ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Τι είναι ζύμωση και ποια η σημασία της

0

  Με τον όρο ζύμωση (fermentation) στα αγγλικά που είναι ένας όρος της Χημείας , εννοείται η διαδικασία διάσπασης οργανικών ενώσεων όπως υδατανθράκων , πρωτεϊνών , σε απλούστερες ενώσεις πχ  αλκοόλες , οξέα , με τη δράση μικροοργανισμών των ζυμομυκήτων .

 Ιστορικά πρόκειται για μια διαδικασία που εδώ και αιώνες  παρέμεινε άγνωστη  , παρότι ήταν σε κοινή χρήση όχι μόνο για τη μετατροπή του γλεύκους , αλλά και άλλων αμυλούχων και σακχαρούχων ουσιών όπως το υδρόμελι (μείγμα νερού και ζυμωμένου μελιού ),το κρασί από χουρμάδες , ο μηλίτης οίνος (κρασί από μήλα) και άλλα

 Αργότερα και συγκεκριμένα από τον 17ο αιώνα και μετά  επιστήμονες όπως ο χημικός Λαβουαζιέ , διατύπωσαν μια χημική εξήγηση και καθόρισαν τον τύπο της αλκοολικής ζύμωσης

 Κατά τα τέλη του 18ου αιώνα γεννιέται και αναπτύσσεται ολοκληρωτικά η οινολογία , ως εφηρμοσμένη  επιστήμη που μελετά τα φυσικά , χημικά  και βιολογικά φαινόμενα της μετατροπής των σταφυλιών σε αλκοολούχο προϊόν και της μεθόδους επεξεργασίας , διατήρησης και παλαίωσης των κρασιών .Μάλιστα η οινολογία διεξάγει έρευνες , για να ελέγξει και να τροποποιήσει τη ζύμωση , με σκοπό να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα , να προφυλαχθεί το κρασί από αλλοιώσεις και ασθένειες , ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής

 Διαδικασίες δράσης

 Οι μικροοργανισμοί με τα ένζυμα που εγκρίνουν και κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες , μετατρέπουν συστατικά της πρώτης ύλης σε νέα προϊόντα με διαφορετικές φυσικοχημικές ιδιότητες και οργανικά χαρακτηριστικά .Επομένως η ζύμωση αποτελεί μέθοδο παραγωγής νέων   προϊόντων , τα οποία είναι γνωστά ως ζυμούμενα προϊόντα (fermented foods ) .Ως τέτοια θα μπορούσαμε να αναφέρουμε γενικά τα οινοπνευματώδη ποτά , τον οίνο , άρτο , διάφορα τυροκομικά προϊόντα

  Το πλεονέκτημα των ζυμούμενων προϊόντων είναι ότι μπορούν να συντηρηθούν για σημαντικά μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με την πρώτη ύλη από την οποία παράγονται .

  Αναλυτικά θα μπορούσαμε  να αναφέρουμε τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η ζύμωση ως μέθοδος επεξεργασίας και συντήρησης των τροφίμων .

    α) Χρησιμοποιεί ήπιες συνθήκες επεξεργασίας , οι οποίες διατηρούν και  συχνά βελτιώνουν την θρεπτική αξία και πεπτικότητα των παραγομένων προϊόντων .

   β) Παράγονται προϊόντα  με χαρακτηριστικό άρωμα και υφή , τα οποία  δεν μπορούν να επιτευχθούν με καμία άλλη μέθοδο επεξεργασίας

   γ) Η κατανάλωση σε ενέργεια είναι μικρή , λόγω των ήπιων συνθηκών που εφαρμόζονται

   δ) Το κόστος της επένδυσης και λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ζυμούμενων προϊόντων είναι χαμηλή  .

        Οι κύριες ζυμώσεις που εφαρμόζονται στη βιομηχανία  τροφίμων για την παραγωγή νέων προϊόντων είναι 1) η αλκοολική 2) η γαλακτική 3) η οξική 4) άλλες λιγότερο γνωστές όπως η προπιονική , η μηλογαλακτική , η βουτυρική και η μυρμηγκική ζύμωση

        Θα αναφέρουμε τις τρεις σημαντικότερες

-Αλκοολική ζύμωση

  Η Αλκοολική ζύμωση είναι μια χημική διαδικασία , με τη δράση των  ζυμομυκήτων  , σε περιβάλλον με άφθονο οξυγόνο  κατά την οποία σάκχαρα διασπώνται σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα , καμιά φορά παράγονται και άλλες ουσίες

    Η γενική αντίδραση της αλκοολικής ζύμωσης είναι

γλυκόζη(εξόζη)---- 2αιθυλική αλκοόλη +διοξείδιο του άνθρακα

  Παραδείγματα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την μετατροπή του γλεύκους  των σταφυλιών σε κρασί , την μετατροπή του χυμού μήλου σε μηλίτη οίνο , την  παραγωγή μπίρας και του ψωμιού

- Γαλακτική ζύμωση

  Η Γαλακτική ζύμωση είναι μια άλλη χημική διαδικασία , κατά την οποία γίνεται αποικοδόμηση των σακχάρων και πρωτεϊνών  από τα γαλακτικά βακτήρια . Τα βακτήρια αυτά είναι  αερόφιλα , δηλαδή αναπτύσσονται  καλύτερα σε περιβάλλον απουσία αέρα και σπανίως στην επιφάνεια των ζυμούμενων προϊόντων

  Η γενική αντίδραση της γαλακτικής ζύμωσης είναι

γλυκόζη(εξόζη)----2γαλακτικό οξύ

 Ανάλογα των γαλακτικών βακτηρίων δηλαδή εάν είναι ομοζυμωτικά ή ετεροζυμωτικά , παράγεται και  οξικό οξύ ή αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα .

  Προσοχή εάν οι συνθήκες παραγωγής προϊόντων με γαλακτική ζύμωση δεν είναι απόλυτα ελεγχόμενες , μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή ελαττωματικών προϊόντων

   Παραδείγματα προϊόντων γαλακτικής ζύμωσης θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα τουρσιά λαχανικών , τις βρώσιμες ελιές , τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αλλαντικά αέρος 

- Οξική ζύμωση

Η Οξική ζύμωση είναι μια χημική αντίδραση , κατά την οποία η αιθυλική αλκοόλη με την επενέργεια βακτηρίων του γένους Acetobacter ,  σε περιβάλλον οξυγόνου , διασπάται προς οξικό οξύ και νερό .

Κύριο προϊόν της οξικής ζύμωσης είναι το ξύδι(vinegar) .Συνήθως παράγεται από κρασί χαμηλής ποιότητας ή από  μηλοχυμό αφού πρώτα   έχει υποστεί αλκοολική ζύμωση.

 Η αναπαράσταση της οξικής ζύμωσης είναι

αλκοόλη +οξυγόνο -----οξικό οξύ +νερό

 Φυσικά για να λάβουν χώρα και τρεις ζυμώσεις Αλκοολική -Γαλακτική -Οξική , πρέπει για κάθε μια ξεχωριστά , να εφαρμοσθούν διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας , συντήρησης , παλαίωσης  και αποθήκευσης ,  κάτι που είναι ανώφελο να περιγραφεί

 Συμπέρασμα

Οι παραπάνω χημικές διεργασίες (ζυμώσεις) , είναι σημαντικές στην ζωή μας , γιατί έτσι παράγονται προϊόντα μεγάλης σπουδαιότητας

-Ο οίνος που ομορφαίνει τη ζωή μας

-Το ξύδι στην μαγειρική

-Τα τυροκομικά προϊόντα σπουδαίες τροφές  του ανθρώπου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ