ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Λερναία Ύδρα με πολλά παρακλάδια, η δυναστεία του ΟΣΔΕ υπονομεύει την μεταφορά δεδομένων

0

Η εικόνα µέχρι τα µέσα της Μεγάλης Εβδοµάδας κατέγραφε θεαµατική πρόοδο στη µετάπτωση των δεδοµένων, πράγµα που σηµαίνει ότι µέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραµµές, οι έχοντες πρόσβαση στη «δεξαµενή» eae.opekepe.gov.gr είναι σε θέση να προχωρήσουν και την υποβολή της δήλωσης (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2022).

Αυτό, ωστόσο, αποτελεί µόνο το πρώτο βήµα. Η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων και φιλοξενίας όλων των δεδοµένων στο ασφαλές περιβάλλον που παρέχει το κυβερνητικό υπολογιστικό νέφος, συνιστά την αφετηρία για την απαλλαγή των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής από τον «στενό κορσέ» εντός  του οποίου καλούνται να λειτουργήσουν εδώ και κάποια χρόνια. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήµ είναι γνωστό ότι την τελευταία δεκαετία, οι κατευθυντήριες της «φατρίας του ΟΣ∆Ε» υπαγόρευσαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο εντός του οποίου κινήθηκε τελικά η αγροτική πολιτική στη χώρα µας.

Με άλλα λόγια, οι σκόπιµες καθυστερήσεις απέναντι στα σφιχτά χρονοδιαγράµµατα του ΟΣ∆Ε επηρέαζαν σε πολύ µεγάλο βαθµό ένα ευρύ φάσµα των λύσεων όσον αφορά την εγχώρια προσαρµογή των κανόνων της ΚΑΠ και την ίδια στιγµή, οι αναγκαιότητες επιµέρους προγραµµάτων και πολιτικών, υπαγόρευαν αντίστοιχα τις επιλογές στο πεδίο της «τεχνικής υποστήριξης» του ΟΣ∆Ε. Η διαχείριση αυτής της «εξουσίας» (πρώτα και κύρια προς όφελος αυτών που την κατείχαν) έδινε ευκαιρίες για «εσωτερική πληροφόρηση» στη βάση και δροµολογήθηκαν, όπως όλα δείχνουν,  µια σειρά από business. Η άτυπη εξουσία από τη µια και οι υποσχέσεις για εύκολο χρήµα από την άλλη βοήθησαν να οικοδοµηθεί ένα ευρύ δίκτυο διαπλοκής, απέναντι στο οποίο, λίγοι µπορούσαν να αντιδράσουν.

Η πραγµατικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει, µάλιστα, ότι το εν λόγω δίκτυο διαπλοκής απειλεί να ανατρέψει, µέχρι την τελευταία στιγµή, ακόµα και ειληµµένες αποφάσεις σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο. Έτσι, πότε οι «µισθοφόροι» σε νευραλγικές θέσεις του Οργανισµού Πληρωµών και πότε οι «στρατολογηµένοι» στα κέντρα υποδοχής δηλώσεων, υπονοµεύουν συστηµατικά τη µετάπτωση των δεδοµένων στο gov.gr και την ίδια στιγµή αναπαράγουν τις όποιες επιµέρους δυσκολίες στην οµαλή λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρµας.

Κι ενώ συµβαίνουν όλα αυτά, αφορµές για σπέκουλα από την «παλιά φρουρά» συνδαιτυµόνων του ΟΣ∆Ε, προσφέρουν οι κινήσεις ενός νεόκοπου σχήµατος στο πεδίο της Πληροφορικής, το οποίο φλερτάρει µε την ιδέα να γίνει… χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

∆εν υπάρχει χώρος για χαλίφη στη θέση του χαλίφη

Προς άρση κάθε παρεξήγησης, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η µεταφορά των δεδοµένων του ΟΣ∆Ε και η υποστήριξη των δηλώσεων από το eae.opekepe.gov.gr είναι η απαρχή για την αποκατάσταση της τάξης στη λειτουργία του κράτους και την εγκαθίδρυση της διαφάνειας στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. ∆εν υπάρχει η πολυτέλεια για νέους πειραµατισµούς στη διαχείριση της βάσης του ΟΣ∆Ε, όπως δεν µπορεί να υπάρξει περιθώριο για την ανάπτυξη νέων «ιδιότυπων υπηρεσιών» γύρω από τη συγκέντρωση και εξακρίβωση των στοιχείων των δηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση, η υπηρεσία που προσφέρεται από τα λεγόµενα Κέντρα Υποδοχής ∆ηλώσεων (ΚΥ∆), είναι η µόνη που δικαιολογείται, τουλάχιστον για κάποιο διάστηµα, ως υπηρεσία µε κάποια µικρή χρέωση στον παραγωγό.Όλα τ’ άλλα είναι εκ του πονηρού.

 

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ