Όλοι γνωρίζουμε τι είναι οι γλυκαντικές ουσίες , οι οργανικές ενώσεις χαρακτηριστικής γλυκιάς γεύσεις , οι οποίες ανάλογα με την προέλευση των χαρακτηρίζονται σε φυσικές ή <<συνθετικές>>. Οι φυσικές απαντώνται σε φυτικούς ή ζωικούς ιστούς και οι συνθετικές είναι προϊόντα συνθετικής παρασκευής , τα οποία δεν ανευρίσκονται στη φύση.
- Φυσικές Γλυκαντικές Ύλες
Οι φυσικές γλυκαντικές ύλες διακρίνονται σε ζαχαρούχες και μη ζαχαρούχες
Ζαχαρούχες γλυκαντικές ύλες
Οι ζαχαρούχες γλυκαντικές ύλες είναι οι φυσικής προέλευσης μεγάλης θρεπτικής αξίας μονοσακχαρίτες, διζακχαρίτες ή μίγματα αυτών που είτε απομονώνονται απευθείας ως έχουν από φυσικούς ιστούς , είτε προκύπτουν από υδρόλυση καταλλήλων φυσικών πρώτων υλών ΄
Διατίθενται στο εμπόριο σε διάφορες μορφές , όπως σε στερεά π.χ ζάχαρη κρυσταλλική , άχνη και σε ρευστή π.χ μέλι , μελάσσα , ανάλογα με την προέλευση τους
Οι σπουδαιότερες φυσικές γλυκαντικές ουσίες
- Καλαμοσάκχαρο ή Ζάχαρη
- Μέλι
- Φρουκτόζη
- Μαλτόζη
- Λακτόζη
- Δεξτρόζη
- Μελάσσα
- Πετιμέζι
- Χαρουπόμελο
- Ζάχαρη σφενδάνου και σιρόπι σφενδάνου
Οι φυσικές γλυκαντικές ύλες που διατίθενται στη κατανάλωση πρέπει να πληρούν τους παρακάτω όρους
Α) Να είναι αμιγείς και να περιέχουν αποκλειστικά και μόνον τα συστατικά που καθορίζουν οι προβλεπόμενες διατάξεις με εξαίρεση την άχνη ζάχαρη όπου επιτρέπεται η προσθήκη αμύλου και σκούρας καστανής ζάχαρης, όπου επιτρέπεται η προσθήκη καραμελοχρώματος
Β) Να έχουν οργανοληπτικούς χαρακτήρες άμεπτους
Γ) Να μην έχουν υποστεί ζύμωση ή οποιαδήποτε άλλης φύσης αλλοίωση της κανονικής των σύστασης , διαφορετικά να αποκλείονται από την κατανάλωση
Δ) Να μην περιέχουν μέσα συντήρησης , με εξαίρεση τις περιπτώσεις στις οποίες επιτρέπεται ρητά από τον Κώδικα Τροφίμων π.χ θειωδών στο σιρόπι γλυκόζης , μελάσσα
Ε) Να μην περιέχουν οποιαδήποτε ξένη ανόργανη ή οργανική ουσία π.χ βαρέα μέταλλα , χρωστικές ουσίες , με εξαίρεση τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που καθορίζονται από τον Κώδικα Τροφίμων
Όλες οι φυσικές γλυκαντικές-ζαχαρούχες ύλες μεταβολίζονται στον ανθρώπινο οργανισμό και παράγεται ενέργεια , για τις διάφορες δραστηριότητες του .
Ο μεγάλος όμως εχθρός στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η ζάχαρη , γιατί έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και ανεβάζει πολύ γρήγορα το σάκχαρο και την ινσουλίνη στο αίμα , με αποτέλεσμα την πιθανότητα ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας . Η σωστή χρήση της στην καθημερινή μας διατροφή δεν δημιουργεί πρόβλημα υγείας , όπως αναφέρουν ιατρικά δεδομένα .
Η πιο ασφαλής φυσική γλυκαντική ουσία που μπορούμε να χρησιμοποιούμε , είναι η φρουκτόζη που προέρχεται από φρούτα (4 θερμίδες ανά γραμμάριο )
Η μόνη φυσική ζαχαρούχος γλυκαντική ύλη που δεν μεταβολίζεται στον ανθρώπινο οργανισμό , είναι από το φυτό stevia (γλυκοζίτες στεβιόλης) , που αποτελεί το κύριο συστατικό των γλυκών –ισορροπιστών (sweet &Balance).Το γλυκαντικό από το φυτό stevia είναι αναγνωρισμένο από όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και είναι απολύτως ασφαλές.
Προτείνεται στα διαιτολόγια ελέγχου βάρους και ζαχάρου και δεν προάγει την τερηδόνα
- ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ
Τα τελευταία χρόνια είναι σε έξαρση κατανάλωσης και χρήσης των συνθετικών γλυκαντικών υλών ,στην παρα-
-γωγή προϊόντων όπως σοκολάτες , μπισκότα , τσίχλες , γιαούρτια , αναψυκτικά κ.λ.π , είτε για λόγους υγείας , είτε για λόγους δίαιτας .
Όμως οι συνθετικές γλυκαντικές ύλες , είναι χημικές ουσίες που έχουν πολύ πιο γλυκιά γεύση της ζάχαρης , χωρίς να αποδίδουν θερμίδες όσο αυτή , με αποτέλεσμα να απαιτείται πολύ μικρότερη ποσότητα , για να δημιουργείται το ίδιο γλυκό αποτέλεσμα Παρόλα αυτά έχει τεθεί θέμα ασφάλειας για ορισμένες από αυτές
Σύμφωνα όμως με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ , δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι κάποιο από τα εγκεκριμένα στις ΗΠΑ τεχνητά γλυκαντικά προκαλεί καρκίνο. Ωστόσο η Υπηρεσία Τροφίμων και Ποτών ( FDA) έχει θεσπίσει <<αποδεκτή ημερήσια κατανάλωση>> για κάθε γλυκαντικό. Επιπλέον δεν επιτρέπει τη χρήση κυκλαμικών γλυκαντικών στις ΗΠΑ , τα οποία κυκλοφορούν στην Ελλάδα μέσα στα αναψυκτικά
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το πιο συνηθισμένο τεχνητό γλυκαντικό την ασπαρτάμη , ο γνωστός καθηγητής κ.Καφάτος επισημαίνει <<Μπορεί να μην δίνει θερμίδες , αλλά τα αμινοξέα της υδρολύονται και
διασπώνται σε τοξικές ουσίες π.χ μεθυλαλκοόλη και φορμαλδεΰδη Σε μεγάλες ποσότητες η ασπαρτάμη έχει κυτταροτοξική δράση , με αποτέλεσμα την εμφάνιση Αλτσχάιμερ και πιθανώς καρκίνο .
Υπάρχουν και άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες με κάποιο κίνδυνο .
Ο κ.Καφάτος για τα παιδιά και τις εγκύους συνιστά να αποφεύγουν τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες , όπου και να χρησιμοποιούνται π.χ σοκολάτες , τσίχλες
Κάποιες συνθετικές γλυκαντικές ουσίες
- Πολυόλες
- Σουκραλόζη
- Ξένος
- Κυκλαμικά οξέα
- Ασπαρτάμη
- Ακεσουλφάμη
Χρήσιμες συμβουλές
- Ανάγνωση πάντα των αναγραφομένων στις ετικέτες των τροφίμων
- Να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα τρόφιμα με μεγάλο ποσοστό ζάχαρης
- Καλύτερα να χρησιμοποιούμε μέλι αντί ζάχαρης στη διατροφή μας
- Όχι κατάχρηση σε τρόφιμα με συνθετικά γλυκαντικά
- Τα παιδιά και οι έγκυες να αποφεύγουν τις τροφές με συνθετικά γλυκαντικά