ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Εντυπωσιασμός χωρίς αξιόλογο αντίκρυσμα τα 7 μέτρα Λιβανού για κάλυψη κόστους στις εκμεταλλεύσεις

0

Οι άνθρωποι που ζουν καθημερινά το βάρος των ανατιμήσεων στον τομέα της αγροτικής παραγωγής επισημαίνουν στο Agronews ότι οι ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών έρχονται περισσότερο για να θολώσουν τα νερά παρά για να δώσουν λύση στο πρόβλημα που δημιουργεί η δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής.
Όπως δεν λειτούργησε τονίζουν η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, έτσι δεν θα έχει αντίκρισμα και τη σημασία που η κυβέρνηση αποδίδει στο μέτρο, η μείωση του ΦΠΑ για τα λιπάσματα από το 13% στο 6%. Κι αυτό γιατί, πρώτον, η εν λόγω ελάφρυνηση από το ΦΠΑ είναι πολύ μικρή σε σχέση με την πραγματική ανατίμηση στα λιπάσματα τον τελευταίο χρόνο. Δεύτερον, γιατί, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι οι περισσότεροι αγρότες παίρνουν πίσω το ΦΠΑ με τη γνωστή διαδικασία του συμψηφισμού.

Εκεί όμως που οι εντυπώσεις περισσεύουν είναι στην επιστροφή του 7% επί του τζίρου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, καθώς κανείς δεν ξέρει αν το τρίμηνο για το οποίο γίνεται λόγος υπάρχουν έσοδα και αν αυτά αντιπροσωπεύουν την πραγματική δραστηριότητα μιας κτηνοτροφικής μονάδας στη διάρκεια της χρονιάς. Για παράδειγμα, αν κάποιος κτηνοτρόφος έσφαξε αρνιά στις 20 Δεκεμβρίου και μετά ξανασφάξει αρνιά το Πάσχα δεν έχει να λαβαίνει καμιά ειδική ενίσχυση για τα κόστη του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, δηλαδή του τριμήνου (Ιανουάριος - Μάρτιος) για το οποίο η κυβέρνηση ορίζει ενίσχυση επί των εσόδων (και όχι των εξόδων).

Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζει και το μέτρο της ελάφρυνσης (μείωση 80%) επί της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Εδώ το πρώτο ζήτημα είναι ότι οι λογαριασμοί παραμένουν διπλάσιοι ακόμα και μετά τη μείωση της ρήτρας, ενώ την ίδια στιγμή, κανείς δεν ξέρει αν αυτή η μείωση εφαρμοσθεί και κατά τους θερινούς μήνες, όταν δηλαδή θα υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ρεύματος από τα αγροτικά αντλιοστάσια.

 

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ