ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Aloe Vera: Ποιά είναι η βιολογική της σημασία

0

Τι είναι η Aloe Vera (Αλόη)

 Η Aloe Vera είναι ένα φυτό με πολλά οφέλη για τον άνθρωπο ,που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στη φαρμακευτική  και την κοσμητολογία ,εξ αιτίας των θεραπευτικών του ιδιοτήτων .

 Είναι ένα θαυματουργό φυτό , γνωστό από  αρχαιότατους χρόνους για τις φαρμακευτικές και καλλυντικές του ιδιότητες .Στην Αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιείτο ως δώρο ταφής στους αποθανόντες Φαραώ .Ευδοκιμεί σε χώρες με θερμό κλίμα , όπως στην Κούβα ,Μέξικο , Αφρική . Υπάρχουν πάνω από 200 είδη του φυτού , αλλά η γνήσια Αloe Vera και η Aloe ferox Miller , μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς .

  Είναι ένα ποώδες φυτό με μεγάλα σαρκώδη φύλλα στο εσωτερικό των οποίων βρίσκεται ένα διάφανο ζελέ , πλούσιο σε ενεργητικές  για τον ανθρώπινο οργανισμό, ουσίες. Για την παρασκευή των φαρμάκων ,  καλλυντικών, αλλά και βρώσιμων ή πόσιμων συμπληρωμάτων διατροφής , χρησιμοποιούνται σήμερα  όλα τα μέρη του φυτού , λόγω των πολύτιμων θρεπτικών στοιχείων που περιέχουν .

   Περιέχονται περισσότερα από 75 θρεπτικά συστατικά και ενώσεις , μεταξύ των οποίων 20 μέταλλα , 18 αμινοξέα και 12 βιταμίνες

 Που συμβάλλει η χρήση της Aloe Vera στη καλή  λειτουργία του οργανισμού

1) -Αντιοξειδωτική και Αντιβακτηριδιακή δράση

 Η Aloe Vera περιέχει μια σειρά ισχυρών αντιοξειδωτικών γνωστών ως πολυφαινόλες .Κατόπιν επιστημονικών ερευνών βοηθούν στην μείωση του πληθυσμού επιβλαβών για την υγεία του ανθρώπου , βακτηρίων .Ταυτόχρονα η μυκητοκτόνα και αντιμικροβιακή δράση του φυτού , συντελεί στη γρήγορη ίαση του οργανισμού και την πρόληψη πολλών ασθενειών , όπως η γρίπη και το κρυολόγημα .

2) -Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

 Ο μεγάλος αριθμός ενζύμων που περιέχονται στην Aloe -Vera , συντελεί στην διάσπαση των πρωτεϊνών που καταναλώνουμε σε αμινοξέα και την απελευθέρωση μεγάλων ποσοστών ενέργειας , που συμβάλουν στην καλή λειτουργία των κυττάρων .Η μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες (E,C ,A,B1,B2,B3,B6,B12 , φολικό οξύ ) , μέταλλα και ιχνοστοιχεία , ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα μας , αποτρέπουν τη δημιουργία λοιμώξεων , αυξάνουν την ενέργεια και ισορροπούν την διάθεση μας .

3) -Επούλωση εγκαυμάτων

 Έχει διαπιστωθεί ότι η Aloe -Vera με την βοήθεια του ζελέ της , αποτελεί  θεραπευτικό μέσο για την επούλωση εγκαυμάτων που προκαλείται είτε από έκθεση στον ήλιο ή από επαφή με ένα καυτό αντικείμενο .Μάλιστα έρευνες έχουν αποδείξει πως η χρήση Aloe -Vera πως σε εγκαύματα πρώτου και δευτέρου βαθμού , όχι μόνον καταπραΰνει τον πόνο , αλλά και αναπλάθει τον ιστό του δέρματος και επιφέρει αποτελέσματα ταχύτερα από αρκετά συμβατικά φάρμακα

4) -Ενυδατώνει και βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος

 Η βαθιά ενυδάτωση και βελτίωση του δέρματος , επιτυγχάνεται με την χρήση ως βελτιωτικό μέσο της Aloe - Vera , λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας της νερό (99%) , σε συνδυασμό με τα θρεπτικά συστατικά πού περιέχει . Επίσης αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, προσφέροντας αντιγηραντική δράση και αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή .

5) -Καταπολεμά εξανθήματα και ερεθισμό δέρματος

  Αντιμετωπίζει δερματοπάθειες , όπως ακμή , ψωρίαση , κηλίδες του δέρματος , χάρη της αντιβακτηριδιακής , αντιμικροβιακής και αντισηπτικής της δράσης .Επιπλέον ανακουφίζει και καταστέλλει αιμορραγίες  από μικρές εκδορές .

6) Ενυδατώνει τα μαλλιά και ενδυναμώνει το τριχωτό της κεφαλής

 Τα μαλλιά μας  μπορούν να καθαρίσουν και να ενυδατωθούν σε βάθος , με την χρήση της Aloe -Vera , εξ αιτίας της των περιεχομένων θρεπτικών συστατικών της , ανόργανων αλάτων και συμπλεγμάτων βιταμινών Ακόμη  μπορούν να απαλλάξουν το τριχωτό της κεφαλής από νεκρά κύτταρα και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της πιτυρίδας . Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά σαμπουάν με βασικό συστατικό την αλόη , που ενυδατώνουν και βελτιώνουν το τριχωτό της κεφαλής  

7) Αντιμετωπίζει γαστρεντερικά προβλήματα

  Η Aloe Vera βελτιώνει την πέψη , καθαρίζει το πεπτικό σύστημα , ρυθμίζοντας την χλωρίδα του παχέος εντέρου .Αντιμετωπίζει την δυσκοιλιότητα και την διάρροια

8) Μειώνει την χοληστερίνη και το διαβήτη

   Η Aloe Vera συμβάλλει στην αντιμετώπιση κάποιων παθήσεων μεταξύ των οποίων την αυξημένη  χοληστερίνη και τον διαβήτη

9) Συμβάλλει στην απώλεια βάρους

   Συμβάλλει σε απώλεια σωματικού βάρους , λόγω της δυνατότητας απορρόφησης των  θρεπτικών συστατικών των  τροφών και βελτίωσης της  πέψης , συμβάλλοντας στην αποτοξίνωση  και ενδυνάμωσης του.

 

Προσοχή.Η Aloe Vera έχει συσχετισθεί και με κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία .Οι συνηθέστερες  είναι γαστρεντερικές , όπως διάρροια και κράμπες στο στομάχι

  Στο εμπόριο κυκλοφορεί ως φυσικός χυμός , που μπορεί να καταναλώνεται με προσοχή

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ