ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Χοιρινό κρέας: Με ποιες παθήσεις συνδέεται

0

Συνέχεια προηγούμενων θεμάτων σχετικών με διατροφικές επιμολύνσεις , όπως σαλμονένωσης, διοξινών, που σχετίζονται με κατανάλωση επιμολυσμένων θηλαστικών, πουλερικών, ψαριών, ετέθη το ερώτημα κατά πόσο το χοιρινό κρέας είναι υγιεινό, εφόσον δεν τηρούνται οι κανόνες εκτροφής, σφαγής, συντήρησης και συχνότητας  κατανάλωσης.

Από νεώτερα ερευνητικά δεδομένα έχει αποδειχθεί ότι το χοιρινό, που είναι ο τύπος του κρέατος που καταναλώνεται πιο συχνά από κάθε άλλο στον κόσμο, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι μπορεί επίσης να είναι από τα πιο επικίνδυνα κρέατα, αφού συνδέεται με διάφορους κινδύνους που πρέπει να γνωρίζει κάθε καταναλωτής.

Ένας από αυτούς τους κινδύνους που συνδέονται με το χοιρινό κρέας είναι τα σοβαρά προβλήματα στο συκώτι (ήπαρ). Τα προβλήματα του ήπατος τείνουν να ακολουθούν στενά κάποιους άλλους αναμενόμενους παράγοντες κινδύνου δηλαδή την μόλυνση από ηπατίτιδα Β και C, την έκθεση στην αφλατοξίνη (καρκινογόνο παράγοντα που παράγεται από τη μούχλα ) και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Αντιθέτως το βόειο κρέας παρέμεινε ουδέτερο στο ήπαρ, ακόμη δε σε αυτές τις ίδιες τις μελέτες απεδείχθη ότι ασκεί προστατευτικές ιδιότητες, σχετικά με την ασφάλεια των κρεάτων που καταναλώνουμε. 

Δυστυχώς ο καρκίνος του ήπατος τείνει να ακολουθεί σε αύξηση την κατανάλωση χοιρινού κρέατος και του αλκοόλ.

ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ

Η σύνδεση του χοιρινού κρέατος με τα προβλήματα στο συκώτι δεν είναι και  τόση απλή, γιατί αν και η ηπατίτιδα Ε σχετίζεται με αυτό και επειδή  συμβαίνει σχεδόν αποκλειστικά σε ανοσοκατασταλμένους ανθρώπους,  δεν μπορεί να υποστηριχθεί επιστημονικά αυτή η συσχέτιση.

Ακόμη είναι υπό αμφισβήτηση το λίπος του χοιρινού που είναι πλούσιο σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα ότι είναι  η κύρια αιτία εμφάνισης της ηπατικής  νόσου, γιατί τα φυτικάέλαια εμφανίζουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ωμέγα-6).

Όταν μαγειρεύεται το κρέας ακόμη και του χοιρινού, σε υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνεται ο κίνδυνος της πρόκλησης καρκίνου στο συκώτι, γιατί παράγονται επικίνδυνες χημικές ενώσεις. Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει, στο χοιρινό πιο σπάνια.

ΤΡΙΧΙΝΙΑΣΗ -ΤΡΙΧΙΝΩΣΗ

Η τριχινίαση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από ένα  είδος σκώληκα που ονομάζεται Trichinella. Οι παρασιτικοί αυτοί σκώληκες εντοπίζονται σε ζώα που καταναλώνουν μολυσμένο  κρέας, όπως χοίροι, αρκούδες, αλεπούδες, αγριόχοιροι.

Είναι δυνατόν να νοσήσουμε από τριχίνωση αν καταναλώσουμε ωμό ή μη καλμαγειρεμένο  κρέας μολυσμένο με Trichinella ζώο. Η πιο συχνή όμως αιτία για τους ανθρώπους  είναι το χοιρινό κρέας.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει καταστεί η εν λόγω ασθένεια, πολύ σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες, γιατί έχουν βελτιωθεί και αυξηθεί τα μέτρα εκτροφής, πρόληψης, συντήρησης και κατανάλωσης. Συγκεκριμένα μόνο 16 περιπτώσεις τριχίνωσης κατά μέσο όρο αναφέρθηκαν κάθε χρόνο από το 2011 έως το 2015, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις αγροτικές περιοχές.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΙΝΩΣΗΣ

Όταν μολυνθεί κάποιος από τριχίνωση μπορεί να παρουσιάσει ή να μην παρουσιάσει συμπτώματα. Σε μια βδομάδα από τη μόλυνση οι προνύμφες  του σκώλικα θα εισέλθουν στο μυικό ιστό του ανθρώπου και τότε θα κάνουν την εμφάνιση τους τα συμπτώματα που είναι τα παρακάτω:

Διάρροια, Κοιλιακές κράμπες, Κόπωση ή Χαμηλή ενέργεια, Ναυτία, Εμετός.

Στην συνέχεια Πόνος στους μύες, Υψηλός πυρετός, Οίδημα στο πρόσωπο, Φωτοευσθησία, Επίμονες λοιμώξεις των οφθαλμών, Πονοκεφάλους, Ρίγη

ΑΙΤΙΑ

Τα αίτια της λοίμωξης είναι οι προνύμφες του σκώληκα Trichinella που υπάρχει ως παρασιτικός σκώληκας  στα  ζώα  που τρώγουν μολυσμένο ωμό κρέας, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω. Οι χοίροι συνήθως είναι  οι φορείς αυτού του παρασιτικού σκώληκα.

Οι προνύμφες όταν εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό, διαλύονται από τα πεπτικά υγρά του οργανισμού και μέσω των αιμοφόρων αγγείων εισέρχονται στους μυς και προκαλούν τα παραπάνω προβλήματα. 

Ο άνθρωπος μολύνεται όταν καταναλώσει μολυσμένο χοιρινό κρέας από  Trichinella , που δεν έχει ψηθεί ικανοποιητικά.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ο γιατρός είναι εύκολο να διαγνώσει την εν λόγω ασθένεια , κατόπιν συγκεκριμένων ερωτήσεων προς τον ασθενή και στη συνέχεια υποβολής του σε  αιματολογικές εξετάσεις.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η τριχίνωση δεν απαιτεί πάντα θεραπεία. Η λοίμωξη θα υποχωρήσει χωρίς θεραπεία μέσα σε λίγους μήνες, μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Συχνά όμως η πάθηση αντιμετωπίζεται με φάρμακα για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και να προληφθούν οι επιπτώσεις.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Σε μια σοβαρή λοίμωξη από Trickinella, μπορεί να υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές, όπως Εγκεφαλίτιδα, Μυοκαρδίτιδα, Μηνιγγίτιδα, Βροχοπνευμονία, Νεφρίτιδα.

ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Το τέλος για άτομα με τριχίνωση είναι γενικά καλή. Η άμεση λήψη θεραπείας μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση και να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

-Χρήση θερμομέτρου για το ψήσιμο του κρέατος.

-Δεν πρέπει να δοκιμάζουμε το κρέας έως ότου μαγειρευτεί σωστά.

-Θα πρέπει να μαγειρεύουμε τα κρέατα σε σωστές θερμοκρασίες, όπως 71οC τουλάχιστον για κιμά και άγριο κρέας, 74οC τουλάχιστον για πουλερικά.

- Να καταψύχεται το χοιρινό κρέας πάχους λιγότερο από 15 εκατοστά , για 20 ημέρες στους -15Οc.

-Καθαρισμός των σκευών πολύ καλά , που έρχονται σε επαφή με ωμό κρέας.

-Πλύσιμο των χεριών πολύ καλά μετά το χειρισμό ωμού κρέατος.

Εάν τηρούνται κατά το δυνατόν τα παραπάνμέτρα κατά τη διαδικασία  της μαγειρικής χοιρινού κρέατος,  είναι σχεδόν βέβαιο, ότι αποφεύγουμε τη λοίμωξη απότριχίνωση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ