ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Έπιασαν τις 100.000 οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, αποφασίζονται μέτρα για κτηνοτροφία και αγροτικό πετρέλαιο

0

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ανδρέα Πουλά, του Κινήματος Αλλαγής, ο υπουργός Γεωργαντάς, υποστήριξε σε σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι «σήμερα ξεπερνιέται ο αριθμός των 100.000 οριστικών αιτήσεων δηλώσεων ΟΣΔΕ και των 370.000 πρόχειρων.

Η ερώτηση του βουλευτή, εστίαζε στις προθέσεις της κυβέρνησης να εφαρμόσει μέτρα στήριξης για τους αγρότες προκειμένου να ανταποκριθούν στο κύμα ανατιμήσεων που εξανλτούν τα περιθώρια οικονομικότητας της αγροτικής παραγωγής. Επί του ζητήματος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, διευκρίνησε ότι εντός του Ιουνίου θα έρθουν οι πρόσφατες παρεμβάσεις, με τον σχεδιασμό να γίνεται «λελογισμένα και στοχευμένα σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη». Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «Εχουμε ήδη εξασφαλίσει 26,3 εκατομμύρια από τα αποταμιευτικά κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη δυνατότητα που μας έδωσε το Συμβούλιο Υπουργών την προηγούμενη εβδομάδα να πάρουμε ποσοστό από τα κονδύλια του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ και να τα αξιοποιήσουμε στη στήριξη του πρωτογενή τομέα.

Όλο αυτό θα γίνει λελογισμένα και στοχευμένα σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Θα ανακοινωθούν εντός του Ιουνίου οι πρόσθετες παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν με βάση τη δυνατότητα που μας δίνει πλέον αυτή η ευρωπαϊκή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να είστε σίγουρος ότι πραγματικά θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τον πρωτογενή τομέα με πράξεις. Το αισθάνονται οι αγρότες μας. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολη συγκυρία. Το ξέρουμε όλοι. Δεν έχουμε πει ότι είμαστε ικανοποιημένοι με τις δυνατότητες που έχουμε. Όμως, με τις δυνατότητες που έχουμε και τα εργαλεία που μπορούμε να διαθέσουμε, είμαστε πάνω από το πρόβλημα και προσπαθούμε καθημερινά να επιλύουμε ζητήματα».

Αγροτικά εφόδια και μέτρα στήριξης στην ατζέντα με τον Γερμανό πρέσβη

Η κρίση στον αγροδιατροφικό κλάδο  λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η αύξηση των τιμών αγροτικών εφοδίων, του κόστους παραγωγής και τα ζητήματα επισιτιστικής επάρκειας βρέθηκαν στον πυρήνα συνάντησης που είχε την Τετάρτη 1 Ιουνίου ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς με τον πρεσβευτή της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ. Στο πλαίσιο της συνάντησης, υπήρξε αμοιβαία ενημέρωση για τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, αντίστοιχα από τις δύο  χώρες για την υποστήριξη των αγροτών, λόγω της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης.

Το σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου για την συνάντηση αναφέρει τα εξής:

Συνάντηση του ΥπΑΑΤ, Γ. Γεωργαντά με τον πρεσβευτή της Γερμανίας

Συνάντηση με τον πρεσβευτή της Γερμανίας στη χώρα μας, κ. Έρνστ Ράιχελ είχε ο ΥπΑΑΤ, κ. Γιώργος Γεωργαντάς για θέματα διμερούς συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για τα οικολογικά σχήματα και τις βιολογικές καλλιέργειες, καθώς επίσης και για τις μεγάλες δυνατότητες εξαγωγών στη Γερμανία και ενίσχυσης του εμπορικού αγροτικού ισοζυγίου.

Συζητήθηκε επίσης, η κρίση στον αγροδιατροφικό κλάδο  λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η αύξηση των τιμών αγροτικών εφοδίων, του κόστους παραγωγής και τα ζητήματα επισιτιστικής επάρκειας.

Επιπλέον, υπήρξε αμοιβαία ενημέρωση για τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, αντίστοιχα από τις δύο  χώρες για την υποστήριξη των αγροτών, λόγω της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης.

Επίσης, συζητήθηκαν οι προοπτικές ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εκπαιδευτικής συνεργασίας στον αγροδιατροφικό κλάδο με την αξιοποίηση των ερευνητικών και εκπαιδευτικών φορέων και, εν προκειμένω, από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ως όχημα θα χρησιμοποιηθεί και η εκπόνηση μελέτης από τη Γερμανική πλευρά, η οποία θα επικαιροποιηθεί κατάλληλα.

 

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ