ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Σύγχρονες τάσεις διατροφής του Έλληνα

0

Σε παλαιότερες εργασίες , είχα αναφερθεί στις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα , τα τελευταία σαράντα  χρόνια από το 1980 μέχρι σήμερα και ότι είχε εγκαταλείψει την παραδοσιακή του διατροφή (φρούτα, λαχανικά , ελαιόλαδο ,όσπρια , περιορισμένο κρέας κ.λ.π) και είχε προσαρμοσθεί σε μια διατροφή τελείως ανθυγιεινή με πολλές λιπαρές ύλες , άφθονα σακχαρώδη προϊόντα και λιγότερα φρούτα και λαχανικά , με αποτέλεσμα   να έχει αύξηση των καρδιολογικών προβλημάτων του και καρκίνου .

  Στην εξέλιξη αυτής της διατροφικής συνήθειας  του συνέβαλλαν πολύ ο νέος τρόπος της ζωής του , ψυχαγωγίας , διασκέδασης και ρυθμών  εργασίας του  

 Το ερώτημα που προβάλλει είναι , εάν εξακολουθεί ο Έλληνας να ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα διατροφής του .Η απάντηση είναι ότι άρχισε να διαφαίνεται κάποια μεταβολή -τάση , στρεφόμενος προς περισσότερο υγιεινή διατροφή καταναλώνοντας λιγότερες ζωικές τροφές , περισσότερα φρούτα και λαχανικά και ακολουθώντας κάποιο πρόγραμμα άσκησης

   Στην εξέλιξη αυτή μεγάλο ρόλο στην αλλαγή διατροφικής πλεύσης του Έλληνα έπαιξε και παίζει η διαρκής ενημέρωση - διαφώτιση  από τα μέσα  μαζικής  ενημέρωσης(ραδιοφωνικά,τηλεοπτικά)  , σε θέματα σχέσης ορθής κατανάλωσης  τροφίμων -υγείας  και   η πανδημία , η οποία συνεχίζεται σε μικρότερο όμως  βαθμό , γιατί κατάλαβε ότι η σωτηρία της ζωής του από τον ιό είναι μονόδρομος και μόνο με  υγιεί οργανισμό , θα μπορέσει να επιζήσει και να ανταπεξέλθει στις διάφορες ιώσεις 

   Συνειδητοποίησε ότι θα πρέπει να επιλέγει τα τρόφιμα του να είναι όσο το δυνατό καλύτερης ποιότητας (βιολογικής καλλιέργειας) , ακόμη και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες να προβαίνει ο ίδιος σε σχετικές καλλιέργειες,να διαβάζει τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων ,προκειμένου να γνωρίζει τα περιεχόμενα συστατικά των ,αν κάποιο μπορεί να του προκαλέσει βλάβη στην υγεία.

   Έδαφος κερδίζουν τα τρόφιμα <<με καθαρή ετικέτα>> , δηλαδή  αυτά χωρίς προσθήκη συντηρητικών και τεχνιτών συστατικών , χωρίς αλλεργιογόνα .Μάλιστα να περιέχουν άφθονες φυσικές πρώτες ύλες και να έχουν υποστεί μόνο  φυσική επεξεργασία .

  Επίσης τα τελευταία χρόνια στην ζωή μας εισέρχονται τα ωμά και ανεπεξέργαστα τρόφιμα , πιστεύοντας ως καταναλωτές ότι όλα αυτά προσφέρουν τα αναγκαία για τον οργανισμό στοιχεία της φύσης , που δίνουν ενέργεια και καλύπτουν τις ανάγκες μας σε βιταμίνες , πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία  .

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ