, αναφέρει έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της European Society of Cardiology (ESC).

Ο Dr. Jesús Peteiro, του University Hospital A Coruña, δήλωσε ότι το τεστ με τις σκάλες είναι εύκολος τρόπος να ελέγξει κάποιος την υγεία της καρδιάς του. Αν χρειαστεί  περισσότερο από ενάμιση λεπτό να ανέβει 4 ορόφους με τη σκάλα, η υγεία του είναι χαμηλότερα από τη βέλτιστη και καλή ιδέα θα ήταν να συμβουλευτεί γιατρό.

Ο Dr. Peteiro δήλωσε ότι οι ερευνητές θέλησαν να βρουν απλό και φτηνό τρόπο αξιολόγησης της υγείας της καρδιάς. Αυτός μπορεί να βοηθήσει γιατρούς να επιλέξουν ασθενείς για πιο εκτενείς εξετάσεις.

Η έρευνα έγινε σε 165 συμπτωματικούς ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εξέταση άσκησης λόγω γνωστής ή εικαζόμενης στεφανιαίας νόσου.

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονταν ο πόνος στο θώρακα, ή η δύσπνοια κατά την άσκηση. Οι συμμετέχοντες περπάτησαν ή έτρεξαν σε διάδρομο αυξάνοντας σταδιακά την ένταση και συνέχισαν μέχρι να εξαντληθούν.

Η ικανότητα άσκησης μετρήθηκε ως μεταβολικά ισοδύναμα. (METs).Μετά από χαλάρωση 15-20 λεπτών ζητήθηκε από τους ασθενείς να ανέβουν σκάλες 4 ορόφων (60 σκαλοπάτια με γοργό βήμα χωρίς να σταματήσουν αλλά και χωρίς να τρέχουν) και καταγράφηκε ο χρόνος.

 Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ METs και του χρόνου που χρειάστηκε να ανέβουν οι συμμετέχοντες τη σκάλα.

Ασθενείς που ανέβηκαν τη σκάλα σε λιγότερο από 40-45 δευτερόλεπτα πέτυχαν περισσότερα από 9-10 METs. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι 10 METs κατά το τεστ άσκησης συνδέονταν με χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας (1% ή λιγότερο τον χρόνο ή  10% σε 10 χρόνια). Αντίθετα, ασθενείς που χρειάστηκαν 1,5 λεπτό ή περισσότερο για να ανέβουν τη σκάλα πέτυχαν λιγότερο από 8 METs, που μεταφράζεται σε ποσοστό θνησιμότητας 2-4% το χρόνο ή 30% σε 10 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης με διάδρομο, οι ερευν ητές είχαν απεικονιστικές εξετάσεις της καρδιάς για να αξιολογήσουν τη λειτουργία της κατά την άσκηση-αν η καρδιά εργάζεται φυσιολογικό κατά την άσκηση αυτό δείχνει χαμαηλή πιθανότητα στεφανιαίας νόσου.

Στη συνέχεια συνέκριναν τα ευρήματα με τα αποτελέσματα του ανεβάσματος σκάλας. Ποσοστό 58% ασθενών που την ολοκλήρωσαν σε περισσότερο από 1.5 λεπτό είχαν μη φυσιολογική καρδιακή λειτουργία κατά την εξέταση με το διάδρομο.

Αντίθετα, ποσοστό 32% όσων ανέβηκαν τις σκάλες σε λιγότερο από 1 λεπτό είχαν μη φυσιολογική καρδιακή λειτουργία κατά την εξέταση με το διάδρομο.

Ο Dr. Peteiro, σημείωσε ότι η σχέση μεταξύ του χρόνου ανεβάσματος της σκάλας και της ικανότητας άσκησης θα ήταν παρόμοιος στο γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, τα ποσοστά θνησιμότητας και η λειτουργία της καρδιάς μέσω απεικόνισης θα ήταν πιο ευνοϊκά σε σχέση με ασθενείς που είχαν συμπτώματα και εικαζόμενη στεφανιαία νόσο.

 

iatronet.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ