Το χαρούπι είναι ο καρπός του δέντρου <<χαρουπιά>> (γνωστή αλλιώς και ως Ceratonia siliqua) .Στην αρχή όταν ο καρπός είναι χλωρός, πράσινος , μετά όμως την ωρίμανση του γίνεται καφετί και σκληρός , παίρνοντας την μορφή φασολιού -ξυλοκέρατου .
Η καλλιέργεια τους ευδοκιμεί και σε σχετικά δύσκολες περιοχές , χωρίς να απαιτούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα .Είναι δηλαδή ένα καθαρά βιολογικό προϊόν , χωρίς να είναι βεβαρημένο από λιπάσματα και φυτοφάρμακα
Τα χαρούπια λόγω της υψηλής διατροφικής αξίας τους , σε περιόδους πολέμων και λοιμών , έθρεψαν πολλούς λαούς , όταν τα άλλα τρόφιμα ήταν δυσεύρετα . Χρησιμοποιήθηκαν παλαιότερα και ως ζωοτροφή .
Συνήθως συναντάται στις Μεσογειακές Χώρες κυρίως σε όχθες ποταμών και παράκτιες περιοχές και ιστορικά η χρήση του ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα , που πλέον η καλλιέργεια του φτάνει έως την Αυστραλία
ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΧΑΡΟΥΠΙΟΥ
Τα τελευταία χρόνια λόγω της γνώσης ότι είναι καρποί με υψηλήδιατροφικήαξία , έχουν κατακλύσει τα καταστήματα υγιεινών προϊόντων και μάλιστα η καλλιέργεια των χαρουπιών επεκτείνεται συχνά , γιατί θα δούμε παρακάτω πόσα παραπροϊόντα παράγονται .
1. Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (γλυκόζη και σακχαρόζη) , είναι μια σημαντική πηγήενέργειας , με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
2.Αποτελεί μια σημαντική πρωτεϊνική πηγή
3. Περιέχει ελάχιστο λίπος . Συστήνεται η σκόνη χαρουπιού για δίαιτες
4.Πλούσιο σε φυτικέςίνες και συμβάλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και την ομαλή λειτουργία του εντέρου
5.Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δρα κατά των ελευθέρωνριζών του οργανισμού μας , προστατεύοντας τα κύτταρα του εγκεφάλου μας (Άνοια , Αλτσχάιμερ ) , την πρόωρη γήρανση , καρκίνο , καρδιά .
6. Βοηθά στη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης
7.Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση χαρουπιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη διήθησης του ήπατος (NAFLD)
8. Ο καρπός του χαρουπιού είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες
9. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γλουταμινικόοξύ , κατάλληλο τρόφιμο για αθλητές , βοηθώντας την αύξηση της επίδοσης των
10. Περιέχει βιταμίνεςΑ και του συμπλέγματοςΒ
11.Δεν περιέχει γλουτένη , κατάλληλο για άτομα που έχουν πρόβλημα δυσανεξίας
12. Περιέχει μεταλλικά στοιχεία Ασβέστιο , Φωσφόρο , Μαγνήσιο , Σίδηρο , Μαγγάνιο και Χαλκό
Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ
Ο καρπός του χαρουπιού αποτελείται από σπόρους και εννέα μέρη λοβών
Οι σπόροι του χαρουπιού αποτελούνται από φλοιό , ενδοσπέρμιο και το έμβρυο ή φύτρο
Το ενδοσπέρμιο των σπόρων αποτελείται από σάκχαρα και πολυσακχαρίτες
Το ενδοσπέρμιο των σπόρων περιέχει κόμμεα που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων , ως ένας γαλακτωματοποιητής -σταθεροποιητής των σκευασμάτων τροφίμων
Επιπλέον οι λοβοί χαρουπιώνμπορούνναχρησιμοποιηθούνως υποκατάστατοτουκακάο
Το αλεύρι του φύτρου περιέχει πολυφαινόλες και τανίνες , που προστατεύουν τον οργανισμό από υπερβολική παραγωγή ελευθέρων ριζών
Από τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα χαρούπια μπορούν να χαρακτηριστούν ως ΥΠΕΤΡΟΦΗ (SOYPERFOOD)
ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΑΡΟΥΠΙ
Το χαρουπάλευρο και η χαρουπόσκονη παρασκευάζονται από το άλεσμα των χαρουπιών
Τα χαρουπάλευρο έχει μια ευχάριστη και γλυκιά γεύση και χρησιμοποιείται για να φτιάξουμε
-ψωμί
-κέικ
-μπάρες δημητριακών
-παξιμάδια
-κρέμες αντικαθιστώντας το αλεύρι σίτου με αυτό
Από εκτροφή μελισσών μέσα σε δασώδη περιοχές δέντρων χαρουπιάς , παράγεται ένα ευχάριστομέλι
Επίσης παράγεται και καλό ξύδι από εκχύλισμα χαρουπιού