Τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Ελλάδα, μετά την έξαρση διαφορετικών ασθενειών(καρδιαγγειακών, καρκίνου, αγγειακών κ.α.) επικίνδυνων στην υγεία του ανθρώπου, έγιναν αντιληπτά τα αίτια γένεσης των, δηλ. ότι βασικά οφείλονταν στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών του Έλληνα και συγκεκριμένα στην υψηλή κατανάλωση ζωικών λιπαρών τροφίμων και λιγότερο των παραδοσιακών όπως λαχανικά, όσπρια, φρούτων κ.λ.π.
Μάλιστα στις μέρες μας ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τα χαρακτηριστικά της καθιστικής ζωής, το άγχος, την κατανάλωση λιπαρών τροφίμων παρασκευασμένων σε υψηλές θερμοκρασίες, έχουν οδηγηθεί στην έξαρση των παραπάνω ασθενειών
Έρευνες έχουν δείξει ότι παρά την εν μέρει αλλαγή της Ελληνικής Παραδοσιακής Διατροφής(Ε.Π.Δ) και τις κακές συνήθειες που έχουν ως λαός (χαμηλό επίπεδο σωματικής άσκησης, πολύ κάπνισμα), οι μεν άνδρες έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης στην Ευρώπη(75 χρόνια)), ενώ οι γυναίκες έρχονται πέμπτες σε ολόκληρη την Ευρώπη(80 χρόνια)
Έτσι λοιπόν η φράση <<Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή>> γίνεται όλο και πιο επίκαιρη διεθνώς και γίνεται προσπάθεια εφαρμογής της, οι δε διατροφολόγοι, γιατροί, γυμναστές συστήνουν στους πελάτες των, να ακολουθείται υγιεινός διατροφικός τρόπος ζωής και πάντα να συνδυάζεται με άσκηση
Η Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή σχετίζεται απόλυτα με την ιστορία και την πολιτισμική μας κληρονομιά και τα πρακτικά χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω .
-Υψηλή κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά ως επί το πλείστον χόρτα, όσπρια και προϊόντα ζύμης ολικής άλεσης δηλ. δημητριακοί καρποί με το φλοιό τους
-Μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών
-Μέτρια προς χαμηλή κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων , πουλερικών και αυγών
-Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του (π.χ αλλαντικών)
-Βασική χρήση ελαιολάδου που κατέχει κεντρική θέση στην Ελληνική παραδοσιακή διατροφή
-Μέτρια κατανάλωση οίνου μαζί με τα γεύματα
Σημείωση Το μεγάλο ρόλο στο υγιεινό της Ελληνικής Παραδοσιακής Διατροφής(Ε.Π.Δ), παίζει το ελαιόλαδο που συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, λόγω της μεγάλης ποικιλίας αντιοξειδωτικών (πολυφαινόλες, τοκοφερόλες κ.α) που περιέχονται
Συστήνεται να καταναλώνονται, αντί για ζωικά λίπη και βούτυρα, οι μαργαρίνες φυτικής προέλευσης
Προϋπόθεση για καλύτερα αποτελέσματα καλής υγείας, όλων των παραπάνω είναι ο συνδυασμός με καθημερινή σωματική άσκηση μικράς διάρκειας
Μάλιστα η Ελληνική παραδοσιακή διατροφή(Ε.Π.Δ), είναι ο πυλώνας της Μεσογειακής διατροφής που επικράτησε αργότερα, με τα παρακάτω αποτελέσματα
Μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο,, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως άνοια, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και μπορούν να αυξήσουν την μακροζωία
Δεδομένων των ευεργετικών επιδράσεων της Ελληνικής παραδοσιακής διατροφής(Ε.Π.Δ) στη διατήρηση και προαγωγή της υγείας και συμβατότητας της με τις διατροφικές συνήθειες και την παράδοση των Ελλήνων, είναι αναγκαία η προστασία και η επανένταξη της στην καθημερινότητα μας.
Χαρακτηριστικό της Ελληνικής Παραδοσιακής Διατροφής αποτελεί και η νηστεία, όπως αυτή καθορίζεται από την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Επιστημονικά δεδομένα έχουν αποδείξει ότι η νηστεία, όταν τηρείται στις βασικές περιόδους και μέρες, έχει πολύ καλές επιδράσεις στην υγεία.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειες μας να επανακάμψουμε στην Π.Ε.Δ