ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

H «Xylella» απειλεί την Κρήτη;- Που θα δοθούν οι απαντήσεις και από ποιους

0

Απειλή για τις καλλιέργειες της Κρήτης μπορεί να αποτελέσει το βακτήριο “Ξυλέλλα”, το οποίο μπορεί να κάνει την εμφάνιση του και στο νησί.

Μέχρι σημερα έχει καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, προκαλώντας τεράστιες καταστροφες.

Oι επισημάνσεις αυτές έγιναν προσφατα σε εκπαδευτική ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), το ΤΕΙ Κρήτης, τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” και την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Χανίων.

Αυτές οι επισημάνσεις θα γίνουν και οι οδηγίες θα δοθούν ξανά σε νεα εκδήλωση για αυτό το...βακτήριο.

Συγκεκριμενα η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους: ΓΕΩΤΕΕ Π.Κ. –ΤΕΙ Κρήτης - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ - ΥΠΑΑΤ: ΔΑΥ Κρήτης, διοργανώνει εκπαιδευτική εσπερίδα την Τρίτη 24 Οκτωβρίου και ώρες 18.00-21.00 στον Αγ. Νικόλαο Λασιθίου που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου, οδός Κούνδουρου 17.

Σκοπός της εσπερίδας είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη - αντικειμενική και απρόσκοπτη ενημέρωση του κοινού, σχετικά με το παθογόνο βακτήριο Ξυλέλλα. Απευθύνεται σε όλους τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους (γεωπόνους δημόσιου & ιδιωτικού τομέα, παραγωγικούς φορείς , παραγωγούς, διακινητές φυτικού υλικού, ανθοπώλες, μεμονωμένους πολίτες κ.λ.π).

Το πρόγραμμα:

18.00 -18.30: Προσέλευση και εγγραφή συμμετεχόντων

18.30 – 18.45: Έναρξη –Χαιρετισμοί

18.45 -19.00: “Xylella fastidiosa: Οδικός Χάρτης Ενεργειών ανά εμπλεκόμενο φορέα στην Περιφέρεια Κρήτης” & οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης.

Ευγ. Στυλιανού, Γεωπόνος MSc, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης, αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ ΠΚ

19.00 -19.45: «Xylella fastidiosa: Χθες, Σήμερα, Αύριο»

Δρ. Δημήτριος Γκούμας, Καθηγητής Φυτοπαθολογίας – Βακτηριολογίας, ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

19.45- 20.05: «‘Έντομα-φορείς του φυτοπαθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa»

Δρ. Εμμ. Ροδιτάκης, Ερευνητής Εντομολόγος, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

20.05 -21.00: Συζήτηση – Ερωτήσεις.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ