ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Πως είναι δυνατό διατροφικά να προληφθούν και να αντιμετωπισθούν οι βασικότερες ασθένειες του ανθρώπου

0

  Το παραπάνω ερώτημα είναι πολύ συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια , γιατί κατόπιν ιατρικών  ερευνητικών δεδομένων έχει αποδειχθεί , ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση υγείας και διατροφής. Έτσι λοιπόν γνωρίζοντας εγκαίρως αυτή τη συσχέτιση , μπορούμε να αποφύγουμε αρκετές ταλαιπωρίες  της υγείας μας , από απλές μέχρι σοβαρότερες ή ακόμη και σε προχωρημένες όχι ικανοποιητικές καταστάσεις διαφόρων ασθενειών , μειώνομαι τη χρήση διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων .

   Μάλιστα επισκεπτόμενοι  γιατρούς , για κάποιο πρόβλημα της υγείας μας , μπορεί στο αρχικό στάδιο της νόσου , να μας  συστήσουν κατάλληλα διατροφικά δεδομένα , σε συνδυασμό με σωματική άσκηση ,  όπως παρακάτω

  • Διαβήτης

  Ο διαβήτης από επιστημονικές μελέτες έχει καταδειχθεί , ότι σχετίζεται με το βάρος του σώματος μας και την έλλειψη άσκησης του . Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε κάποια παραδείγματα όπως , η μέτρια άσκηση μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο να εμφανισθεί διαβήτης , ενώ η έλλειψη σωματικής άσκησης , αυξάνει κατά 25% τον κίνδυνο . Σε συνδυασμό δε με παχυσαρκία αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανισθεί διαβήτης κατά 90%   Η διατροφή μας θα πρέπει να είναι ισορροπημένη με τον αριθμό των τακτικών γευμάτων μέχρι τρία(3) , εμπλουτισμένη με φυτικές ίνες (λαχανικά , φρούτα με τη φλούδα , δημητριακά ολικής άλεσης , όσπρια , ζυμαρικά ολικής άλεσης) .  Σκόπιμο είναι να αποφεύγουμε ζαχαρώδη προϊόντα , πολλές λιπαρές ύλες(κατανάλωση ελαιολάδου κατά προτίμηση) , αλκοόλ.  

  • Ουρικό οξύ    

Η λύση για τον έλεγχο του ουρικού οξέος στον ανθρώπινο οργανισμό βρίσκεται στη διατροφή μας Οι ξηροί καρποί , τα θαλασσινά , κρέας από μικρά ζώα , από τα λαχανικά οι ντομάτες , σπανάκι , σέφουκλα . Όταν τα αποφεύγουμε θα δυνάμεθα να διατηρούμε σε κανονικά επίπεδα το ουρικό οξύ του οργανισμού μας .

  • Χοληστερίνη  

Τα σημαντικότερα μέτρα που μπορούν να εφαρμοσθούν για να μετριάσουν τη χοληστερίνη στο αίμα , είναι η αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών , η άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος Όσον αφορά όμως τις διατροφικές μας συνήθειες , θα πρέπει να προσαρμοσθούμε στη μεσογειακή διατροφή και μάλιστα στη κρητική , αποφεύγοντας κορεσμένα λιπαρά(βούτυρο , κόκκινο κρέας , κρέμα γάλακτος , λιπαρά τυριά , κρεμώδη γλυκά κ.α) και προσθέτοντας στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες(ψωμί ολικής άλεσης , φρούτα , λαχανικά) και ω-3λιπαρά οξέα (ψάρια , ξηροί καρποί)

Τέλος να αλλάξουμε και τον τρόπο μαγειρικής , προτιμώντας τον βραστό τρόπο και όχι τον τηγανιτό

  • Αιματοκρίτης

Ο αιματοκρίτης είναι ένας σημαντικός παράγοντας καλής λειτουργίας του αίματος και συγκεκριμένα εάν διαγνωστούμε με σιδηροπενική αναιμία η λύση είναι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε συνδυασμό με βιταμίνη C , αλλά και άλλων τροφών πλούσιων σε σίδηρο π.χ όσπρια

  • Αρτηριακή πίεση

Στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης παίζει ρόλο η μάζα σώματος–βάρος , η κακή διατροφή, το κάπνισμα και το αλκοόλ . Πρώτα από όλα στη διατροφή μας θα πρέπει να μειώσουμε το αλάτι , καθόσον αυξάνει τον όγκο αίματος που κυκλοφορεί στα αγγεία μας , με παράλληλη αύξηση της πίεσης. Το σκόρδο που περιέχει την ουσία αλισίνη , βοηθά στη μείωση της πίεσης .Για να περιορίσουμε την αύξηση του βάρους μας , θα πρέπει να ασκούμεθα σωματικά και φυσικά να διακόψουμε το κάπνισμα

  • Νοητική υγεία – Alzheimer

Το θέμα της σχέσης της διατροφής και της νοητικής υγείας και κατ’ επέκταση του Alzheimer , είναι ένα  αρκετά εκτεταμένο θέμα , το οποίο απαιτεί μεμονωμένη ανάλυση . Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Α,Β,Ε,D,C όπως φρούτα με κόκκινο χρώμα , βαρελίσια φέτα , αυγά , όσπρια , δημητριακά , λαχανικά ,καφές .Ακόμη Ψάρια πλούσια σε Ω-3(Σολωμός , σαρδέλα , γαύρο) , θαλασσινά πλούσια σε Σελήνιο (μύδια , στρείδια , αχιβάδες ) , για τη συσχέτιση των , με τη νοητική υγεία  

 Σημειώνουμε ότι τα παραπάνω διατροφικά δεδομένα , λειτουργούν όχι ως θεραπευτικά , αλλά ως πρόληψη για την καλή νοητική υγεία και επιβράδυνση εκδήλωσης Alzheimer   

  • Καρκίνος

 Είναι η μάστιγα των τελευταίων τριάντα χρόνων , λόγω κακών διατροφικών συνηθειών , μόλυνσης του περιβάλλοντος από εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων,λιπασμάτων, βιομηχανικών στερεών , υγρών, αερίων αποβλήτων , επίσης  κάποιοι ψυχολογικοί παράγοντες , στρές , άγχος , έλλειψη άσκησης , κάπνισμα , είναι  οι κύριοι παράγοντες που βοηθούν την εμφάνιση καρκινικών όγκων

Καθοριστικός παράγοντας αποφυγής εμφάνισης της παραπάνω νόσου , είναι ο υγιείς τρόπος ζωής και οι προληπτικές εξετάσεις  

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ